Piața a prins un nou suflu odată cu venirea primăverii și a temperaturilor ridicate. Tarabele sunt pline de trufandale, care mai de care, iar băcăuanii întreabă de prețuri în încercarea de a găsi…mult, ieftin și bun.
Se pare că cele mai căuate sunt urzicile, care au prețuri între 3 lei grămăjoara sau 10 lei o sacoșică mică. Toate precupețe spun că au ieșit multe urzici în pădure, dar e greu să stai cu capul în jos să le culegi.
Nu mai pui că și pișcă foarte tare. Și leurda e la mare căutare. O legătură destul de consistentă se vinde și cu 5 lei. În rest, spanac, gălbioară, salată, ceapă verde, ridichi… Ce mai, de toate!
1. Supă-cremă de urzici
Ingrediente:
- 300 g urzici proaspete
- 1 ceapă
- 1 cartof
- 1 morcov
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- 500 ml supă de legume
- Sare și piper după gust
- Smântână (opțional)
Mod de preparare:
- Spală bine urzicile și opărește-le 2-3 minute în apă clocotită, apoi scurge-le.
- Într-o oală, călește ceapa și usturoiul în ulei de măsline, adaugă morcovul și cartoful tăiate cubulețe.
- Toarnă supa de legume și fierbe până când legumele sunt moi.
- Adaugă urzicile și pasează totul cu un blender.
- Asezonează cu sare și piper, iar la servire poți adăuga smântână.
2. Salată de leurdă cu ridichi și brânză feta
Ingrediente:
- 1 legătură leurdă
- 5-6 ridichi
- 100 g brânză feta
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- Sare și piper
Mod de preparare:
- Spală și taie leurda fâșii, iar ridichile în rondele subțiri.
- Amestecă-le într-un bol cu brânza feta sfărâmată.
- Adaugă ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.
- Servește imediat, alături de pâine prăjită.
3. Omletă cu ceapă verde și spanac
Ingrediente:
- 4 ouă
- 1 legătură ceapă verde
- 1 mână de spanac
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Bate ouăle cu un praf de sare și piper.
- Călește ceapa verde tocată mărunt într-o tigaie cu ulei de măsline.
- Adaugă spanacul și gătește-l 1-2 minute până se înmoaie.
- Toarnă ouăle peste și prăjește omleta pe ambele părți.
4. Salată de salată verde și grâușor cu ou fiert și crutoane
Ingrediente:
- 1 salată verde
- 1 legătură grâușor
- 2 ouă fierte
- 1 felie pâine neagră
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță oțet balsamic
- Sare și piper
Mod de preparare:
- Rupe frunzele de salată și grâușor în bucăți mai mici.
- Taie ouăle fierte felii.
- Prăjește pâinea cubulețe pentru crutoane.
- Amestecă toate ingredientele și asezonează cu ulei, oțet, sare și piper.