5 noiembrie 2024

Asocierea, o șansă pentru micii producători agricoli

Fermierii băcăuani care produc legume și fructe ar putea să-și rezolve problema desfacerii, înscriindu-se într-o cooperativă agricolă. În județ, sunt doar 35 de cooperative agricole sau asociații de producători. Din păcate, sunt puține astfel de asocieri care au reușit să fie acceptate de lanțurile de magazine de la noi.

Potrivit Direcției pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău, în tot județul, sunt înregistrate 37 de cooperative agricole sau asociații, dintre care sunt active 32, diferența de 5 fiind desființate. Din păcate, aproape niciuna dintre organizațiile fermierilor nu a reușit să penetreze piața deținută de marii retaileri, zonă unde este concentrată o mare parte a comerțului de alimente din țară.



Situația poate fi explicată fie de neîncrederea fermierilor în parteneriatele cu marile lanțuri de magazine (generată mai ales de prețurile mici de achiziție oferite de retaileri), fie de incapacitatea asociațiilor de a asigura un flux mulțumitor și constant de marfă. În plus, un alt neajuns este și lipsa dotărilor (mijloace de transport, utilaje de răcire sau păstrare la rece, spații de depozitare etc).

Mere și miere

Un exemplu norocos este al renumitului brand local „Mere de Itești” care, de câțiva ani buni, este prezent pe rafturile marilor lanțuri de magazine: Carrefour, Auchan, Mega Image, Lidl etc. „Mai există și Cooperativa Agricolă «Stupinele Bistriței» din Pădureni, comuna Dămienești. Din câte știm, este prima astfel de cooperativă din zona Moldovei, înființată pe segmentul producerii mierii. Doar că acest grup de producători își valorifică marfa, în mare parte, pe platformele de comerț online, gen eMag, dar și prin intermediul a două firme de distribuție, dar nu se știe exact dacă produsele ajung și pe rafturile marilor retaileri”, au explicat reprezentanții Direcției Agricole Bacău.

Mai trebuie spus că Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Trotușului inițiase, în urmă cu doi ani, o acțiune de promovare, în rândul fermierilor, a necesității înființării și dezvoltării formelor asociative. În urma acestui proiect, s-a reușit crearea a circa 17 de cooperative sau asociații în județele Bacău și Vaslui. De aici încolo, este interesul fermierilor de a găsi soluții pentru desfacerea la scară largă a producțiilor.

Soluții, la alții

O variantă ar putea fi, de exemplu, Cooperativa Agricolă „Țara Mea”, înființată în 2014, în bazinul legumicol din județul Olt. Aceasta a devenit, ulterior, cooperativă agricolă integrată, în scopul de a crea lanţul scurt tehnologic şi comercial în favoarea membrilor cooperativei, dar şi a consumatorilor români. În prezent, asociația s-a dezvoltat la nivel național, reușind să reunească, sub o singură umbrelă, sute de producători agricoli din 10 județe. Partea cea mai bună este că, de 5 ani, cooperativa a încheiat un parteneriat cu lanțul de magazine „Kaufland”, reușind, astfel, să valorifice o mare parte din producțiile membrilor. „Parteneriatul cu Kaufland presupune foarte multe avantaje: piaţă mare de desfacere, comercializarea unor cantităţi mari optimizând fluxul tehnologic și logistic, promovarea brand-ului şi a produselor în mass-media, în magazine sau la diverse alte evenimente organizate de Kaufland, evenimente menite să încurajeze consumul produselor autohtone”, este mesajul transmis de reprezentanții cooperativei.

Cert este că programul se va desfăşura din mai şi până în luna octombrie 2021, cu posibilitatea de a fi extins pe termen mai lung. În această perioadă, până la peste 90% produse agricole româneşti – legume şi fructe – ajung pe rafturile marelui lanț de magazine. Pentru a fi acceptați în acest program, producătorii trebuie să dețină certificatul Global G.A.P. (o condiție prealabilă pentru exportul de fructe și legume proaspete în țările Uniunii Europene) sau să fie în curs de obţinere a certificării.

În plus, aceștia trebuie să dispună de suficiente cant ităţi de fructe şi legume, cât şi o capacitate de prelucrare sau ambalare a produselor. De asemenea, producătorii agricoli asociați sau individuali trebuie să dețină utilaje de răcire sau pre-răcire a produselor, mijloace de transport pentru a livra marfa depozitelor centrale şi spații de stocare adecvate, dacă este necesar.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri