Specialistii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau au intensificat controalele la comerciantii de carne de porc in vederea inlaturarii riscurilor de imbolnaviri cu Trichineloza in rândul populatiei.
In plus, autoritatile le recomanda gospodarilor care îsi sacrifica animalele în curte sa duca probe de carne la verificat. Astfel, dotarile veterinarilor pot depista imediat cazurile de trichineloza. In acest context, veterinarii bacauani le transmit avertizari consumatorilor care achizitioneaza in aceasta perioada carne de porc.
„Le recomandam bacauanilor sa nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta de la persoane neautorizate pentru aceasta activitate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar. Totodata, le recomandam consumatorilor sa nu cupere carne proaspata decât din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta”, a declarat Florin Balta, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau.
Din acest an, Trichineloza a fost inclusa pe lista bolilor pentru care proprietarii animalelor sunt despagubiti. In acest sens, o comisie de la Directia Sanitar Veterinara va stabili, pe baza unui dosar si a analizelor, daca boala se confirma. Apoi, in cazul infestarii cu trichineloza, se stabileste valoarea de piata a animalului. Proprietarul animalului este despagubit din bugetul DSVSA.
Sacrificarea porcului si consumarea acestuia în familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave. Daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata se vor îmbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioada relativ lunga, existând posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse. Daca porcul are o alta boala infectioasa, riscati ca vânzându-l, sau oferind carne sau produse obtinute de la acesta rudelor sau vecinilor, sa le îmbolnaviti si acestora porcii din propriile gospodarii. Raspândirea bolilor la animale sau om se pedepseste cu amenzi de 30 000-40 000 de lei. Daca medicul veterinar constata ca porcul este bolnav, nu riscati vânzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului. Recomandarile sunt valabile si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.