27 noiembrie 2024

Astor Piazzolla 100

Joi, 21 octombrie, la Sala Ateneu, concert simfonic dedicat compozitorului argentinian Astor Piazzolla, la 100 de ani de la naștere.

Născut în 11 martie 1921 la Mar del Plata, Argentina, Astor Piazzolla a revoluționat muzica tango-ului. El a creat o replică la tradiționalul tango argentinian, „Tango Nuevo”.
Creația sa cuprinde nenumărate compoziții, zece lucrări pentru orchestre și formații de jazz, muzică de film etc., cele mai cunoscute fiind: Five tango sensation, Oblivion, Novitango, Ave Maria, Tango Ballet, Decarissimo, Violentango, Finale, Escualo, Canto de octubre, Adiós Nonino, Libertango.



La opt ani, primește de la tatăl lui, un bandoneon. «Astor, acesta este instrumentul tangoului şi aş dori să înveţi să cânţi la el.» Prima mea reacţie a fost de revoltă, tangoul era muzica pe care o asculta aproape în fiecare seară când revenea de la muncă, iar mie nu îmi plăcea deloc.” Ulterior, după ce a cântat muzica lui Johann Sebastian Bach, Piazzolla va iubi acest instrument, pe care îl va face celebru, pentru care compune un Concert, în anul 1979. Piazzolla a activat până în 1990. La Paris, a suferit un accident vascular cerebral și doi ani a fost în comă. Decesul este consemnat în 4 iulie 1992, la Buenos Aires.

În programul serii: Las cuatro “Estaciones Porteñas”- Anotimpurile, “La Muerte del Angel” pentru orchestră și piano concertato, “Suite para Oboe”(solist – Emil Stancu) și „Tres movimientos tanguisticos Porteños”, pentru orchestră mare.

La pupitrul dirijoral se află îndrăgitul dirijor italian Roberto Salvalaio. Binecunoscut pentru preocuparea-i constantă de a pune în valoare creația muzicianului argentinian, Roberto Salvalaio dirijează, cântă la bandoneon și în anul 2007, a revizuit manuscrisele inedite ale lui Piazzolla, la A. Pagani Edizioni e Curci, colaborare care s-a finalizat fericit prin interpretarea în primă audiție mondială și transmiterea în direct la Radiodifuziunea Română a oratoriului “El Pueblo Joven”. A publicat 2 volume dedicate lui Piazzolla. În 1995 s-a clasificat al doilea la Concursul Internaţional pentru dirijori de orchestră de la Bacău (România). În 1998, la pupitrul Orchestrei de Cameră din Veneţia a obţinut premiul I absolut la Concursul Internaţional dedicat lui Astor Piazzolla şi un premiu special oferit de Busy Music France din Paris, pentru cea mai bună orchestraţie.

În 1999 a fost invitat să dirijeze Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, în cadrul Festivalului de muzică contemporană, înregistrând sub patronajul Ministerului Culturii, un CD dedicat compozitorilor români contemporani. A dirijat numeroase orchestre printre care Orchestra simfonică din Veneţia, Filarmonica din Cluj Napoca, Orchestra Teatrului Naţional din Ulaanbaatar, Filarmonica din Bacău, Orchestra simfonică Naţională din Caracas, Marea Orchestră Simfonică Rusă, Orchestra simfonică din Catania, Filarmonica din Ploieşti, Filarmonica de Stat Arad, Orchestra simfonică Mediteraneană, Filarmonica din Târgu Mureş, Filarmonica din Chişinău, Teatrul de Operă din Yakutsk, Teatrul de operă din Ulaan Ude şi Orchestra simfonică din Balcani. Dirijează la “Festival de solistas”, Caracas, într-un eveniment dedicat muzicii maestrului venezuelean Aldemaro Romero, iar cu Filarmonica din Bacău, a realizat un turneu în calitate de dirijor principal în Coreea de Sud. Din anul 2020 Roberto este profesor de orgă la Liceul de Muzică din Portogruaro (Veneția), de armonie și analiză muzicală la Conservatorul „C.Pollini” din Padova.

Colegă cu Roberto Salvalaio la Liceo Musicale „XXV Aprile” din Portugruaro, solista serii, Irena Ristovic a obținut diploma de pianist-acompaniator la Conservatorul din Belgrad, apoi s-a înscris la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneția. Și-a continuat studiile cu maestrul Giorgio Lovato la Academia de Învățământ Superior „S.Cecilia” din Portogruaro. A câștigat mai multe premii la concursuri naționale și internaționale, la concursul internațional de pian „Arturo Benedetti Michelangeli” din Desenzano, premiul criticilor în duo de pian la ediția din 2003 al Premiului muzical Piazzolla din Milano Marittima, premiul absolut absolut la concursul internațional „Musica Insieme” Musile di Piave și premiul al doilea la concursul național „Città Piove di Sacco” în duo de pian în 2008, „Muzicianul remarcabil – Premiul Piazzolla” la Marele Concurs Internațional Ibla din 2010. A cântat ca solistă cu orchestra Teatrului La Fenice din Veneția, orchestra Academiei Naonis din Udine și Orchestra Filarmonică Cittadellese. A susținut numeroase concerte solo, în ansambluri de cameră și ca pianist acompaniator, participând la diferite recenzii muzicale în Italia, Serbia, Croația, Slovenia, Elveția și Austria. Un concert în care îl sărbătorim pe nemuritorul Piazzolla, ce trebuie ascultat!

Ozana Kalmuski Zarea



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014