27 ianuarie 2025

Au CARTE, n-au parte: Doar 15 la suta dintre ABSOLVENTI reusesc sa se ANGAJEZE

Piata locala a muncii nu ofera nimic tinerilor

Criza economica a afectat foarte mult si piata locala a muncii. Un loc de munca bun si bine platit a devenit doar un vis pentru multi dintre tineri, chiar si pentru cei cu experienta. Cel mai greu este pentru cei care abia au iesit de pe bancile scolii. În medie doar 15 la suta dintre cei care îsi depun CV-uri reusesc ulterior sa se si angajeze.

Tinerii absolventi nu prea mai au sanse de angajare. Piata locala a muncii pare ca a paralizat efectiv. Din cei peste 1.500 de absolventi pe care ii “arunca” pe piata universitatile bacauane anual, doar o mica parte dintre ei, putin peste 200, reusesc sa obtina un job. In cautarea unui loc de munca, multi iau calea Bucurestiului sau, mai grav, chiar a strainatatii. Asta in conditiile in care angajatorii inclina si mai mult balanta in defavoarea lor, cautand persoane cu un grad mare de calificare si cu o experienta bogata in mai multe domenii. Practic, tinerii de azi nu mai au loc pe piata munci din Bacau si se transforma in someri cu diploma.

Sanse de angajare, foarte mici



Aproape 10 la suta dintre somerii aflati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau au absolvit anul trecut cursurile unei forme de invatamant liceal, postliceal ori universitar si nu au reusit nici pana in prezent sa-si gaseasca o slujba. Mai exact, dintre cei 17.470 someri, cati erau inregistrati oficial la sfarsitul lunii aprilie, 1.667 sunt absolventi. Dintre acestia 358 sunt cu studii superioare. Cel putin din datele AJOFM rezulta ca raportat la numarul total al absolventilor fara serviciu, cei angajati, prin intermediul institutiei judetene, sunt foarte putini. Anul acesta numai 102 absolventi au avut sansa de a fi incadrati intr-un loc de munca, dintre care 42 sunt cu studii superioare. Marea majoritate a absolventilor se plang ca au batut pe la multe porti ca sa se angajeze si ca toti agentii economici abordati le-au pus probema experientei in meserie. Si aceasta, desi, potrivit legii, angajatorii care incadreaza absolventi beneficiaza de subventii timp de un an. Pentru fiecare absolvent angajat li se acorda lunar 500 lei (indicatorul social de referinta), cu conditia sa mentina raporturile de munca trei ani.

Nici experienta nu-i mai ajuta

Dar multi someri sustin ca nici experienta nu mai reprezinta un atu si aceasta convingere o au chiar si somerii cu studii superioare. “Mi-am cautat loc de munca, dar nu am gasit si nu pot spune ca nu am experienta”, ne-a declarat Ioana M., absolventa a unei facultati de marketing. La randul ei, nici Letitia I., economist, nu a stat cu mainile in san. S-a prezentat si la bursa generala de la sfarsitul lunii aprilie, dar a plecat acasa dezamagita: “Am lucrat sapte ani si acum nu-mi gasesc nicaieri un post care sa fie macar apropiat de specialitatea mea. Nu te ajuta nimeni! Nu mi-am imaginat ca va fi atat de greu sa-mi gasesc un loc de munca, atunci cand eram pe bancile facultatii.”

Cei mai multi someri, nivel de pregatire scazut

Pe de alta parte, insa, trebuie sa recunoastem ca foarte multi someri au un nivel de pregatire extrem de modest, daca analizams structura studiilor pe care le au somerii. Marea majoritate a celor care se afla in cautarea unui loc de munca nu au o calificare ori daca o au, aceasta nu este medie sau superioara. Si in timp nu se observa niciun progres. La 31 decembrie 2009, somerii cu nivel scazut de educatie reprezentau 71,4 la suta din numarul total al persoanelor inregistrate in baza de date a AJOFM Bacau. Ei erau absolventi de invatamant primar, gimnazial sau profesional. Dintre cei peste 21.000 de someri existenti la vremea respectiva 7,3 la suta erau absolventi de invatamant superior si 21,2 la suta au terminat o forma de invatamant liceal sau postliceal. Acum structura pe nivel de studii este si mai alarmanta. Dintre cei 17.470 someri, 6.873 au terminat doar invatamantul primar, 5.823 au finalizat abia invatamantul gimnazial iar 2.630 au absolvit o scoala profesionala. Numai 1.903 au liceul, alti 111, scoala postliceala iar 670 sunt cu studii superioare. “Multi nu au nicio calificare, ne-a spus Daniela Balan, purtatorul de cuvant al AJOFM Bacau. De aceea ei raman in evidentele noastre multa vreme. Intotdeauna nivelul de pregatire coreleaza cu motivatia de a-si gasi un loc de munca. Cei care au o meserie si sunt mai bine pregatiti se zbat mai mult si au sanse mai mari”.

Un studiu realizat in premiera in Romania de Centrul “Educatia 2000+” arata ca peste 90 la suta dintre absolventii de studii superioare isi gasesc un job abia dupa doi ani de la terminarea facultatii, iar doar 17 la suta dintre ei sunt si multumiti de locul lor de munca. Cercetarea, realizata pe un esantion reprezentativ de absolventi, angajatori, reprezentanti ai agentiilor si ai asociatiilor profesionale, a evaluat impactul pe care-l au pe piata muncii studiile universitare din patru mari domenii: Drept, Inginerie Mecanica, Stiintele Comunicarii si Tehnologia Informatiei. Studiul mai arata si ca doar 60 la suta dintre tinerii care au terminat o facultate se angajeaza in domeniul pentru care s-au pregatit, iar peste 30 la suta ajung sa lucreze in alte specializari. Cel mai bine la capitolul angajare stau absolventii din IT.
Roxana Neagu
Elena Tintaru

„Daca nu ai pile, ai sanse foarte mici sa ajungi intr-o fima de renume, mai ales in ziua de azi cu criza asta. E dureros, iar eu am trecut printr-o astfel de experianta, ca un student slab pregatit reuseste sa ocupe un post foarte bun, iar unul care are eventual si un master, ramane pe langa.”
Ionut Ciobanu, un tanar de 26 de ani

„Nu ne putem permite sa angajam persoane care nu au pic de experienta. Toata lumea stie ca teoria din scoala e una si practica de pe teren alta. Eu prefer doar acele persoane care au si disponibilitate. Mai ales acum, ca e criza.”
Eduard Moise, administratorul unei firme cu profil de comert



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img