La deschiderea celei de-a 45 – a editii a “Zilelor Culturii Calinesciene”, profesorul si poetul Constantin Th. Ciobanu a marturisit ca “de peste 50 de ani avem manifestari «Calinescu» la Onesti. Au trebuit cinci ani pentru pregatirea lor, mai ales din cauza patronului spiritual pe care l-am ales, George Calinescu, ce în septembrie 1962 trecuse pe la Onesti, cu un entuziasm de reporter. Acesta a fost norocul începutului unei traditii si consider ca meritul nu este al meu ci al întâmplarii, al destinului. Ideea a prins si a mers înainte dar acum este dificultatea de a o duce mai departe!”
Au fost “Zile” pline, momente ce vor ramâne in istoria acestor locuri, au raspuns invitatiei oameni de cultura exceptionali, poeti, critici de arta, artisti plastici, universitari. Vernisajul expozitiei de grafica semnata de Vlad Ciobanu a prilejuit autorului lucrarilor un moment de confesiune: ” Desenele contin obsesiile mele artistice si dificultatea sta tocmai in «a te parasi pe tine si a te duce spre celalalt». Aceasta abandonare a sinelui ma primeneste pe mine si universul meu artistic obtine niste lucruri pe care altfel nu le-as fi câstigat.”
Decernarea Premiilor „Zilelor Culturii Calinesciene”, ce a avut un juriu condus de Alexandru Cistelecan (presedinte), a fost si la aceasta editie un moment important al manifestarii. Juriul a hotarât ca premiul pentru debut sa fie acordat tinerei profesoare Ioana Revnic (din Oradea), autoare a doua incitante volume cu interviuri luate marilor personalitati ale literaturii române contemporane. Cu Premiul „Zilelor Culturii Calinesciene” a fost distins criticul literar Ioan Simut iar Premiul „Opera Omnia” a fost acordat, în puternice aplauze, scriitorului Mihai Sora.
Deosebit de incitante au fost si interventiile invitatilor la editia din acest an a „Zilelor Culturii Calinesciene”. Prof. univ. Traian Diaconescu, de la Universitatea „A. I. Cuza” din Iasi a mentionat ca „aceasta manifestare de un prestigiu national, ce se desfasoara in locuri cu o rezonanta istorica extraordinara iese din cotidian si se inalta in zona valorilor”.
El a prezentat personalitatea profesorului Ioan Micu, un apologet al culturii române, traducator al operelor lui Ovidiu . Criticul literar Mircea Colosenco a prezentat mai multe carti pe care le-a realizat dupa indelungi cercetari prin arhivele literare, iar Stela Covaci a evocat cu multa caldura si cu argumente inedite opera si viata a doi poeti de geniu, Nicolae Labis si Nichita Stanescu.
Ion Moraru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.