interviu cu preot Marius Iacobeanu, Parohia Ortodoxa Lazaret – Bacau
Parinte, as dori sa vorbim despre o alta misiune a bisericii, cea de alinare a durerii, a suferintei trupului, misiune pe care v-ati asumat-o prin infiintarea Asezamântului Social-Filantropic Lazaret, ca parte a fundatiei “Episcop Melchisedec”. V-as ruga, pentru inceput, sa ne spuneti cum a luat fiinta si care este misiunea lui?
– Acest asezamânt social-filantropic este unul din proiectele derulate de Parohia Ortodoxa Lazaret, in parteneriat cu Fundatia “Episcop Melchisedec”, Filiala Bacau. Ne-am dorit sa infiintam acest asezamânt, dupa ce PS Ioachim Bacauanul ne-a delegat, pe mine si preotul Eugen Ciuche, sa slujim in aceasta parohie. Aici era inceputa o casa cu destinatie sociala, la care lucrase fostul paroh, insa din diferite motive, nu a reusit sa o finalizeze. Cu o oarecare experinta in plus, cu fonduri accesate, dar mai ales cu contributia a numerosi oameni de bine, cu suflet mare, din parohie dar si din alte parohii, care ne-au fost aproape, am desavârsit aceasta lucrare, unde oferim diferite servicii sociale, care raspund nevoilor comunitatii din zona Nord a orasului, dar si din alte cartiere. A fost vrerea lui Dumnezeu, numai asa am reusit sa ne indeplinim misiunea. Despre daruri si suferinta am vorbit cu enoriasii. Cu credinta, dragoste, intelegere, prin rugaciune, Asezamântul Lazaret a devenit parte si intreg al comunitatii.
– Este frumos ce si cum spuneti, este spre lauda Domnului aceasta lucrare, dar, sa-mi fie iertat, este nevoie si de bani. De unde resursele necesare?
– Asezamântul Lazaret are alaturi in lucrarea sa Centrul Eparhial de la Roman, care ne-a dat binecuvântarea, dar si sprijin financiar pentru acoperirea unor cheltuieli de intretinere si functionare. Alt sprijin important am primit si primim de la celelalte parohii din Bacau si vrem sa le multumim si prin intermediul ziarului dumneavoastra, sprijinul lor este binevenit pentru ca putem plati salariile unor oameni, plata unor servicii. Un ajutor important am primit de la mai multe ONG-uri din oras, sprijin financiar, dar si de specialitate. Avem a aduce multumiri Consiliului Local, Consiliului Judetean pentru ca sunt alaturi de noi.
– Care sunt serviciile social-filantropice oferite de Asezamântul Lazaret?
– In primul rând trebuie sa va spun ca am chibzuit fiecare saptiu, fiecare incapere, astfel ca utilizarea sa fie optima. Am infiintat in Asezamântul nostru Centrul de zi pentru copii cu autism “Sf. Cosma si Damian”, singurul centru de acest gen din intreaga Patriarhie Româna, care functioneaza ca centru de zi, pentru terapie si recuperare, dar si in sistem ambulatoriu. Avem intreaga capacitate ocupata, iar lista de asteptare este inca lunga. Pentru ei dorim sa infiintam un centru de tip Scoala dupa scoala, pentru copii cu autism din invatamântul de masa, un proiect la care lucram si am avea nevoie de un spatiu, in care parintii, greu incercati de aceasta boala a copiilor lor, sa-i poata lasa in grija noastra, in intervalul 12-17, astfel ca ei sa aiba posibilitatea de a se angaja. Avem aici psihologi terapeuti, cu specializare in terapia comportamentala ABA, cu experienta in lucrul cu copii diagnosticati cu aceasta afectiune. Mai avem un Centru de zi pentru copii “Sf. Filofteia”, al doilea centru de acest tip din Bacau, ai caror familii sunt in nevoi, astfel ca vin aici si servesc masa. Noi dam si un sens spiritual acestui serviciu, multumind prin rugaciuni, copii cânta, se roaga impreuna cu noi, toate acestea dau un caracter comunitar rugaciunii pe care o facem, de apropiere dintre beneficiari si credinciosi. Aceasta activitate se doreste un adaos educational crestin ortodox de calitate, care nu se substitue familiei dar ajuta parintii. Tot in cadrul Asezamântului mai functioneaza un Centru pentru persoanele dependente de alcool, tutun, jocuri de noroc, droguri “Izvorul Tamaduirii”. Este singurul serviciu acreditat in judetele Bacau si Neamt. Cu ajutorul lui Dumnezeu, de la infiintare, din 2010, au beneficiat de consiliere peste 300 de persoane. Daca tot am vorbit de cunoastere, de legatura permanenta a bisericii cu enoriasii, am luat decizia sa infiintam si Centrul pentru ingrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu “Sf. Gheorghe”, avem un medic angajat, asistent social, ingrijitor la domiciliu, voluntari. Acestia ofera servicii medicale la domiciliu, de supraveghere, de ingrijire si intretinere, iar sâmbata, la parastase, când pomenim pe cei morti, avem posibilitatea sa donam acestora hrana la domiciliu. De curând, am infiintat si un Centru de mediere a conflictelor, in colaborare cu Centrul de mediere Bacau, dar si un Cabinet stomatologic medico-social, care se adreseaza persoanelor cu probleme financiare si sociale.
– Am vorbit doar tangential despre finantare, despre bani. Tot ceea ce ati spus dumneavoastra este laudabil, presupune curaj, dragoste, daruire, pasiune…
– Fara jertfa, fara iubire nu putem face nimic. Avem alaturi de noi multi voluntari, oameni cu credinta si milostenie. Noi trebuie sa chivernisim fiecare banut daruit bisericii. Ajutorul nostru moral este neconditionat, insa sprijinul material incercam sa-l responsabilizam. Noi nu dam de pomana, noi daruim, a darui presupune ca o faci in numele Domnului, el ne-a mandatat pe noi sa fim alaturi de oamenii cu credinta in Dumnezeu, dar care, temporar sunt intr-o situatie dificila. Sunt foarte multi anonimi care ne intind o mâna de ajutor, persoane care fac aceste gesturi nu pentru a se fali, ci, dupa cum va spuneam, o fac din inima, din suflet, iar jertfa lor o apreciem si ne rugam pentru ei. Ce poate fi mai inaltator decât sa le spunem ca darul lor a facut fericit un copil, o familie, ca a adus un zâmbet, o bucurie cuiva, iar acel cineva i-a inchinat o rugaciune. Asa vedem noi legatura dintre comunitate si Biserica, dintre slujitorii ei si Prea Bunul Dumnezeu. Avem o colaborare foarte bune cu unele scoli, cu unele colegii care organizeaza diferite manifestari, actiuni, iar banii ii doneaza centrului pentru copiii cu autism. Este extraordinar sa vezi ca exista solidaritate, milostenie chiar si la vârste mici. Aceasta este speranta noastra. Suferinta, in general, uneste, iar exemplul de la colegiul Ferdinand ne-a impresionat, cum si actiunea de la Teatrul de Vara. Un alt exemplu, a treia zi de Paste, Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Judetean organizeaza un spectacol caritabil de muzica populara si a unor ansambluri corale religioase, iar banii vor sustine toate activitatile sociale ale Arhiiepiscopiei. Traim timpuri grele, iar biserica nu poate ramâne in afara vietii comunitatilor, nu poate sta deoparte atunci când este nevoie de ajutorul ei. Pacat ca nu se pot organiza asemenea servicii in toate parohiile.
– Parinte, Asezamântul Social-Filantropic Lazaret Bacau are o borsura, un pliant de prezentare foarte reusit, care are pe frontispiciu un titlu extrem de sugestiv “Din ospatul credintei”, care, in opinia mea, defineste foarte bine misiunea lui, defineste tocmai legatura dintre cel care daruieste si cel care primeste, si gazda si cel invitat se ospateaza dimpreuna, este, in primul rând, un ospat al sufletului.
– El defineste cele trei C-uri: Comunicare, Comuniune, Cuminecare. Este stiut ca noi avem o strategie de dezvoltare a acestor servicii, vin multi preoti la noi si ne cer sprijinul pentru a incepe si ei asemenea lucrari dragi lui Dumnezeu. Traim o criza morala si spirituala, iar Biserica are datoria de a interveni in salvarea valorilor neamului nostru. Cu credinta ca la Asezamântul Lazaret facem lucruri placute lui Dumnezeu si apreciate de credinciosi, va dorim un Paste Fercit. Fie ca Domnul sa va clauzeasca gândul si fapta intru credinta si milostenie.
* Asezamântul Social-Filantropic Lazaret Bacau, strada Digu Bârnat, nr. 19, in Cartierul Nord, e-mail: filantropica@yahoo.com, fembacau@yahoo.com; www.fembacau.ro