O hotarâre de guvern bate legea
Peste 2.000 de familii sarace vor fi iar taxate automat pentru asigurarea locuintei. Lor li se retine prima de asigurare din ajutorul social. Legea prevede ca prima de asigurare pentru beneficiarii de ajutor social „se suporta din bugetele locale pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat”. Vechiul guvern a dat, insa, o hotarâre prin care stabileste ca prima de asigurare se deduce din suma cuvenita ca ajutor social.
In timp ce multe familii instarite se sustrag de la incheierea asigurarii obligatorii a locuintei, fara sa suporte vreo consecinta, cele sarace sunt „taxate” fortat in continuare. Ele nu vor scapa nici in acest an de retinerea automat a primei de asigurare din sumele cuvenite ca ajutor social, acordat potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. „Deocamdata, mergem pe aceeasi legislatie, care a intrat in vigoare in august, anul trecut, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau. Politele de asigurare care au fost incheiate anul trecut pentru beneficiarii Legii 416 expira in 30 septembrie 2012. Ele vor fi innoite incepând cu data de 1 octombrie. Acest lucru va fi facut din timp tot de Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, dupa care prima de asigurare va fi retinuta pâna la acoperirea ei totala din ajutorul social.”
Supusi unei veritabile executari silite
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, toti proprietarii de apartament sau casa trebuie sa isi asigure imobilul impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren. Ei sunt obligati sa achite o prima de asigurare care difera in functie de materialul din care este construita locuinta. Astfel, cei care detin o locuinta cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn, cu peretii exteriori din piatra sau caramida, trebuie sa achite o prima de asigurare de 20 euro (de tip A) pentru o polita care acopera pagube de 20.000 euro. Cei care au casa din materiale netratate termic, precum paianta, chirpici sau valatuci, sunt obligati sa plateasca o prima de 10 euro, pentru o polita de asigurare de 10.000 euro. Dar, desi legea prevede si sanctiuni contraventionale, foarte multi proprietari cu stare nu i s-au conformat iar primariile, abilitate sa aplice amenzi, i-au lasat in pace. In schimb, toti beneficiarii de ajutor social care detin casa ori apartament au fost constrânsi sa respecte legea, prin faptul ca li s-a retinut automat prima de asigurare din ajutorul social la care au dreptul. In prezent, dintre cele 7.600 de familii care iau ajutor social, 2.212 au o locuinta si polita de asigurare pentru ea, de tip PAID (Polul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, din care fac parte peste 10 firme asiguratoare). 1.902 familii au o casa din paianta, chirpici ori valatuci si au fost „executate silit” pentru 10 euro iar restul de 310 familii, pentru 20 euro, deoarece locuinta lor este din beton, lemn ori caramida. In marea majoritate a cazurilor, polita a fost incheiata in data de 1 octombrie 2011, astfel ca expira la 30 septembrie 2012. Pentru restul asigurarea a fost facuta ulterior, familiile respective fiind nou intrate in rândul beneficiarilor de ajutor social. Plata primelor de asigurare a fost efectuata pentru toate cele 2.212 familii de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale in contul PAID, pe baza listelor cu beneficiarii de ajutor social. Sumele achitate drept prima de asigurare pentru aceste familii au fost recuperate treptat de la ele.
Venit minim, garantat doar pe hârtie
„Executarea silita” a celor mai sarace familii a fost dispusa de catre vechiul guvern iar actualul o continua. Legea 260/2008, republicata in 2011, nu stipuleaza ca saracii vor plati din buzunarul lor asigurarea. In actul normativ amintit, la art.3, al.4, se precizeaza: „In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suporta din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat”. In aceeasi lege, la art.12, al.2, se mai mentioneaza: „Pentru persoanele care beneficiaza de ajutor social, prima pentru asigurarea obligatorie este in sarcina autoritatii locale care are in evidenta persoana in cauza (…) Plata primelor subventionate partial sau total se face in contul PAID de la bugetele locale, din sumele virate cu destinatie speciala, de la bugetul de stat”. Dar, ulterior, Guvernul Boc, printr-o hotarâre, anuleaza aceste prevederi. Modifica articolul 50 din Normele de aplicare a Legii 416, in sensul ca pentru persoanele la care se refera acest act normativ „prima de asigurare se deduce din suma cuvenita ca ajutor social”. Lunar se va recupera o treime din acesta pâna la acoperirea primei de asigurare. Asadar, pentru toate cele 2.212 familii, câteva luni pe an venitul minim nu mai este garantat, desi, potrivit legii, ele au dreptul la aceasta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.