Filiala din Bacău a Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR) a atins borna cu numărul 70 a existenței sale. Momentul aniversar a beneficiat de prezența oficialităților județului, printre care s-a numărat și prefectul Lucian Bogdănel, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Ionel Arvinte, precum și reprezentanți ai instituțiilor sociale din județ ș.a.. Au mai fost alături și colaboratori și prieteni de suflet ai ANSR Bacău: preotul Gabriel Radu-Ichim, cunoscut ca preotul surzilor din Bacău, preoții Petrică Cuibar și Samuel Pricaz, de la Protoeria Onești, membri ai Asociației, precum și reprezentanți ai mass media locală. „Sunteți pe primul loc pe țară, în privința celor mai mulți cotizanți. Ceea ce spune mult despre dumneavoastră, despre activitatea dvs. și despre modul în care vă luptați ca persoanele cu acest neajuns, cu această dificultate, să se poată integra mai ușor în societate, să aibă un sprijin, astfel încât să devină o parte a comunității în care trăiesc”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.
Nevoia de interpreți mimico-gestuali
Înființată în 13 aprilie 1953, din ordinul Ministerului Prevederilor Sociale, ANSR – Filiala Bacău, este continuatoarea Flialei Asociației de Surdo-Muți, cu reprezentare în regiunile Bacău și Bârlad. În prezent, Filiala din Bacău, organizație non profit, apolitică, cu caracter social, umanitar, a ajuns să numere circa 700 de membri cotizanți, fiind implicată în susținerea acestora pentru integrarea lor în societate și egalizarea șanselor. „Avem multe probleme care ar trebui rezolvate, una dintre acestea fiind cea privitoare la limbajul mimico-gestual. După cum se știe, Legea 27 din 2020, cunoscută ca Legea privind Limba Semnelor Române, prevede ca, în termen de doi ani, toate instituțiile de stat să asigure servciul de interpret în limbajul semnelor, adică cel mimico-gestual. Limba semnelor române este o limbă specifică persoanelor surde din România și, din păcate, nu putem asigura serviciile de interpret peste tot unde este nevoie. Iar, dorința noastră este să mai avem cel puțin încă un interpret mimico-gestual, măcar cu jumătate de normă, astfel încât să ne ajute în situațiile în care colegul de acum este, de exemplu, ocupat într-o speță la tribunal sau la judecătorie”, a arătat Ionel Dorin Blidariu, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Surzilor din România.
„Sunt oameni ca și noi, doar că ei comunică altfel, sculptând cu mâinile prin aer”
Potrivit legii, Limba Semnelor Române (LSR) este o limbă de sine stătătoare, utilizată de comunitățile de surzi din România, fiind compusă din semne manuale, combinate cu gestică, mimica feței, cuvinte rostite fără sunete și cu structură, reguli gramaticale proprii. Practic, LSR este instrumentul de comunicare, de gândire, învățare și de construire a identității persoanelor surde sau hipoacuzice. „Colaborez cu Asociația Surzilor din Bacău de aproape 17 ani, de când sunt preot slujitor la Parohia ,,Sfântul Andrei Criteanul”, dedicată persoanelor cu deficiențe de auz. Îi ținem aproape, deși, la început, m-au acceptat cu greu. Acum, suntem o familie, sunt cu ei. Eu îi spovedesc, eu îi împărtășesc, eu îi înmormântez, eu îi cunun. Sunt oameni ca și noi, doar că ei comunică altfel, sculptând cu mâinile prin aer. Iar eu nu fac altceva decât să le înțeleg limbajul, cuvintele, gândurile lor. Sunt oameni ca noi, cu virtuți, cu păcate, cu ridicări … Au o viață tumultoasă, ca și noi. Și dacă ar avea un păcat în minus, surdomuții, pentru că ei nu pot vorbi, măcar ei nu spun vorbe murdare”, a adăugat preotul Gabriel Radu-Ichim, președintele Asociației Naționale a Copiilor Surzi din România, profund implicat în sprijinirea persoanelor cu deficiențe de auz. De reținut că, în trecut, preotul Ichim a construit, în zona de nord a Bacăului, din banii familiei, o biserică din lemn, sprijinind financiar inclusiv înmormântarea celor decedați și părăsiți la morga Spitalului. Mai mult, anul trecut, preotul Radu Ichim a decis ca, pentru tot restul vieţii, să asigure, din propriul salariu, o ladă plină cu alimente sărmanilor din Bacău.
Campionii
Mai reținem că, în cei 70 de ani de eexistență, Filiala din Bacău a ANSR, a înregistrat o activitate cultural-artistică extrem de bogată, cu participări la diverse competiții sau festivaluri, la nivel național și local. De altfel, primele formații de dansuri și de pantomimă s-au înființat încă din 1958 și, de-a lungul vremii, membrii acestora au reușit să adune o bogată colecție de trofee și diplome. În plus, membrii Filialei au adunat și numeroase cupe și diplome la concursurile de literatură, istorie, geografie, chiar și la concursurile de frumusețe „Miss Tăcerea”. Chiar și pe plan sportiv, membrii din Bacău ai ANSR s-au remarcat prin titlurile naționale și clasările pe podium din cadrul competițiilor dedicate persoanelor cu deficiențe de auz. Atât la fotbal, minifotbal sau atletism, cât și la șah, tenis de masă sau popice etc. „În 1977, la jocurile olimpice pentru surzi, denumite «Jocurile Mondiale Tăcute», competiție polisportivă dedicată persoanelor cu deficiențe de auz, Ioan Rusu, de la Filiala Bacău, a reușit, împreună cu echipa de fotbal, să obțină medalia de aur. A fost singurul titlu mondial al unei echipe tricolore, din întreaga istorie. Trebuie amintite și medaliile de bronz câștigate de Dumitru Ardeleanu, în 1969, în Iugoslavia, și în 1973, în Suedia”, au mai arătat reprezentanții Asociației Naționale a Surzilor din România, Filiala Bacău.