duminică, 16 martie 2025

Au apărut verdețurile în piețe. Câteva rețete de sezon

Piața a prins un nou suflu odată cu venirea primăverii și a temperaturilor ridicate. Tarabele sunt pline de trufandale, care mai de care, iar băcăuanii întreabă de prețuri în încercarea de a găsi…mult, ieftin și bun.

Se pare că cele mai căuate sunt urzicile, care au prețuri între 3 lei grămăjoara sau 10 lei o sacoșică mică. Toate precupețe spun că au ieșit multe urzici în pădure, dar e greu să stai cu capul în jos să le culegi.



Nu mai pui că și pișcă foarte tare. Și leurda e la mare căutare. O legătură destul de consistentă se vinde și cu 5 lei. În rest, spanac, gălbioară, salată, ceapă verde, ridichi… Ce mai, de toate!

 

1. Supă-cremă de urzici

🟢 Ingrediente:

  • 300 g urzici proaspete
  • 1 ceapă
  • 1 cartof
  • 1 morcov
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 500 ml supă de legume
  • Sare și piper după gust
  • Smântână (opțional)

🟢 Mod de preparare:

  1. Spală bine urzicile și opărește-le 2-3 minute în apă clocotită, apoi scurge-le.
  2. Într-o oală, călește ceapa și usturoiul în ulei de măsline, adaugă morcovul și cartoful tăiate cubulețe.
  3. Toarnă supa de legume și fierbe până când legumele sunt moi.
  4. Adaugă urzicile și pasează totul cu un blender.
  5. Asezonează cu sare și piper, iar la servire poți adăuga smântână.

2. Salată de leurdă cu ridichi și brânză feta

🟢 Ingrediente:

  • 1 legătură leurdă
  • 5-6 ridichi
  • 100 g brânză feta
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Sare și piper

🟢 Mod de preparare:

  1. Spală și taie leurda fâșii, iar ridichile în rondele subțiri.
  2. Amestecă-le într-un bol cu brânza feta sfărâmată.
  3. Adaugă ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.
  4. Servește imediat, alături de pâine prăjită.

3. Omletă cu ceapă verde și spanac

🟢 Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 mână de spanac
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

🟢 Mod de preparare:

  1. Bate ouăle cu un praf de sare și piper.
  2. Călește ceapa verde tocată mărunt într-o tigaie cu ulei de măsline.
  3. Adaugă spanacul și gătește-l 1-2 minute până se înmoaie.
  4. Toarnă ouăle peste și prăjește omleta pe ambele părți.

4. Salată de salată verde și grâușor cu ou fiert și crutoane

🟢 Ingrediente:

  • 1 salată verde
  • 1 legătură grâușor
  • 2 ouă fierte
  • 1 felie pâine neagră
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • Sare și piper

🟢 Mod de preparare:

  1. Rupe frunzele de salată și grâușor în bucăți mai mici.
  2. Taie ouăle fierte felii.
  3. Prăjește pâinea cubulețe pentru crutoane.
  4. Amestecă toate ingredientele și asezonează cu ulei, oțet, sare și piper.


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img