Câștigul salarial mediu la nivelul întregii țări a scăzut în luna februarie față de ianuarie cu 0,9 la sută, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, la finele lui februarie acest câștig brut a fost de 5.497 lei, iar cel net (bani în mână), de 3.365 lei.
Mai exact, scăderea a fost de 52 lei, respectiv de 30 lei comparativ cu ianuarie. Cum era de așteptat, cel mai mult au câștigat în februarie salariații din serviciile IT care au luat în mână, în medie, 8.047 lei. La polul opus se situează lucrătorii din sectorul HoReCa, ei primind un salariu mediu net de 1.747 lei. De altfel, conform INS, majoritatea sectoarelor economice au înregistrat, în februarie, scăderi ale câștigului salarial mediu net.
Diferența a fost determinată, pe de o parte, de faptul că în lunile anterioare au fost acordate anumite prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, precum și sume din profitul net și din alte fonduri. Pe de altă parte, diminuarea câștigului mediu este consecința întreruperii/încetării activității în unele sectoare, continuării șomajului tehnic în HoReCa, remunerării parțiale a salariaților, nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici, dar și a angajărilor de personal cu venituri salariale mai mici față de medie, din mai multe domenii.
O evoluție negativă a câștigului salarial mediu brut și a celui net este de așteptat să fie și în lunile care urmează. Desigur, aceasta îi va afecta pe majoritatea salariaților, dar va face și victime colaterale. Este vorba despre pensionari, care speră ca măcar la începutul anului 2022 să se bucure de o oarecare creștere a pensiilor. Dar, cum legea spune că, anual, punctul de pensie se va indexa cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat pe economie, evident că acesta din urmă nu va fi în avantajul lor, pentru că va înregistra, de fapt, o scădere.