Modificarile aduse codului de procedura civila ii pun in dificultate pe reprezentantii asociatiilor de proprietari care ii cheama in instanta pe locatarii rau platnici pentru a putea recupera de la acestia datoriile fata de furnizorii de utilitati.
„Dorinta noastra este ca cei de la Judecatoria Bacau sa nu ne mai respinga din orice motiv dosarele. E drept ca de la o etapa la alta apar chestiuni de natura juridica pe care nu le stapânim intotdeauna, insa, sunt cazuri in care ne sunt respinse dosare pentru te miri ce. Eu tot mai aflu ce noutati apar in materie de cod de procedura civila pentru ca am fata studenta la drept si cu toate acestea am surprize in instanta.
Atunci când iti este respins un dosar, trebuie sa iei toata documentatia de la capat. Intr-un târziu primesti un nou termen si asa ajungem sa ne judecam ani buni cu locatarii rau platnici.
Nici datoriile nu le recuperam si nici debitorii nu fac nimic in a-si achita datoriile fata de furnizorii de utilitati. La aceste datorii se adauga penalitati cu fiecare zi de intârziere, iar sumele ating cote alarmante”, spune Mirela Stânga, administrator la Asociatia de proprietari nr. 52 din Bacau.
La rândul lui, presedintele Laurentiu Irimescu spune ca incearca zi de zi sa-i determine pe locatari sa-si plateasca obligatiile fata de asociatie.
„Timpul liber mi-l petrec prin blocuri, discutând cu oamenii. Culmea este ca in multe cazuri care fac obiectul discutiei cunosc situatia financiara a oamenilor si stiu ca isi pot achita datoriile cu putin efort. Sunt si familii care traiesc numai din ajutoare, insa, când ii vezi ca fumeaza si consuma zilnic alcool parca incepe sa dispara compasiunea. M-am dus de nenumarate ori la usa lor si le-am sugerat sa plateasca din datorii. De fiecare data am plecat doar cu promisiuni, iar când insistam la usa lor ajungeam sa nu-mi mai deschida”, declara Laurentiu Irimescu, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 52.
El spune ca locatarii care nu isi achita debitele timp de 90 zile, primesc somatie de plata, iar daca nu raspunde solicitarii, pe numele proprietarului se inainteaza dosar in instanta pentru recuperarea debitelor. La datorii de 20 – 30.000 lei, executarea silita ramâne cea mai la indemâna solutie in vederea recuperarii debitelor.
„Locuinta este scoasa la licitatie, vânduta mai apoi si asa reusim sa achitam din datoriile pe care le avem fata de furnizorii de utilitati”, a adaugat Mirela Stânga.