15 ianuarie 2025

Au fost bolnavi inchipuiti? Pensii de invaliditate taiate pe capete

Fata de luna septembrie 2009, numarul pensionarilor de invaliditate a scazut cu peste 2.000, situatie fara precedent. A crescut numarul cazurilor de taieri de pensie si sunt tot mai multe retrogradari. Putine persoane indraznesc sa conteste decizia medicului expert.

Evolutia pensiilor de invaliditate din 2010 incoace arata ca accesul la acestea este din ce in ce mai limitat. Dovada sta faptul ca in doi ani numarul pensionarilor de invaliditate s-a redus cu peste 2.000 si sunt tot mai multe depensionari si retrogradari. Anul acesta medicii de expertiza a capacitatii de munca au decis trecerea dintr-un grad superior in unul inferior de invaliditate in nu mai putin de 768 de cazuri, ceea ce este mult mai mult decât in perioadele anterioare. In schimb, numai 240 pensionari de boala au fost trecuti intr-un grad mai grav. Si tot in cele noua luni care s-au scurs din acest an au fost emise 178 de decizii de depensionare, ceea ce inseamna ca tot atâtea persoane au ramas fara pensie. Situatia aceasta era previzibila. Noua lege a pensiilor si normele de aplicare a ei, care au intrat in vigoare la inceputul anului 2011, au schimbat criteriile de incadrare in grade de invaliditate. "Sunt criterii mai stricte, mai aspre decât cele anterioare si, astfel, trecerile dintr-un grad superior in unul inferior sunt mai numeroase, ne-a spus Liviu Cretu, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii. La revizuirile anuale s-a constatat ca pe noile criterii unii nu mai necesita incadrarea intr-un grad de invaliditate iar in cazul altora se impune trecerea in unul inferior. Asa se explica numarul mare de retrogradari si de depensionari. Sunt multe comparativ cu anii anteriori." Cu toate acestea, surprinzator, numarul contestatiilor depuse de catre cei afectati a scazut. Dintre cei care au fost depensionati, putini au curajul sa ceara reexpertizarea. La fel si dintre cei retrogradati, de teama ca ar putea sa-si piarda total pensia, aproape toti se multumesc cu gradul de invaliditate in care au fost incadrati.



Nu mai indraznesc sa ceara pensionarea

Dar si numarul celor care solicita pensionarea de boala este tot mai mic. Daca in anii anteriori s-au inregistrat lunar intre 200 si 250 dosare noi de pensionare de boala, in 2011 au fost numai câte 80 pe luna. Anul acesta sunt, in total, 716 noi cazuri de pensionari de invaliditate. "Noile criterii medicale au facut si ca din start sa fie excluse acele persoane care erau la limita lor, a mai spus directorul CJP. Cei care stiu ca nu le indeplinesc nu mai indraznesc sa solicite pensionarea de boala." Drept urmare numarul total al pensionarilor de boala a scazut considerabil. La sfârsitul lunii septembrie 2009 erau 24.599 pensionari de invaliditate. Anul acesta, la finele lunii august erau 22.578, cu peste 2.000 mai putin. Mai mult decât atât ponderea nu o reprezinta cei cu gradul I sau II de invaliditate, respectiv cei care si-au pierdut complet capacitatea de munca. Dintre pensionarii de invaliditate, existenti in prezent, 14.447 au gradul III, deci sunt considerati de catre medicii experti ca pot lucra zilnic 4 ore. Alti 7.368 au gradul II de invaliditate fata de 9.118, in 2009, si numai 763 au gradul I, cu aproximativ 300 mai putin.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img