21 decembrie 2024

Asistatii, obligati sa se scoleasca: Calificare pentru „meseria de sarac”

Viorel Olariu, edilul din Cotofanesti, e de-a dreptul revoltat de faptul ca asistatii din mediul rural trebuie sa urmeze cursuri de pregatire in diverse meserii: dulgher, zidar, electrician etc. “Pe cei cu dosar la Legea 416 i-au trimis la calificare, explica primarul. Trebuie sa plateasca doua milioane de lei naveta si, la final, opt milioane cursul. De unde sa ia bani amaratii astia? Din 650 de mii ajutorul social? Nu au si nu se mai duc, iar noi le dam dosarele jos si vor fi muritori de foame! Din 247 de dosare, vor ramane 20.” Autoritatile se tem ca oamenii vor renunta si la adeverinta, si la calificare, iar primii care vor suferi vor fi copiii. “Nu stiu daca se vor duce la cursuri, abia i-am chemat”, declara asistentul social din Colonesti, Elena Butnariuc, care e destul de sceptica: “Sunt 268 de persoane la Legea 416, dar cred ca numarul lor se va reduce cu 50 la suta.”

Intai la scoala, apoi la munca!



Toti beneficiarii Legii 416, inclusiv cei din mediul rural, daca sunt apti de munca, trebuie sa invete o meserie. Ei sunt obligati sa se prezinta la AJOFM, care ii inscrie la cursuri de calificare, apoi ii ajuta sa-si gaseasca o slujba. In cazul in care refuza, isi pierd venitul minim garantat. Prevederea e in vigoare din ianuarie 2011, insa abia acum au intrat la finantare programele derulate de furnizorii serviciilor de formare profesionala. Oamenii sunt suparati. Ei nu vad in “calificare” o sansa, ci o corvoada inutila caci nu spera sa-si gasasca slujba si au treburi mai urgente: sa praseasca papusoii, sa ude legumele, sa coseasca… Mai mult, ei se tem ca vor fi pusi sa plateasca, la final, cursul. Si referentii sunt nemultumiti deoarece trebuie sa-i selecteze “pe toti cei care s-au nascut dupa 1970 si sunt apti de munca” pentru a-i trimite la AJOFM.

Platesc doar cei care chiulesc!

Octavian Ticau, sef serviciu Managementul Pietei Muncii, arata ca “AJOFM Bacau le deconteaza transportul, iar cursul e gratuit. Nu platesc nimic, zero lei”. Din pacate, “primarii din mediul rural nu cunosc legea, nici nu incearca sa se informeze.“ Din cele 472 de persoane care urmeaza cursuri de calificare, 125 sunt de la tara. “E adevarat ca cei din mediul rural au o temere, sunt mai reticenti, afirma Octavian Ticau. Doar un sfert dintre ei agreeaza ideea, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca vor returna banii daca nu mai vin la cursuri.” Problema e la primari, nu la asistati, sustine si Gheorghe Apostu, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau: “Primarii sunt obisnuiti sa-si faca treaba intr-un mod simplist: sa scrie numele si suma. E adevarat ca pana acum foloseau resurse proprii, dar se faceau ca platesc. In campania electorala plateau 65-70 la suta din suma, iar dupa, 30-35 la suta.”
Edilii sunt blocati in campanie

De la aparitia Legii 276, care modifica Legea 416, cei care sunt beneficiari se afla la dispozitia celor care le acorda ajutorul banesc. “Statul vrea sa te plateasca pe o perioada cat mai scurta, sa nu fii asistat pana la varsta de pensionare. De aceea te trimite sa-ti cauti un loc de munca si te policalifica”, arata Gh. Apostu. El afirma ca edilii din mediul rural “nu inteleg raspunderea asistentei sociale in comunitatile pe care le conduc. Unii au pregatire redusa si putina experienta in administratie, altii nu reusesc sa se detaseze de comportamentul din campania electorala.” Directorul AJPS Bacau da drept exemplu Primaria Buhoci, “unde e dezastru international”, Primaria Darmanesti, “care nu filtreaza bine documentatia”, apoi Huruiesti, Podu Turcului, Plopana si alte administratii din estul judetului “care nu au bine organizat compartimentul de asistenta sociala.”

“Vor sa lucram ca niste ministri!”

Rodica Odobisteanu, primarita din Buhoci, nominalizata la capitolul “dezastre”, sustine ca toate dosarele sunt bine intocmite si ca beneficiarii Legii 416 primesc toate informatiile necesare: “Avem un inginer care se ocupa de anchetele sociale si se duce in teren, nu le face ca pe vremuri, din birou, cand se folosea acelasi text, fiind schimbat doar numele. Toate dosarele sunt puse la punct.” Edilul arata ca primaria are foarte putini angajati, prin urmare se descurca foarte bine: “N-au decat sa ne dea oameni destepti si competenti de la AJPS. Au redus salariile si numarul de angajati si vor sa lucram ca niste ministri! Primaria are doar opt salariati, desi necesarul e de minimum 30. Suntem o mana de oameni si supravietuim cum putem. In loc sa ne evalueze pe noi, sa le dea extemporal celor din agentie si sa-i plateasca dupa note!”
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img