In aceasta perioada, Inspectia Sanitara de Stat desfasoara o activitate de verificare a unitatilor cu profil alimentar. Intr-o singura saptamâna au fost controlati 40 de agenti economici, iar 13 dintre ei s-au ales cu sanctiuni. S-au aplicat 10 amenzi, in valoare de 11.500 de lei, si 3 sanctiuni cu avertisment scris. Printre abaterile de la normele sanitare de functionare s-au numarat: incalcarea regulilor de preparare, pastrare, depozitare, transport si servire a produselor alimentare; folosirea personalului fara certificat de instruire profesionala; lipsa examenelor medicale periodice; neasigurarea apei calde menajere. „Descoperim zilnic nereguli in unitati alimentare, ne-a declarat dr. Dana Marcu, coordonator al ISS. De aceea, le sugeram consumatorilor sa achizitioneze produsele numai din unitati autorizate. De asemenea, sa fie foarte atenti la etichete, la termenul de valabilite si la aspectul marfii, la modificarile de aspect, gust, culoare sau miros, pentru a evita toxiinfectiile alimentare Nu in ultimul rând, asteptam sa ne fie sesizate situatiile in care sanatatea publica este pusa in pericol.” Directia de Sanatate Publica face un apel la toti comerciantii de produse alimentare sa acorde maxima atentie respectarii normelor igienico-sanitare, deoarece in cazul constatarii de neconformitati vor fi sanctionati conform legislatiei sanitare in vigoare.
Doina Mincu