26 decembrie 2024

Asigurare de sanatate doar pentru ce depaseste 740 lei

Retinerea contributiei la sanatate pentru intreaga pensie ce depaseste 740 lei este neconstitutionala. Curtea Constitutionala a stabilit ca asigurarea de sanatate sa fie calculata la diferenta dintre pensie si 740 lei. Conducerea Casei Judetene de Pensii afirma ca masura trebuie aplicata de acum incolo, nu retroactiv. Sute de pensionari cer banii inapoi pentru perioada 1 ianuarie 2011 – aprilie 2012.

In ultimele zile Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau a fost luata cu asalt de catre pensionari care isi cer inapoi banii ce le-au fost retinuti in plus pentru asigurarea de sanatate. Aceasta se intâmpla de când Curtea Constitutionala s-a pronuntat cu privire la faptul ca articolul 259, alineatul 2, din Legea 95/2006, modificata prin OUG 107/2010, privind reforma sanitara, nu este constitutional. In speta, forul suprem juridic a decis ca pensionarii datoreaza contributia la asigurarile de sanatate doar pentru suma ce depaseste 740 lei, si nu pentru intreaga pensie. In consecinta, sute de pensionari s-au grabit sa ceara inapoi banii care le-au fost retinuti in plus. Dar, deocamdata, vestea este buna numai pe jumatate. "Avem deja peste 300 de cereri prin care ni se solicita restituirea banilor pentru perioada 1 ianuarie 2011-aprilie 2012, ne-a spus, ieri, 19 aprilie, Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. Dar deciziile Curtii Constitutionale nu au efect retroactiv. Ele sunt valabile doar pentru viitor. Mai exact, urmeaza a se aplica de la data publicarii in Monitorul Oficial. Or, pâna in momentul de fata nu au aparut in monitor."

Interpretarea legii, dupa ureche



Pâna in 2011, contributia de asigurari de sanatate de 5,5 la suta a fost obligatorie doar pentru pensionarii care aveau o pensie mai mare de 1.000 de lei. Dar si pentru acestia, cota de contributie se percepea numai pentru ceea ce depasea 1.000 de lei. La 1 ianuarie 2011, a intrat in vigoare un nou act normativ (OUG nr.107/2010, de modificare a Legii 95/2006) care prevede ca "pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 lei datoreaza contributia lunara pentru asigurarile sociale de sanatate, potrivit art. 259, al. 2" din Legea 95/2006. In acest context, conducerea Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) mentiona intr-un comunicat, publicat in ianuarie 2011, ca, potrivit prevederilor articolului amintit, "contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 lei este de 5,5 la suta aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 lei". Asadar, din ianuarie 2011, potrivit interpretarii date acestui articol de lege de catre conducerea CNPP, pensionarilor care au pensii mai mari de 740 lei li s-a retinut contributia la sanatate pentru intregul venit. Deci lor li s-a calculat si luat asigurarea de sanatate la toata pensia, si nu la diferenta dintre aceasta si 740 lei. Astfel, la o pensie de 1.209 lei contributia retinuta, incepând cu 1 ianuarie 2011, este de 66 lei. Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, pensionarul in cauza ar fi trebuit sa achite numai 25,7 lei, respectiv 5,5 la suta din suma de 469 lei, diferenta dintre pensia de 1.209 lei si 740 lei. Cei care au o pensie cu putin peste 740 lei au platit atâta cât sa ramâna cu aceasta suma.

Decizia nu se va aplica retroactiv

In ianuarie 2011, in acelasi comunicat, conducerea CNPP mai preciza: "Având in vedere deosebirile existente intre cele doua modalitati de calcul (cea de dinainte de 1 ianaurie 2011 si cea de dupa aceasta data – n.r.), faptul ca textul introdus de OUG nr. 107/2010 nu mai face trimitere la «diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita», Casa Nationala de Pensii Publice nu poate sa realizeze un alt calcul al contributiilor datorate de pensionari, in sensul reglementarii anterioare". Cu alte cuvinte, conducerea CNPP a dedus ca trebuie sa ia contributia la sanatate din intreaga pensie mai mare de 740 lei si asa a si procedat. Acum, insa, se vede obligata sa aplice decizia Curtii Constitutionale, adica sa retina cei 5,5 la suta din suma ce depaseste 740 lei. Când va trece la acest mod nou de calcul nu se stie inca. Curtea Constitutionala s-a pronuntat in 13 martie 2012, dar decizia ei nu a fost inca publicata. Evident, Guvernul trage de timp pentru a mai câstiga o luna, macar. "Casa Nationala de Pensii publice va modifica programul de calcul de la data la care deciziile Curtii Constitutionale vor fi publicate in Monitorul Oficial, a mai precizat Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. Comunicarea la plata a pensiilor se face la anumite date, astfel ca nu stim daca exista timpul necesar pentru a pune in practica in luna mai noul mod de calcul. Dar, oricum, pensionarii vor beneficia de el din momentul in care deciziile Curtii vor aparea in Monitorul Oficial." De masura dispusa de catre Curtea Constitutionala se vor bucura peste 67.000 de pensionari din judetul Bacau. Acestia au pensie mai mare de 740 lei. Conducerea CJP Bacau mai mentioneaza ca pensionarii la care se refera decizia Curtii nu trebuie sa faca niciun demers la CJP Bacau pentru a li se calcula contributia la sanatate dupa noua metoda. Stabilirea noului cuantum datorat la sanatate va fi facuta automat prin programul informatic de calcul pentru toti cei peste 67.000 de pensionari.
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img