15 noiembrie 2024

Atacul omidei păroase. Pericol extrem pentru vegetația din Bacău

Ca în fiecare vară, căldura și vremea bună aduc noi oportunități de dezvoltare a diferitelor specii de insecte dăunătoare vegetației. Dacă ne amintim bine, anul trecut scriam despre metcalfa pruinosa, o insectă care a făcut ravagii prin grădinile băcăuanilor. Mai mult decât atât, la vremea respectivă, conform declarațiilor specialiștilor băcăuani în materie, nu exista un tratament clar și eficient împotriva acestei insecte. Istoria se repetă și în acest an. Pe lângă, această insectă, care încă nu a fost anihilată, a mai apărut un atac agresiv: cel al omidei păroase.

Strada Nufarului nr 11

Metcalfa pruinosa mereu la „modă”

„Celebra” insectă, metcalfa pruinosa, care a „măcelărit” grădinile băcăuanilor a ieșit la atac și în acest an, pe zone extinse de vegetație din oraș. Cu toate acestea, cetățenii nu s-au mai speriat așa de tare ca anul trecut, cel mai probabil găsind leac pentru acești atacatori. Întâmplarea a făcut să vorbim din nou cu lucrătorii dintr-o fitofarmacie recunoscută din Bacău, specialiști care ne-au asigurat că s-a găsit o formulă care să distrugă această insectă. Pe aceasta, pentru că între timp… a apărut alta. La fel de agresivă!



strada Vasile Alecsandri 41

La vremuri noi, invadatori noi

De ceva vreme, mai mulți băcăuani, mai ales din cartierele Aviatori, Șerbănești, Nordului și CFR, s-au plâns de un nou atac din partea insectelor. De această dată a atacat omida păroasă. Este vorba de o apariție cumva normală a acesteia, numai că în această vară omizile respective au devenit mai agresive și au demonstrat o adaptare la substanțele insecticide care au devenit ineficiente. Un cetățean din Șerbănești ne-a povestit că până nu a tăiat tot gardul viu și a ars crengile nu a scăpat de „omida la buxus”, așa cum îi spun specialiștii. Același sfat l-au dat și reprezentanții fitormaciei vizitate, de curățare și ardere a crengilor, după care ar trebui aplicat un tratament cu substanțe insecticide.
Dacă spațiile verzi nu sunt îngrijite, sunt create medii perfecte pentru cuibăritul oricărei insecte

Cezar Radescu

Pentru mai multe detalii, am apelat și la specialiștii de la Unitatea Fitosanitară Bacău: „Atacul unor astfel de insecte nu este o noutate. Dar un atac mare îl face și Omida păroasă a buxusului (Cydalima perspectalis), care a distrus deja foarte mult și nu va pleca până nu termină tot. Gardurile vii din buxus sunt în pericol. Au fost două generații la atac, dar mai urmează una sau două generații. Situația este extrem de delicată. Problema ține, însă, de igiena spațiilor verzi, a vegetației din oraș sau din curțile oamenilor.

Strada Milcov nr 120

Dacă aceasta nu este îngrijită, «ventilată», ci lăsată să crească sălbatic, de-a valma, creează medii perfecte pentru cuibăritul oricărei insecte. Or, în orașe, de exemplu, gardul viu aparține cetățenilor. Întâi trebuie îndepărtate sursele, mediul de viețuire, apoi pot fi aplicate eventualele tratamente. Spațiile verzi trebuie îngrijite întâi agrotehnic. Porțiunile de plante afectate trebuie tăiate și arse. Apoi aplicate tratamentele fitosanitare. Cele mai vulnerabile sunt plantele tinere, lăstarii, frunzele noi, care sunt mai dulci pentru insecte. Plantele mature sunt deja mai rezistente”, a declarat dr. Cezar Rădescu, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Bacău.

Strada Bradului nr 58

S-a dublat doza de insecticid, dar omizile au devenit foarte rezistente

Foarte mulți cetățeni vorbesc și de faptul că Primăria Municipiului Bacău ar trebui să fie mai implicată în probleme de acest gen prin Direcția de Spații Verzi (DSV). Având în vedere aceste considerente am cerut informații suplimentare de la serviciul respectiv din cadrul primăriei.

Marcelin Solot

„Această problemă este în toată țara. Noi am făcut mai multe tratamente în mai multe zone din Bacău și chiar am dublat doza de insecticid pentru că omizile au devenit foarte rezistente”, a declarat Marcelin Șolot, directorul Direcției Spații Verzi (DSV) din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, care a precizat că s-a stropit chiar de două ori cu Fastac și Nissorun, în doză dublă, ultimul tratament fiind efectuat în urmă cu aproape două săptămâni în zonele Șoimului și Slănicului.

Strada Letea nr 14

„Eu cred că dacă nici cu această doză de șoc, dublă, aproape triplă, nu merge, înseamnă că aceste vietăți s-au adaptat și ar trebui schimbate rețetele, fiind înlocuite cu alte insecticide mai eficiente, chiar dacă acestea pe care le folosim acum sunt considerate cele mai bune de către specialiști”, a mai spus Șolot.

Prelungirea Bradului nr 121

Pentru că în ultima perioadă băcăuanii au putut observa că s-au aplicat anumite tratamente avio, trebuie să spunem că substanțele folosite au fost pentru combaterea țânțarilor, muștelor și a căpușelor. Marcelin Șolot ne-a asigurat însă că la sfârșitul lunii septembrie pregătește un tratament avio special pentru omizi: „Tratamentul cu insecticid pe care îl pregătim pentru finalul lui septembrie va fi făcut tocmai pentru a nu ieși prea mult puiet la primăvară”, a explicat directorul DSV.

Strada 22 Decembrie nr 21

Soluții

Cu toate acestea, problemele sunt departe de a fi rezolvate iar băcăuanii sunt tot mai speriați de amploarea cu care omida păroasă „înghite” suprafețe din ce în ce mai mari de spații verzi. Concluzia tuturor specialiștilor, a celor chiar încearcă să facă ceva pe această linie, este să curețe foarte bine zonele afectate, să ardă resturile contaminate și să efectueze tratamente cu soluții insecticid, tratament reluat după două săptămâni.

Strada Aviatorilor nr 24

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014