27 decembrie 2024

Au fost desemnați cei mai buni pădurari ai județului

Adrian Mihu (Ocolul Silvic Sascut), Cristinel Ciorbă (OS Căiuți) și Florin Merlușcă (OS Comănești) sunt laureații din acest an ai concursului „Cel mai bun pădurar” – etapa organizată la nivelul Direcției Silvice (DS) Bacău. Au fost acordate și două mențiuni, obținute de Petruț Cojan (OS Fântânele) și Dragoș Ciurcanu (OS Ciobănuș). Concursul a avut loc în zona Humărie a comunei Asău, aproape de granița cu județul Neamț (și comuna Tazlău), pe raza Ocolului Silvic Comănești, într-o zonă specifică de munte cu păduri de rășinoase (de molid în special).

„Cel mai bun pădurar” este concurs profesional pentru cei mai bine pregătiți pădurari din fiecare ocol silvic (în județul Bacău sunt 14 astfel de ocoale), cei mai buni fiind înscriși la faza pe Direcția Silvică. Aceasta va fi urmată, însă, și de etapa națională, organizată de Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” în județul Neamț, unde județul Bacău va fi reprezentat de Adrian Mihu și unde se va stabili cine este cel mai bun pădurar din țară. Concursul are loc de zeci de ani.



„În concurs – ne-a declarat șeful comisiei de jurizare, ing. Ionel Dumitru – au fost două probe scrise, teoretice (pe chestionare grilă), pentru verificarea cunoștințelor profesionale de bază, în silvicultură și aplicarea regimului silvic, inclusiv cu aplicarea legislației în vigoare. Acestea au fost urmate de șapte probe practice, pentru verificarea cunoștințelor de cunoaștere a speciilor forestiere (după lujeri și semințe), de recunoaștere a dăunătorilor forestieri. De asemenea, o probă practică a vizat cubajul și sortarea lemnului și emiterea avizului de însoțire a transportului de lemn pe drumurile publice. Nu a lipsit nici proba legată de vânătoare, cu recunoașterea speciilor de vânat după amprenta piciorului animalului și alte urme. La final a fost evaluat un trofeu de cerb de la distanță, prin vizionare cu binoclul (pentru că de un cerb nu te poți apropia să-i vizionezi trofeul), pentru a stabili dacă acest trofeu merită să fie recoltat.”

Probele practice au avut loc pe ateliere amenajate chiar în curtea locației în care a fost organizat concursul.

Rezultatele au fost evaluate de o comisie de jurizare din care au mai făcut parte și inginerii dr. Marius Iftimie (șeful Compartimentului SSM-Pază a DS), Ioan Matache (șeful Compartimentului Producție-Comercializare a DS), Ioan Bitir (șeful Compartimentului Regenerări-Investiții a DS) și Victor Perdeica (responsabil cu Resursele Umane al DS).

La eveniment au mai fost prezenți și alți șefi de compartimente ale DS Bacău

Premiile pentru primele trei locuri au fost în bani: 700 de lei (brut) pentru locul I, 500 de lei pentru locul al II-lea și 300 de lei pentru locul al III-lea.

Participanții la concurs și premianții au fost felicitați și de directorul DJS Bacău, Viorel Ghelasă, care le-a mulțumit participanților pentru efortul făcut în acest concurs, dar și pentru efortul pe care îl fac zi de zi la locurile lor de muncă. A fost apreciată și activitatea comisiei de jurizare și a fost subliniată necesitatea creșterii respectului pentru meseria de pădurar.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img