18 ianuarie 2025

Asociatiile de proprietari nu mai pot plati facturi cash mai mari de 5.000 lei

* noua gaselnita legislativa este stipulata de Legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru întarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata * nemultumirea reprezentantiilor asociatiilor de proprietari este legata de faptul ca la fiecare virament bancar li se percepe comision, iar aceste sume trebuie sa le suporte locatarii

Asociatiile de proprietari din Bacau au primit o instiintare de la Thermoenergy Group SA prin care li se aduce la cunostinta ca nu mai pot plati furnizorului de agent termic sume cash mai mari de 5.000 lei, urmând ca banii sa fie trimisi prin virament bancar.



Prevederile Legii nr. 70/2015 fac referire la „Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoară activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii”.

Administratorii asociatiilor de proprietari spun ca astfel sunt nevoiti sa plateasca facturile numai la banci. „Legea ne impiedica sa platim facturi cash mai mari de 5.000 lei si ne obliga sa viram sumele prin virament bancar. Problema este ca eu merg la banca de mai multe ori intr-o luna, iar pentru fiecare operatiune mi se percepe comision. Cum le explic eu oamenilor ca pe lânga plata utilitatilor trebuie sa mai suporte tot din buzunarul lor si comisionul bancii?”, se intreaba Viorica Gavrilut, administratorul Asociatiei de proprietari nr. 47.

Comisionul perceput de banci variaza intre 2 si 5 lei, iar administratorul are de platit lunar facturi catre fostul CET, catre Thermoenergy Group SA, catre E.ON si catre Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB).

Thermoenergy Group SA este primul furnizor de utilitati care a facut trimitere la prevederile legii. „Legea se aplica si nu se discuta. Ca atare, vom actiona conform Legii nr. 70/2015”, a declarat Narcisa Antoneac, purtator de cuvânt la Thermoenergy Group SA. Administratorii asociatiilor de proprietari se asteapta ca si ceilalti furnizori de servicii sa procedeze intocmai.

„Deocamdata este singurul document pe care l-am primit. In cazul E.ON si CRAB va fi mai usor pentru ca citirile si facturile se emit pe fiecare scara in parte, iar pe acestea le pot plati prin Pay Point pe baza citirii codului de bare, iar banca ii va percepe comision furnizorului de utilitati”, declara Gavrilut. Pentru a evita plafonul de incasare in numerar stabilit prin lege, reprezentantii asociatiilor de proprietari pot alege sistemul de plata fragmentata – fractionarea sumei de plata in mai multe transe.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img