A XXI-a editie a competitiei bacauane, care are o istorie tot atat de veche ca a Salii de Atletism, va fi una destul de saraca in concurenti, cred
organizatorii de la Directia Judeteana pentru Sport (DJS). Sunt asteptati sambata si duminica, 14 si 15 ianuarie, circa 200 de sportivi, dintre care 30 vor fi din municipiul Bacau. Doua sunt cauzele cele mai importante pentru aceasta aparenta lipsa de interes fata de cea mai veche competitie indoor a Romaniei si, in mod traditional, prima a fiecarui an din calendarul FR Atletism.
Banii si declinul general
In primul rand, bugetele cluburilor se contureaza greu. Directorii si antrenorii nu stiu pe ce bani se pot baza pentru anul 2006 si le este frica sa cheltuiasca in avans. Altfel, ei ar risca – daca bugetele vor fi mai mici decat in 2005 – sa ramana fara bani pentru competitii mai importante, cum ar fi Campionatele Nationale.
In al doilea rand, atletismul se inscrie in tendinta de descrestere a intregului sport romanesc. Sunt tot mai putini copiii care aleg drumul stadioanelor sau al salilor de sport, mai ales cei care se inscriu la sporturile individuale, unde pregatirea este grea si presupune foarte multa vointa si ambitie. Asta face ca foarte multi dintre cei care apuca sa practice atletismul sa-l abandoneze pe parcurs, mai ales ca foarte putini sunt cei care ajung sa castige bani frumosi practicand acest sport. Atletimsul rezista in primul rand pentru ca are conducatori si antrenori pasionati. Este o familie care isi propaga valoarea in timp. „Foarte greu de organizat si un campionat national numai cu seniori. S-ar aduna la fiecare proba doar cativa sportivi, de aceea de fiecare data sunt admisi si juniorii”, ne-a spus unul dintre organizatorii de la DJS Bacau.
Tot localnicii sunt baza
Pe de alta parte, in 2005, au fost cam 400 de atleti participanti, numarul inscrisilor depasind orice asteptari. Deocamdata, in 2006 sunt trecuti pe liste cam 100 de participanti, din Iasi, Galati, Braila, Targoviste, Tulcea, Piatra Neamt, Onesti, Focsani, Gura Humorului si, desigur, Bacau. Inscrieri, la o adica, s-ar putea face si in prima zi de concurs, adica pe 14 ianuarie. Dupa cum am aflat de la DJS, chiar si cluburi din Bucuresti si-au manifestat interesul pentru Cupa Bistritei, fara insa a trimite o lista cu inscrieri.
De la SCM, CSS si de la Stiinta Bacau vor participa cativa atleti respectati, precum Ionut Feniuc (un proaspat antrenor la CSS!), Andreea Patrasc, Monica Patrasc, Ioan Zaizan, Cristian Vorovenci, Constantin Ifrim, Simona Borcea, Ramona Matei, Bartolomeu Moraru, Ioana Scripnic, Vlad Costras, alaturi de atleti despre care n-am avut prilejul sa scriem, precum Madalina Baciu, Iulia Nita, Anca Antoci, Andreea Antoci, Mihaela Floarea, Andrei Butucaru, George Baciu, Maria Munteanu, Ana Maria Botez sau Roxana Rusu. Lista ar putea fi completata de sportivii de la alte cluburi din Moldova, care au si legitimare cu Sport Club Municipal Bacau si al caror program nu este intocmit de SCM.
Blazon respectat
Indiferent de numarul final de participanti, DJS Bacau il va onora asa cum se cuvine. Vor fi acordate cupe si diplome fiecaruia dintre primii trei clasati la fiecare proba. Castigatorii unora dintre probe (inca nu se stie care) vor primi si premii in bani, ceea ce se intampla la foarte putine concursuri din Romania. Reamintim ca si cea mai buna semifondista romanca a momentului, hunedoreanca Maria Cioncan, a fost o premiata a Cupei Bistritei, in urma cu patru ani.Scris de Peter KELMANN
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.