8 noiembrie 2024

Au aparut angajatorii de insertie

Tinerii asistati vor fi „pe picioarele lor!”

Agentii economici au inceput sa fie mai deschisi fata de propunerile DGASPC de a-i angaja pe tinerii din centrele de plasament. Asistentii sociali ii ajuta sa-si faca CV-ul, sa gaseasca un loc de munca si sa respecte disciplina muncii. In loc sa plateasca ajutoare, statul acorda facilitati angajatorilor. Prin urmare, toata lumea are de câstigat.

Pe vremuri, când tinerii implineau 18 si terminau scoala, li se deschidea usa si li se spunea „Out!” sau „Pa!”, „Destul te-a tinut statul! La munca!” Se trezeau in strada, cu doua sacose de haine in mâna si priveau in zare. Unde sa se duca? Cine sa-i angajeze? Unde sa doarma si sa se spele? Unii ajungeau cersetori, altii delincventi, altii, foarte putini, reuseau sa-si gaseasca o gazda si un job. Cu totul altfel stau lucrurile acum. Un serviciu special al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), numit Centrul pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta (CDDVI), ii ajuta sa se angajeze si ii invata sa traiasca pe picioarele lor. Doru Ionica, seful centrului, arata ca anul acesta vor parasi sistemul 51 de tineri, dintre care 20 sunt absolventi de scoala speciala si 31 sunt absolventi de liceu si scoli profesionale de masa. CDDVI ii ajuta sa gaseasca o slujba si o locuinta. Si dupa angajre ii sprijina: „Mergem cu ei la cumparaturi, ii invatam sa aleaga alimentele, facem curatenie impreuna, mergem la medicul de familie si la asociatie, ii invatam sa plateasca facturile, mediem relatiile cu vecinii”, arata Ciprian Tudose, asistent social.

Sapte tineri au ajuns la Simeria



Totusi, cel mai important e locul de munca. In general, angajatorii sunt destul de reticenti când e vorba de tinerii asistati, dar lucrurile au inceput sa se schimbe: „Atitudinea angajatorilor de insertie evolueaza in sens pozitiv. Inteleg din ce in ce mai mult sa ne sprijine, iar noi, impreuna cu AJOFM, ne facem datoria de a-i informa cu privire la legislatiea. Câstigam teren si gasim societati care inteleg necesitatea ca si acesti tineri sa fie angajati de cineva”, arata Doru Ionica, sef centru. Din cei 51 de tineri care au absolvit scoala, 13 si-au gasit deja o slujba: trei lucreaza la Era Tipomedia, o firma de curatenie, trei la firmele de reciclare Eco Scor si Danymar Reflex, iar sapte, la Reva Simeria, o fabrica de locomotive si vagoane, care ii va califica in meseriile de sudor, lacatus mecanic, sablor sau vopsitor. Recent, alti doi au fost angajati de Ezoteria SRL, ca ospatari. Unele dintre firme au devenit parteneri traditionali pentru DGASPC Bacau. „Eu colaborez cu Protectia Copilului de vreo patru-cinci ani, intâi prin intermediul Asociatiei «Iubim Natura», apoi prin firma, angajând tineri care au iesit din sistem. Ne-am inteles foarte bine si suntem multumiti de ei”, declara Florin Suciu, director la Eco Scor, firma care a angajat cinci tineri, pâna acum.

Facilitati pâna la suta la suta

In baza Legii 76 privind asigurarile de somaj, exista posibilitatea ca statul sa suporte integral salariul pe 12 luni, dar cu obligatia ca angajatorul sa-l pastreze cel putin trei ani in unitate. Exista si facilitati care vizeaza categoriile defavorizate. Conform Legii 116/2002 pentru combaterea marginalizarii, statul acopera 75 la suta din salariul mediu pe tara timp de unu-doi ani, daca firma angajeaza tineri care provin din sistemul de protectie. In acest caz, nu exista obligatia de a-i pastra mai multi ani. Pentru un angajat care primeste 700 lei/luna, firma ar trebui sa cheltuiasca 1.200, dar da numai 200. In ciuda acestor facilitati, angajarea tinerilor aflati in dificultate ramâne o problema spinoasa. „Din punctul meu de vedere, primul motiv ar trebui sa fie unul social. Tinerii care vin din sistem sunt valorosi, au calitati, deci merita si trebuie ajutati. Al doilea motiv este unul financiar, pentru ca statul te ajuta foarte mult”, afirma Florin Suciu, adaugând ca societatile ar trebui sa fie mai preocupate de rolul lor social. Doru Ionica arata ca marile companii „nu accepta sa profite de aceste facilitati. Li se pare ca se complica. Si din cauza birocratiei, si din cauza controalelor, prefera sa angajeze cu contract de munca. In acelasi timp, sunt mai pretentioase in selectarea tinerilor.”

Angajati pe timpul vacantei

O alta dificultate o reprezenta gasirea unei locuinte, mai ales ca, la inceput, tineri nu-si pot acoperi cheltuielile cu chiria si intretinerea. Pentru 17 dintre absolventi, DGASPC a identificat locuinte prin programele alternative derulate de Asociatia FAVOR sau de angajatorii de insertie sociala. Tinerii nu vor plati chirie sau vor plati o chirie modica si isi vor strânge bani pentru perioada in care nu vor mai beneficia de sprijin si vor fi nevoiti sa-si plateasca singuri chiria. „Pentru mine este primul loc de munca, lucrez de doar doua saptamâni si angajatorul pare multumit. Eu ma straduiesc sa nu fac greseli si sper ca voi reusi sa strâng bani, sa-i depun la banca si, cândva, sa am o locuinta”, spune Costica Corabie, 20 de ani, salariat al Eco Scor. Doi dintre tinerii angajati ca mecanici de catre SCUT, in cadrul reprezentantei auto, au primit si locuinta gratuita, anul acesta, de la firma. Si tinerii angajati la Simeria au asigurata cazarea, deocamdata. Ca lucrurile incep sa se schimbe o demonstreaza si faptul ca unii sunt angajati inca din timpul vacantei: „Am reusit sa gasim job-uri pentru 14 dintre tinerii care sunt elevi si au vrut sa lucreze pe timpul verii, arata Doru Ionica. Unii sunt la Carta Office, care e profilata pe papetarie, altii la Era Tipomedia, o firma de curatenie.” Când vor absolvi scoala, vor fi deprinsi cu disciplina muncii si mai putin speriati ca nu vor fi acceptati in colectiv, iar angajatorii, mai putin sceptici.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014