15 iulie, termen limita
Au mai ramas cateva zile pana cand proprietarii de locuinte sunt nevoiti sa achizitioneze polita de asigurare obligatorie. Termenul limita este de 15 iulie. Dupa aceasta data autoritatile locale îi vor sanctiona pe cei care nu si-au asigurat casele cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. Locuintele se asigura împotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, dar nu si împotriva incendiilor. Pretul politei este diferit, în functie de tipul locuintei.
Bacauanii care nu si-au încheiat înca o polita de asigurare a locuintei, o mai pot face, fara a fi amendati, doar pana pe 15 iulie. Începand cu aceasta data, autoritatile locale îi vor sanctiona pe proprietarii care nu si-au asigurat casele. Polita de asigurare obligatorie a locuintei se încheie în baza unei prime de asigurare pentru o perioada de 12 luni. Aceste polite pot fi încheiate în orice agentie membra a PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). Proprietarii care doresc sa-si asigure casa sau apartamentul la o valoare mai mare, pot încheia o polita facultativa care trebuie însa sa acopere, obligatoriu si cele trei riscuri de dezastre naturale: cutremur, alunecari de teren si inundatii prin viituri. Pana acum doar 10 la suta dintre bacauani cu locuinta proprie au încheiat o astfel de o polita de asigurare. “Aceste asigurari sunt foarte bune, numai ca trebuie si lumea sa inteleaga acest lucru. Asa cum este obligatoriu sa se incheie polite de asigurare pentru masini, asa va fi dupa 15 iulie si in cazul locuintelor. Sunt asigurari benefice mai ales in zonele cu risc. Pana acum doar 10-15 la suta din proprietari au facut aceasta asigurare. Problema e ca nu sunt insa si masuri de constrangere, doar niste amenzi”, a declarat Marius Goghiu, administrator firma de asigurare.
Reticenta in randul oamenilor
Oamenii fie sunt reticenti, fie nu au bani. Putini sunt cei care cred in acest program si chiar l-au accesat. Unii considera ca aceste asigurari sunt doar o taxa de solidaritate, în conditiile în care sunt acoperite numai riscurile de cutremur, inundatie si alunecari de teren. “Eu mi-am facut asigurare inca de acum doi ani. Am mers pe cea facultativa pe care o reinnoiesc in fiecare an. E bine. Avem si drepturi si obligatii, dar trebuie sa facem aceste asigurari”, ne-a spus Tamara Ginju. Nu toti sunt insa de acord cu asta.
Minim 10 euro
Pentru asigurarea unei locuinte de tip A, suma pe care trebuie sa o scoata din buzunar un proprietar este de 20 de euro pe an, în timp ce prima de asigurare pentru o locuinta de tip B este de 10 euro pe an. Politele acopera doar riscurile de cutremur, alunecarile de teren si inundatii, precum si daunele indirect provocate de aceste calamitati asupra cladirilor cu destinatie de locuinta. Nu vor fi platite daune pentru formarea de crapaturi în terenul de fundatie sau în terenul din preajma cladirii, din cauza variatiei de volum a pamantului, ca urmare a contractiei/dilatarii produse de înghet/ dezghet sau inundatii produse în timpul formarii unor lacuri de acumulare. De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despagubiri pentru daunele provocate la locuintele construite în zonele în care acest lucru a fost interzis de autoritati. Asigurarea obligatorie nu trebuie sa se mai încheie daca exista deja asigurare facultativa. Cei care nu îsi asigura locuinta în termenul prevazut de lege risca sa plateasca amenzi de la 100 de lei pana la 500 de lei.
Cuantumuri pentru polita minimala
– 20.000 euro pentru locuintele de tip A (cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic si/sau chimic)
– 10.000 euro, pentru locuintele de tip B (constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic)
Roxana Neagu
„Marea majoritate a celor care vin la noi pentru a incheia politele de asigurare opteaza pentru o polita facultativa, care o include si pe cea obligatorie. Fac acest lucru datorita clauzelor mai multe pe care le oferim si pentru ca suma asigurata e mai mare. In caz de despagubire, politele functioneaza la fel. Pentru cele obligatorii exista un fond special care se deblocheaza automat in cazul producerii unei calamitati naturale, iar pe partea celor facultative societatea noastra, prin reasiguratorii pe care ii are, ofera despagubirile in functie de evenimentul asigurat care s-a intamplat.”
Virgil Ciutescu, director adjunct firma de asigurari
Vox populi
V-ati incheiat polita de asigurare obligatorie a locuintei?
Vasile Roman
“Eu da. E o masura buna pentru a preveni o situatie neplacuta. Sa ne rasplateasca si statul cu ceva. E bine sa ai o astfel de asigurare in caz de calamitate sau in orice alta problema.”
Gheorghe Marmureanu
“Nu. Si nici nu o s-o fac. Asigurarea e benevola, nu obligatorie. Mai bine era inclusa in impozit. Sa ia taxe de la cei care construiesc fara autorizatie sau in zone inundabile. Eu nu iau nimic de la stat. De ce sa le dau bani? Sa ne dea amenda. Cum o s-o faca? Locuiesc la bloc, asa ca n-am probleme pentru a ma asigura. Sa platesc eu de la oras pentru cel care construieste ilegal la tara?”
Aglaia Vita
“As vrea. Dar nu am bani. Sunt pensionara, abia ma descurc. O sa o fac eu, cand o sa am cu ce. Nici nu stiu ce trebuie sa fac si unde trebuie sa ma duc. Mai ales ca am inteles ca se asigura doar pentru inundatii.”