Președintele Federației Române de Atletism, Anișoara Cușmir Stanciu a fost prezentă, recent, în Bacău, cu prilejul finalelor CN de junioare 3. Însoțită de antrenoarea federală, Lenuța Dragomir, campioana olimpică din 1984 a participat la mai multe acțiuni desfășurate de Direcția pentru Sport a Județului. Una dintre acestea, intitulată „Atletismul azi. Și Olimpism” a fost găzduită de sediul DSJ s-a bucurat de un ecou larg în rândul studenților de profil de la Universitatea „Vasile Alecsandri”.
„Au fost peste o sută de studenți logați și încă 20 cu prezență fizică la masa rotundă organizată cu această teamtică, iar discuțiile au fost extrem de interesante. Ca un mic detaliu, îi întrebasem pe studenții mei care ar fi, în opinia lor, calitatea numărul 1 a unui campion olimpic. Răspunsul aveam să-l primim cu toții chiar de la Anișoara Cușmir Stanciu care, atunci când s-a făcut referire la titlul olimpic de la Los Angeles, a parat, cu modestie, spunând că poate altfel s-ar fi derulat lucrurile dacă nu ar fi existat boicotul majorității țărilor din Estul Europei”, a declarat directorul DSJ, Radu Ababei, care a organizat și două deplasări în județ pentru delegația FRA. Prima oprire a fost la Salina din Târgu-Ocna.
„Am găsit o deschidere fantastică din partea conducerii Salinei, care intenționează să-și extindă baza de turism, având ca obiectiv și deschiderea unui spațiu de pregătire pentru atleți: pistă de alergare, sector de aruncări, sector de sărituri, sală de forță. Pentru atletismul național, nu doar cel local, aceasta ar fi o oportunitate deosebită”, a declarat directorul Ababei.
„Posibilitatea intrării Salinei din Târgu-Ocna în circuitul sportiv- în special cel atletic- ar fi oportună din cel puțin trei puncte de vedere: atmosfera din salină este propice pentru pregătirea fizică specifică, ar fi un avantaj (chiar și financiar) pentru cluburile din zona Moldovei și nu numai și ar putea constitui o relansare pentru autoritățile/ comunitățile locale prin dezvoltarea așa-numitului turism sportiv”, a salutat ideea directorul SCM Bacău, Ion Șarban. O altă etapă a vizitei de lucru a vizat Slănic Moldova, acolo unde primarul Gheorghe Baciu a dat asigurări că va configura un culoar de alergare de 300 m pentru sportivi. Totodată, s-a discutat posibilitatea ca, începând de anul viitor, maratonul de alergare montană Lengendele Nemirei să intre în circuitul FRA ca etapă oficială.
„Planul de dezvoltare sportivă pe coordonatele Salina din Tîrgu-Ocna- Slănic Moldova se identifică bine cu revitalizarea turistică a zonei”, a fost concluzia directorului DSJ Bacău, Radu Ababei.