20 ianuarie 2025

Ateneu 537: Polemici si controverse – filon de aur al revistelor literare

Recent premiata la Iasi cu ocazia celei de-a XVIII -a editie a Zilelor Revistei „Convorbiri Literare”, pentru continuitate in afirmarea literaturii de calitate, un premiu cu atât mai onorant cu cât vine de la o prestigioasa publicatie de cultura, Revista Ateneu tipareste numarul 537, pe luna mai, cu un sumar din care nu lipseste literatura de calitate.

De aceea, vom intra in sumarul revistei prin a consemna la rubrica Poesis debutul a doua tinere, Oana Gheorghe si Cristina Emanuela Dascalu. Oana Gheorghe: poezia e vie/ se scrie in zile/ intre ziduri mute/ in pamântul muscat dintre râuri/cu unghiile in carne (verde crud). Cristina Dascalu: Datorita unui front ciclonic, iubito/Teritoriul dragostei noastre/ Va intra intr-o zona depresionara/Cu cer mai mult noros/Favorizând aparitia indoielii (Buletin meteo). Intâmplator sau nu, la pag. 4, Natasa Maxim aduce in prim plan „Jurnalul unei fiinte greu de multumit”, semnat de Jeni Acterian (Maria Eugenia), teatrolog, regizor, iar la pagina 20, Marius Manta, la rubrica literaturbahn, scrie despre Jurnalul lui Arsavir Acterian, fratele lui Jeni si al lui Haig Acterian, si el un scriitor cunoscut, trei frati, de origine armeana, intelectuali care au studiat impreuna si au cultivat prietenia celor din generatia ’27, Eugen Ionescu, Eliade, Cioran, Sulutiu, Tutea.



O noua pledoarie pentru pastrarea patrimoniului si mostenirii culturale o gasim in pag. 12-13, in interviul prof. Ioan Danila, luat prof. univ. dr. Maria Carpov, fost director al Muzeului „Vasile Alecsandri” din Mircesti, in care este discutata si situatia Casei Alecsandri din Bacau, despre care intelectualul iesean spune: „Faptul ca nu a fost rezolvata aceasta problema – fiindca a devenit problema – mi se pare ca tine de ceva nenatural. Cum se poate? Prin alte parti, daca se gaseste o tigla de pe o casa cu valoare patrimoniala, in jurul ei se construieste casa.”

Constantin Calin isi sustine rubrica arte&meserii cu „Mihai Dragan – Al. Piru/ de la controversa la cordialitate”, iar ziaristul si scriitorul Mihai Buznea publica un reportaj („Sut la Orizontul Zero”) al carui subiect sunt minele si minerii din „dombasul” bacauan – Comanesti. „Eugen Uricaru. Inchiderea Cercului” (Adrian Jicu), „Despre iubire” (Dan Petrusca), „Persoanlitati bacauane – Vasile Iosif” (Cornel Galben), „Evrei pentru români si români pentru evrei” (Vasile Spiridon), „Hitler vazut de contemporani” (Ionel Savitescu) sunt alte teme puse in discutie in paginile editiei cu nr. 537 a revistei ATENEU, pe care o gasiti si in reteaua de distributie a SC DESTEPTAREA.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img