Debut în forță la Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești. Păstrând tradiția, manifestarea, ajunsă deja la a XIV-a ediție, și-a aniversat, astăzi, asistenții medicali.
Clubul Lira din Moinești, joi, 27 iunie 2019. Peste 300 de invitați, medici, asistenți medicali, profesori universitari, doctori rezidenți, din toată țara, dar și din străinătate. Ora 9.00 fix: momentul în care se dă startul Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență, sub directa organizare a prof.univ.dr. Adrian Cotîrleț, managerul unității sanitare. Prima zi: „Ziua Asistentului Medical”, cel fără de care actul medical nu poate avea loc. O zi eveniment, compus din două părți – o parte cu prezentări de lucrări și o parte dedicată unui workshop privind resuscitarea cardio-respiratorie la adult.
Moderatori: prof. univ. dr. Carmen Dorobăț (managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi), asist. Minodora Chicea (președinta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala Bacău) și asist. Adina Datcu, directorul de îngrijiri al Spitalului Municipal de Urgență Moinești. S-a vorbit despre prevenirea infectiilor cu prof. dr. Florentina Popa și Diana Stoica, despre Urgența infecțioasă cu prof. univ.dr. Carmen Dorobăț, despre Îngrijirile paliative, cu asist. univ. dr. Nicoleta Mitrea, despre Modalitatea de comunicare cu pacientul cu drd. Gabriela Ciolpan – evaluator de servicii de sănătate, formator prin educație non-formală, despre Rolul asistentului medical în îngrijirea piciorului diabetic cu drd. fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi Iovanca, dar și despre Interdisciplinaritate în formarea asistentului medical cu prof. Anca Țintaru.
Workshopul pe resuscitare cardio-respiratorie a fost susținut de dr. Bogdan Buda, de la Compartimentul Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Moinești.
Vineri, ziua de foc, cu somități în medicină din țară și străinătate
Sesiunile de conferințe și comunicări științifice vor continua și mâine, 28 iunie, când vor avea loc și demonstații operatorii transmise live, ce vor fi efectuate în patru săli de operații pe cel puțin 16 pacienți diagnosticați cu probleme medicale complexe. Sunt prezenți în Moinești, printre alți medici și specialiști din toată țara și străinătate (Italia, Franța, Elveția, Israel și chiar America) și reprezentanți din conducerea Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, rectori din marile universități de Medicină și Farmacie, președinți ai organizațiilor naționale și internaționale de Sănătate, invitați de la Academia Română. Sâmbătă, 29 iunie, se vor mai organiza alte ateliere de lucru și sesiuni medicale, care vor încheia întregul eveniment.
„Am menținut această secțiune a manifestării noastre dedicată asistentului medical deoarece, după cum se știe, în prezent, fiecare spital, fiecare centru medical vrea să facă un act medical de bună calitate. Iar în viziunea Spitalului Municipal de Urgență Moinești acest lucru nu se poate face decât în echipă, o echipă din care să facă parte medici, asistente medicale, kinetoterapeuți, psihologi și personal de îngrijire. Acordăm în continuare o atenție deosebită acestei meserii, cea de asistent medical, o dovadă în acest sens fiind și faptul că suntem spitalul cu cel mai mare procent de asistente medicale cu studii superioare.”
prof. univ.dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești