Am avut plăcerea să particip recent la două sesiuni de scufundări profesioniste, în cadrul cursurilor organizate de Centrul de activităţi subacvatice IAŞI, la Bazinul Olimpic de Înot Bacău, așa că, după ce am crezut că le-am făcut pe toate pentru vârsta mea, am ieșit din experiența asta cu sentimentul că SCUBA divingul este unul din cele mai frumoase sporturi existente. O altă lume, minunată, deosebită ne aşteaptă la orice scufundare, o lume prezentă în orice apă mai adâncă, de la lacuri, la recifuri tropicale sau chiar în piscinele de antrenament.
Centrul de activităţi subacvatice IAŞI organizează cursuri de scafandri recreaţionali, certificate internaţional NAUI (NAUTICAL ASSOCIATION of UNDERWATER INSTRUCTORS) şi o gamă completă de antrenamente pentru scafandrii brevetaţi cum ar fi: căutare şi recuperare, scufundare din ambarcaţiune, explorare şi cartografiere, navigaţie subacvatică, scufundare de noapte etc. (mai multe detalii puteţi găsi online http://www.scufundariiasi.ro)
Pregătirea începătorilor – sau PADI Discover Scuba Diving
SCUBA este de fapt un acronim pentru aparatele de respirație subacvatice autonome – Self Contained Underwater Breathing Apparatus.
Pregătirea începătorilor se face în primul rând prin lecţii la suprafaţă şi include învăţarea echipamentului şi semnelor de scufundări. Echiparea are loc doar după o temeinică cunoaştere a elementelor componente şi aceasta se face în apă şi cu ajutorul instructorului. Aici veţi schimba snorkel, ceea ce este tubul de aer, cu air sparingly-ul, ceea ce este cel care face legătura între butelie şi gura ta.
Momentul magic se produce acum: apeşi pe butonul de dezumflat vesta şi cobori în adâncuri.
Echipamentul
Echipamentul este format din costum neopren, ochelari cu snorkel, tub de respirat, centura de lestare (pe această centură se adăugă greutăţi din plumb), veste pentru scufundări, butelie de aer şi labe. De precizat este faptul că butelia de aer conţine cel mai pur aer care poate fi respirat, mă refer la faptul că acesta nu conţine deloc particole de apă sau praf.
Ce simţi când eşti sub apă
La început probabil vei simţi frică şi vrei dori să mergi înapoi. Dar cu cât timpul trece începi să te obişnuieşti cu modul de a respira iar adâncurile devin prietenoase.
În cazul meu, primul lucru pe care a trebuit să-l învăţ a fost şi o lecţie uriaşă de viaţă: respiraţia pe gură. Aşa am conştientizat că respiraţia este vitală. Prima mea senzaţie a fost de panică pură, apoi am realizat beneficiile unei respiraţii profunde şi calme. Am înţeles unde sunt şi ce am de făcut. “Cel mai cerebral lucru sub apă este să-ţi urmezi liderul”, aceste vorbe le-am auzit de mai multe ori de la domnul Costel Simirad, instructorul meu, în timpul instructajului de pe uscat.
Domnul Simirad m-a învăţat să mă concentrez pe altceva decât pe ceea ce nu pot să fac. NU puteam respira pe nas, dar m-am bucurat de joaca cu torpilele, de înotul printre obstacole, de zâmbit la camera mânuită de Robert Conduruta ca un maestru.
Viaţa după prima scufundare
Este posibil să te simţi puţin amențit sau să încerci o senzaţie de disconfort de la presiune sau de la aerul care te-a deshidratat sub apă.
Legat de emoţii eu zic că am înţeles un alpinist care a ajuns pe vârful muntelui, am ştiut că limitele există doar pentru a fi depăşite.
Am înţeles că orice limită se poate depăşi cu un partener potrivit alături!
Tudor Pascu Mihail, elev, în clasa a V a, la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto credits: Robert Conduruta
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.