InfoCons – Protecția Consumatorilor a publicat un studiu comparativ privind costurile de parcare la Aeroporturile Internaționale din România. Diferențele de tarife sunt semnificative, iar unele aeroporturi percep sume considerabile, mai ales pentru parcările de durată lungă.
Potrivit analizei InfoCons, studiul a inclus informații publicate pe site-urile oficiale ale 13 aeroporturi internaționale din România, printre care: Henri Coandă București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Oradea, Bacău, Sibiu, Suceava, Maramureș, Târgu Mureș, Satu Mare și București Băneasa.
Diferențe mari de tarif – de la gratuitate la sume amețitoare
Pentru intervale scurte de parcare (până la 10 minute), 54% dintre aeroporturi oferă acces gratuit. Restul percep tarife între 2 și 10 lei. Cel mai mare tarif este întâlnit la aeroporturile din București (Henri Coandă și Băneasa – 10 lei), iar cel mai mic, la Timișoara (2 lei).
Pentru 60 de minute de parcare, tarifele variază între 3 lei (Craiova) și 20 lei (Henri Coandă), media fiind de aproximativ 8,46 lei.
Costuri semnificative pentru parcările de lungă durată
Situația devine mai sensibilă în cazul parcărilor pe termen lung:
-
Pentru o parcare de 24 de ore, tarifele variază de la 27 lei (Satu Mare) la 240 lei (București Băneasa).
-
Pentru 7 zile, cel mai mic tarif este de 100 lei (Timișoara și Oradea), iar cel mai mare ajunge la 530 lei (Băneasa).
-
Pentru 15 zile, tarifele oscilează între 165 lei (Maramureș) și 900 lei (Iași), media fiind de 422,5 lei.
-
Pentru 30 de zile, costurile ating un maxim de 1.800 lei (Iași), în timp ce la Craiova, cel mai mic tarif este de 350 lei.
În ceea ce privește abonamentele lunare de parcare, doar 23% dintre aeroporturi oferă astfel de opțiuni. Prețurile variază între 200 lei (Timișoara) și 1.200 lei (Iași), cu o medie națională de 402,22 lei.
Costuri suplimentare neglijate
Studiul relevă și faptul că pierderile sau deteriorările cartelelor de acces implică alte costuri ascunse, între 100 și 250 de lei, în funcție de aeroport.