8 ianuarie 2025

Astazi trebuia sa facem analize la Spitalul Municipal

Spitalul Municipal – o promisiune si atat

08.02.2007 – Este publicat anuntul pentru licitatia de construire a Spitalului Municipal. La Capitolul II, punctul 4, al anuntului „Descrierea succinta a naturii si domeniului lucrarilor”, se precizeaza: „Se vor executa lucrari de Construire a Spitalului Municipal Bacau si se va dota spitalul cu echipamente tehnico-medicale. Valoarea estimata fara TVA: intre 120.000.000 si 135.000.000 RON”.



3.09.2007 – Primaria municipiului Bacau a semnat de contractul de lucrari cu consortiul ICCO – Philips (Olanda) – Integrine Brasov pentru construirea si dotarea Spitalului Municipal Bacau. Punctul 5 din contract: Pretul stabiliit pentru “indeplinirea contractului” (n.r. – construire si dotarea cu aparatura medicala) a fost de 125,4 milioane lei, plus TVA de 23,82 milioane lei, in total 149 milioane lei. In contract se precizeaza ca “pretul este ferm si nerevizuibil pe toata durata de derulare a contractului”. Durata executarii contractului: 760 de zile.

11.09.2007 – Se emite ordinul de incepere a lucrarilor. Durata de executie, conform contractului, 760 de zile.

21.11.2007 – Incep efectiv lucrarile.

26.09.2008 – Consiliul Local voteaza valoarea investitiei (cladire si dotari) la mai mult de 190 milioane lei, cu peste 40 de milioane lei mai mult decât in septembrie 2007.

09.01.2009, ora 13:16 – Se publica primul anunt de suplimentare a lucrarilor: „Licitatie Publica – Lucrari suplimentare la contractul: Lucrari de construire Spitalul Municipal Bacau. Valoarea Contractului: 16.211.464 RON. Câstigatorul Licitatiei: CONSORTIUL ICCO – PHILIPS – INTEGRINE”.

13.12.2011, ora 16:07 – Se publica al doilea anunt de suplimentare a lucrarilor: „Licitatie Pu­blica – Lucrari suplimentare la contractul: Construire Spitalul Municipal Bacau, nr. 36793 din data 03.09.2007. Valoarea Contractului: 11.542.997 RON. Câstigatorul Licitatiei: CONSORTIUL ICCO – PHILIPS – GADA HEALTHCARE SOLUTIONS”

25.07.2012, ora 08:38 – Se publica al treilea anunt de suplimentare a lucrarilor: „Licitatie Pu­blica – Echipamente medicale pentru obiectivul de investitii Construire Spitalul Municipal Bacau. Valoarea Contractului: 9.595.620 RON. Câstiga­torul Licitatiei: RADIUS MEDICAL S.R.L”

Dotari, supradotari

„Pentru dotarea Spitalului Municipal (…) Primaria Bacau a incheiat un singur contract, echipamentele medicale fiind incluse in contractul de lucrari nr. 36793/03.09.2007. Valoarea contractata a echipamentelor medicale din cadrul contractului mai sus mentionat este 30.481.097,9 lei fara TVA.”
Comunicat Primaria Bacau

Aparatura medicala a Spitalului Municipal trebuia sa fie furnizata de constructor, potrivit contractului initial. Totusi, in vara acestui an, se ofera circa doua milioane de euro unei firme pentru… dotarea cu aparatura. Suspiciunile legate de acest contract nu au fost alungate nici de Primarie, nici de firma câstigatoare a contractului. Desi este vorba despre bani publici, se invoca o ciudata clauza de confidentialitate care tine departe de opinia publica modul de cheltuire a bugetului local.

„Având in vedere clauzele de confidentialitate ale contractului referitor la «Obiectivul de investitii Spital Municipal de Urgenta Bacau» nu va pot raspunde punctual la cele 3 intrebari transmise. Speram ca acest lucru nu va fi interpretat ca o restrictionare a accesului la informatii pentru cetatenii orasului Bacau si veti intelege ca nu pot fi incalcate unilateral clauzele contractuale.”
Doru Jipa, director tehnic Radius Medical

Dupa ce in campanie a promis analize „gratuite” la toti bacauanii, astazi primarul Stavarache ar trebui sa-si recunoasca incapacitatea de a isi tine cuvântul. Spitalul Municipal mai are nevoie de inca foarte multi bani penttru a deveni utilizabil, bugetul local este secatuit, bancile nu mai acorda imprumuturi actualei administratii, Guvernul USL (la fel ca si Guvernul Tariceanu) nu vrea sa dea vreun leu pentru aceasta investitie. Aceasta este realitatea dura, nefardata electoral cu promisiuni scrise pe taloane aiuristice. Noua, bacauanilor, ne ramâne doar sa ne pastram sanatatea si, sigur, sa ne platim singuri analizele.

Bancile nu mai crediteaza Primaria

Constructia Spitalului Municipal Bacau poate figura intr-un manual de administratie la capitolul „asa ceva nu se face”. Pornit pe baza promisiunilor politice ale lui Calin Popescu Tariceanu, pe vremea când era prim-ministru, investitia a ajuns sa fie suportata integral de bacauani. La fel ca mult promisa sosea de centura, si spitalul a fost doar prilej de campanie electorala, insa niciun leu de la Bucuresti nu a ajuns in Bacau. Pentru a reusi sa continue lucrarile, Romeo Stavarache s-a vazut obligat sa contracteze in repetate rânduri imprumuturi. Numai ca, anul acesta nicio banca nu a mai dorit sa finanteze un proiect care a inghitit deja miliarde si nu a fost finalizat.
In luna februarie 2012, Primaria Bacau a dat un anunt de participare pentru un contract de creditare de peste 154 milioane lei (fara TVA). 91 de mi­lioane lei ar fi urmat sa refinanteze un credit mai vechi, de la BCR, iar 59 de milioane lei ar fi fost folositi la Spitalul Municipal. Procedura de achizitie a serviciilor de creditare a fost anulata in 25 mai pentru ca “nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, desi pot fi luate in considerare, nu pot fi comparate datorita modului neuniform de abordare a solutiilor tehnice si/sau financiare”, dupa cum se spune in anuntul publicat pe SEAP de Primaria Bacau.

Cea mai mare minciuna din Istoria Bacaului

10 mai 2012. Primarul Stavarache impune unui Consiliu Local paralizat de frica si interese cea mai mare gogorita electorala din Istorie – ana­lize gratuite pentru bacauani. Niciun ales local nu reactioneaza in fata evidentei aberatii care le-a fost data spre votare. In plina campanie electorala, 50.000 de foi tiparite cu hotarârea Consiliului Local si un asa-zis talon de analize gratuite pentru Spitalul Municipal sunt raspândite pe la usile bacauanilor. De ce doar 50.000 si nu peste 100.000, câti locuitori ar avea dreptul la aceste analize? Pentru ca s-a facut totul in pripa electorala, fara sa se tina cont de realitate. De ce copiii si adolescentii au fost exclusi? Pentru ca ei nu voteaza. Pe ce s-a bazat Romeo Stavarache când a prezentat drept certitudine ca in luna noiembrie Spitalul Municipal va fi functional si se vor face analize in laboratorul unitatii medicale? Pe naivitatea si buna-credinta a oamenilor.

Unde e gratuitatea?

Pentru a avea dreptul sa faca ana­lize, un laborator trebuie acreditat de catre Asociatia de Acreditare din România – RENAR. Dr. Marilena Dinca, sefa compartimentului de acreditare RENAR, a precizat ca acreditarea este voluntara, dar devine obligatorie pentru unitatile medicale care vor sa incheie contracte cu Casa de Sanatate.

„In domeniul medical, Casa de Asigurari de Sanatate are prevazut in contractul cadru obtinerea acreditarii de catre unitatile medicale. Cine nu lucreaza cu Casa nu e obligat sa se acre­diteze. Obligativitatea este pentru cei care au contract cu Casa. Procedura de acreditare durea­za, de regula, un an dar poate fi mai scurta in functie de activitatea evaluatorilor nostri.”
dr. Marilena Dinca, sefa compartimentului de acreditare RENAR

Daca nu are un contract incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate, ana­lizele nu vor fi decontate de stat, iar costurile vor fi suportate de catre bugetul local. Adica de cetateni! Concluzia logica este ca, de fapt, baca­uanii isi vor plati setul de analize, iar gratuitatea nu exista decât in promisiunile fara acoperire ale primarului Stavarache. Un calcul simplu arata ca sumele necesare pentru un set de analize la 100.000 de locuitori este de aproape 10 milioane de lei, bani pe care bugetul Bacaului nu-i are. Stilul aventurier de gestionare a problemelor municipalitatii si a nevoilor oamenilor a facut ca Spitalul Municipal sa nu fie finalizat, existând pericolul deteriorarii constructiei si aparaturii deja achizitionate. Apelurile disperate ale administratiei locale catre guvernantii USL au ramas fara ecou, niciun leu de la bugetul national nefiind directionat catre Bacau, macar pentru conservarea peste iarna a Spitalului Municipal.

„S-a facut un calcul de catre compartimentul de specia­litate, iar costul ar fi de 52 de lei pentru fiecare buletin de analize. Dam aceasta hotarâre de consiliu si, daca dam drumul la laboratorul de analize, vom da drumul analizelor dupa rectificarea de buget. Vom face si o statistica a populatiei care beneficiaza de aceste analize. Nu o avem exact, ar fi undeva la circa 100.000 de persoane.”
10 mai 2012, Romeo Stavarache

In realitate, costurile pentru setul de analize promis (care cuprinde sapte investigatii) costa 96 de lei, aproape dublu fata de estimarile primarului. Suma a fost calculata pe baza ofertelor de pe piata si s-a tinut cont de preturile cele mai mici din laboratoarele de analize acreditate in Bacau.
Hemoleucograma completa – 24 lei
Glicemie – 12 lei
Uree – 12 lei
TGP – 12 lei
TGO – 12 lei
Creatinina – 12 lei
Colesterol – 12 lei
Total – 96 lei

„Tichetele pentru analize gratuite sunt valabile, au acelasi regim ca atunci când au fost emise. Niciun moment nu s-a pus problema ca acestea sa-si piarda valabilitatea. Setul de analize gratuite va putea fi efectuat de catre locuitorii municipiului Bacau, la Spitalul Municipal, în momentul în care acesta va deveni functional.”
Ionut Tomescu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau

„In 2004, când am luptat pentru a-i inlatura de la putere pe cei de la PSD, am spus foarte clar ca Hrebenciuc si echipa lui nu au facut decât un singur lucru, sa faca averi pentru ei si acolitii lor. Acum, iata, când au ajuns la putere, si-au facut un buget pentru ei si acolitii lor! Este mare pacat ca o parte dintre bacauani au fost din nou inselati si pacaliti cu un peste, o bucata de carne si o bere, iar acum avem cu totii de suferit. Nu este normal ca bacauanii sa voteze impotriva bacauanilor! Asta a facut Hrebenciuc si echipa lui, au votat impotriva bacauanilor, impotriva Spitalului Municipal, care este al bacauanilor. Sunt foarte dezamagit si declar public ca nu-i consider bacauani.”
Romeo Stavarache, februarie 2009, dupa ce in Parlament a fost respinsa solicitarea de fonduri pentru Spitalul Municipal

„Excendentul bugetar este foarte multumitor, fapt ce ne-a permis sa continuam proiectele foarte importante plasate pe umerii bugetului local, cum ar fi Spitalul Municipal si Teatrul de Vara. Gradul de indatorare maxim ce poate fi acceptat este de 30%. Aceste 61 milioane de lei pe care vrem sa le imprumutam vor fi strict pentru cofi­nantarea proiectelor si se incadreaza in limita impusa de lege.”
Romeo Stavarache, iulie 2009, justificând un nou imprumut

„Suntem in luna august si 90% din structura Spitalului Municipal este gata. In septembrie se va turna ultima placa pe ultimul etaj, cel in care se afla casa scarii si liftul. De la 1 octombrie se va trece la finisaje. Termenul de finalizare al lucrarilor este decembrie 2011.”
Romeo Stavarache, august 2010, in vizita de lucru pe santierul Spitalului Municipal

„Trebuie sa facem tot posibilul sa finalizam Spitalul Municipal. La ora actuala avem cam 70 la suta din lucrarile de la Spitalul Municipal executate. Cautam solutii pentru a avea acesti bani cu care sa terminam lucrarile, intre 60 si 75 de milioane de RON au mai ramas de executat. Vom incerca sa gasim solutii. O parte din bani vor fi din bugetul local, dar o alta parte vor fi – cu siguranta –
dintr-un credit.”
Romeo Stavarache, decembrie 2011



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img