28 noiembrie 2024

Asigurarea, un „rau” necesar

Dupa cum relatam si intr-o editie anterioara a cotidianului nostru, in Romania asigurarea locuintei este, inca, privita ca o chestiune facultativa, cu toate ca tara noastra nu a fost ocolita in ultimii ani de inundatii majore, iar riscul unui cutremur puternic este, potrivit specialistilor din domeniu, unul real. Conform datelor detinute de societatile de asigurare, in judetul Bacau exista 261.766 de locuinte si doar 10-12 procente sunt asigurate. Si din cauza lipsei unei aculturi a asigurarilor”, plata unei prime de asigurare este inca privita, mai ales in mediul rural, ca o cheltuiala inutila. Insa aceasta mentalitate se schimba, incet-incet. Ce-i drept, aajutata” si de exemplele negative ale celor care si-au pierdut locuintele in urma unor calamitati naturale si au ramas apoi la mila autoritatilor, asteptand uneori ani intregi sa primeasca ajutor. Cateva exemple concrete privind efortul financiar ce trebuie facut pentru asigurarea locuintei ne pot ajuta sa intelegem mai bine cat de important este sa avem siguranta recuperarii pagubei, in cazul unui incident nedorit.

Asiguratorii din Romania sunt constienti de potentialul pietei asigurarilor de locuinte, un teritoriu daca nu avirgin”, atunci cu siguranta prea putin explorat, in conditiile in care legea nu ii obliga pe proprietari sa isi asigure locuintele. Cum insa prevederile legale se vor schimba, cel mai probabil chiar din acest an, se preconizeaza o ofensiva a societatilor de asigurari, mai ales in mediul rural. „Suntem de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor, fapt confirmat si prin exprimarea acordului actionarilor nostri de a deveni actionari ai societatii nou-infiintate (PAID – Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale)”, precizeaza Ionut Mihaila, director GENERALI SA Bacau.a aIn contextul in care in Romania din cele peste 8 milioane de locuinte, doar 800.000 sunt asigurate, iar reprezentantii ONU afirma ca Romania, Italia si Grecia sunt cele mai expuse tari europene la dezastre provocate de cutremure, este o masura care trebuie aplicata”. In ceea ce priveste societatea GENERALI ASIGURRI, volumul primelor de asigurare este in crestere in ultimii ani. In anul 2007 s-au subscris 374.000 lei prime brute pentru asigurarile de locuinte. In anul 2008, volumul de prime brute a crescut cu 36%, ajungand la 508.000 lei. In numai 3 luni din 2009, Agentia Bacau a subscris pentru asigurarile de locuinte un volum de prime de 135.000 lei. aMai exista si un alt aspect de luat in calcul. Romanii vor intelege din ce in ce mai mult importanta responsabilitatii fata de unele dintre cele mai importante bunuri materiale – casa si obiectele de valoare din locuinta si vor dori probabil sa-si asigure casele si pentru riscurile care nu sunt cuprinse in asigurarea obligatorie. Astfel, introducerea asigurarii obligatorii a locuintelor va impulsiona segmentul asigurarilor facultative”, mai precizeaza directorul GENERALI SA Bacau.



Gama variata de produse

Fiecare agentie de asigurari are mai multe produse, astfel incat sa se aplieze” cat mai bine pe nevoile clientului. Politele de asigurare de locuinta ofera flexibilitate, avand disponibile mai multe variante de acoperire. Varianta aleasa depinde de bugetul fiecarui asigurat si de riscurile la care locuinta lui este expusa. Punand in balanta optiunile fiecaruia, se poate identifica varianta ideala de asigurare. Clientul poate opta pentru o varianta de baza, care acopera doar riscurile de incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor etc. In cazul Generali Asigurari, este vorba despre polita Eurocasa STANDARD. Daca locuinta este situata intr-o zona cu oarecare risc in privinta calamitatilor naturale (cutremur, inundatii si aluviuni, fenomene atmosferice, alunecari de teren etc.), o asigurare care sa includa si protectia fata de astfel de riscuri devine obligatorie, fiind disponibila EUROCASA Medie. Iar pentru o protectie completa, EUROCASA Completa acopera pe langa riscurile cuprinse de varianta Eurocasa Medie si riscurile de avarii la instalatiile de apa, furt sau raspundere civila a familiei, la locatia asigurata. Generali Asigurari a lansat recent si EUROCASA Completa Plus, care acopera cea mai larga gama de riscuri, se incheie fara fransiza si nu are limita maxima de despagubire pentru riscurile de furt / talharie si avarii la instalatiile de apa.

Exemple de calcul al primei de asigurare

Cota de prima anuala pentru apartamente este cuprinsa intre 0,07% – 0,2% din suma asigurata, in functie de riscurile asigurate. Tarifele calculate mai jos sunt valabile atat pentru imobile din Bucuresti, cat si pentru cele din provincie, construite dupa anul 1941.
Apartament 2 camere – ASIGURAREA LOCUINTEI (fara bunuri) pentru riscurile de baza (incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor etc.) – polita Generali Eurocasa Standard:
Suma asigurata (valoarea imobilului): 70.000 Euro
Prima de asigurare (cat plateste clientul): 35 Euro/an
Casa, 5 camere, ASIGURAREA LOCUINTEI (fara bunuri) pentru riscurile de baza (incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor etc.):
Suma asigurata (valoarea imobilului): 240.000 Euro
Prima de asigurare (cat plateste clientul): 168 Euro/an
Apartament de 2 camere – ASIGURAREA LOCUINTEI (fara bunuri) pentru cea mai larga gama de riscuri, fara fransiza si fara limita maxima de despagubire pentru riscurile de furt / talharie si avarii la instalatiile de apa – polita Generali Eurocasa Completa Plus:
Suma asigurata (valoarea imobilului): 70.000 Euro
Prima de asigurare (cat plateste clientul): 140 Euro
Casa, 5 camere, ASIGURAREA LOCUINTEI (fara bunuri) pentru cea mai larga gama de riscuri, fara fransiza si fara limita maxima de despagubire pentru riscurile de furt / talharie si avarii la instalatiile de apa – polita Generali Eurocasa Completa Plus:
Suma asigurata (valoarea imobilului): 240.000 Euro
Prima de asigurare (cat plateste clientul): 528 Euro/an.

Codrin Pop



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014