Pe 5 iunie a fost stabilită prin lege Ziua Învățătorului. Sau Ziua Profesorului, destinată a fi o zi specială de apreciere a cadrelor didactice. Este ziua care coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iunie 1779 – 17 septembrie 1823).
Prof. Ida Vlad,
inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Bacău
„Pentru noi, DASCĂLII, ziua de 5 iunie este un prilej de sărbătoare, de găsire și regăsire a noastră și a celor cărora le dăm aripi, este momentul în care fiecare culege roadele muncii și privește cu optimism spre viitor. Este momentul pentru cei care avem misiunea de a șlefui caractere, de a insufla învățăceilor dorința de cunoaștere, de a încuraja copiii de azi să devină OAMENII MARI de mâine.
Chiar dacă traversăm o perioadă grea, cu provocări pe toate planurile, nu trebuie să ne pierdem speranța că lucrurile se vor așeza pe făgașul lor firesc, că stă în puterea noastră să optimizăm prioritățile învățământului și să găsim resursele motivaționale necesare pentru a merge mereu mai departe.
Astăzi, mai mult ca oricând, elevii au nevoie de toată susținerea și încrederea noastră pentru ca visurile lor să prindă contur. Atenția fiecăruia dintre noi se îndreaptă și asupra celor care sunt în pragul examenelor, cărora, pe această cale, le dorim succes și înțelepciune.
Iar dumneavoastră, dragi oameni ai devenirii, vă urez să fiți sănătoși, să vă păstrați tinerețea spiritului, tactul, dăruirea, harul de a modela suflete, toate acestea fiind coordonatele unui cadru didactic de succes!
LA MULȚI ANI, TUTUROR!”
Fără activități în școli, fără profesori la catedră, doar cu elevii care se pregătesc pentru examenele naționale în bănci, Ziua Învățătorului, în context pandemic, nu mai este ca în alți ani. Este o zi… altfel. Dar spiritul rămâne același. La fel și menirea fiecărui dascăl.
Roxana Neagu