În primăvară, este programată să apară prima companie de asigurare cu capital de stat. Noul asigurător va fi construit în jurul CEC Bank, după ce proiectul va fi avizat de Ministerul Finanțelor. Compania de stat va vinde cele mai populare tipuri de poliţe, de la RCA la asigurări de locuinţă sau de bunuri.
Legislația în domeniul asigurărilor prevede că și statul poate deține o companie în asigurări, nu doar domeniul privat. Astfel, Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, la articolul 47, menționează că Ministerul Finanțelor trebuie să pună în aplicare o astfel de măsură, la maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a normativului. Abia acum autoritățile s-au gândit să facă pași în această direcție, promovând un proiect de act normativ de înființare a unei companii de stat în asigurări care să aibă ca țintă mai ales persoanele fizice. Cel mai probabil, acest lucru se va petrece în primăvară, când se așteaptă ca CEC Bank, deținută se stat, să intre pe piața asigurărilor, inclusiv pe piața RCA. În prezent, în domeniul asigurărilor, mai există o firmă cu capital de stat – Eximasig, controlată de Eximbank, dar cu activitate restrânsă, fiind specializată pe asigurări pentru firme, în special cu activități de export-import.
Frână la creșterile explozive din domeniul RCA?
Decizia intrării statului pe asigurările destinate persoanelor fizice apare în contextul ieșirii zgomotoase a City Insurance din peisaj, dar și a companiei Uniqa Asigurări care a renunțat la acest segment la două luni după falimentul City. Anterior, și Astra Asigurări și Carpatica Asig au părăsit, cu tinichelele zornăind, piața asigurărilor destinate populației. Prin urmare, este de așteaptat ca intrarea CEC Bank în domeniul asigurărilor RCA să tempereze avântul asiguratorilor rămași după ieșirea City Insurance. Acestea, încă din toamna trecută, au promovat prețuri astronomice la asigurările de răspundere civilă auto, în majoritatea cazurilor cu 40%-50% mai mari decât anul trecut.
Avantajul rețelei de sucursale
Noul asigurător va activa în zona asigurărilor de locuințe, cel mai profitabil segment din piață, dar și pe cea a asigurărilor legate de produsele de credit și economisire, dată fiind relația cu domeniul bancar. Portofoliul companiei de stat va include și asigurările de sănătate și alte tipuri de polițe care însoțesc, de obicei, produsele bancare. De asemenea, se așteaptă ca noul asigurător să se dezvolte și în zona asigurărilor de bunuri și cea a asigurărilor CASCO. Cert este că CEC va beneficia de marele avantaj al rețelei de sucursale pe care o deține, dar și de capitalul de circa 20 – 25 de milioane de euro, care fie vor fi asigurați de CEC Bank, fie vor fi împrumutați de la EximBank. Mai rămâne ca, în prima fază, firma de stat din asigurări să își formeze angajații să vândă și RCA.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.