Toate femeile din România, cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, beneficiază gratuit de testul Babeș-Papanicolau în cadrul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. Depistarea precoce a cancerului de col uterin este esențială pentru vindecarea afecțiunii.
În județul Bacău au făcut acest test, din 2017, până în prezent, aproximativ 7.000 de femei. Dr. Ioana Raluca Dinu, director medical în spitalul județean, a prezentat pe pagina sa de facebook și o statistică:
• 2017: 1.556 de femei testate, din care 54 pozitive;
• 2018: 2.672 de femei testate, din care 145 pozitive;
• 2019: 2.547 de femei testate, din care 103 pozitive.
„La acestea se adaugă și testele făcute anul acesta, până în prezent. La Spitalul Județean de Urgență Bacău testul se poate face la secțiile Planificare Familială și Obstretică Ginecologie”, a precizat dr. Ioana Raluca Dinu.
Screening-ul cancerului de col uterin depistează celulele anormale în stadii incipiente, cand pot fi îndepărtate ușor, prevenind apariția cancerului de col uterin. Toate femeile trebuie să participe regulat la screening. În urma examenului ginecologic, medicul poate recomanda mai des efectuarea testului Babeș-Papanicolau. Vaccinarea reduce riscul de apariție al cancerului de col uterin, dar nu elimină necesitatea efectuării screening-ului. Împreuna, screening-ul și vaccinarea reprezintă cea mai eficientă protecție împotriva cancerului de col uterin.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.