Ador bijuteria-sinteza a lui Lucian Blaga, poemul „Trei fete”: „Copilul râde: / «Intelepciunea si iubirea mea e jocul!» / Tânarul cânta: «Jocul si-ntelepciunea mea-i iubirea!» / Batrânul tace: / «Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea!»” Daca as putea, i-as determina pe toti parintii sa priceapa sensul vorbelor lui Antoine de Saint-Exupery: „De unde sunt eu? Sunt din copilaria mea. Sunt din copilaria mea ca dintr-o tara!” Copilaria, s-a spus, este inima cea mare a tuturor vârstelor, dar este mai ales inima… copilariei. Si ca sa inteleaga si mai mult ce este jocul, caci mai ales despre jocul/jocurile copilariei vreau sa vorbesc, i-as mai ruga sa cugete si asupra vorbelor lui Pablo Neruda: „Un copil care nu se joaca nu este un copil, dar omul care nu se joaca a pierdut pentru totdeauna copilul care traia in interiorul sau si de care ii va fi groznic de dor”. Jocul este inceputul cunoasterii, al bucuriei, al armoniei cu sine, dar si cu lumea. Prin joc pricepi ca viata nu este un supliciu. Inteleptii Indiei antice, patrunzând in „cauza originara a Existentei”, au declarat ca Dumnezeu este perfect si ca nu are nevoie de absolut nimic, fiind pe deplin multumit si incântat de El insusi; iar aceasta lume, in totalitatea sa, nu este altceva decât un joc divin: lila. Dumnezeu, asemenea unui copil, ii place sa se joace, iar al Sau lila este varietatea infinita prezenta in aceasta creatie vesnic schimbatoare.
Sarbatorile de iarna, cele in preajma carora oferim copiilor alte si alte cadouri, ma fac sa ma intreb daca, uneori, unele jocuri inventate de catre adulti pentru copii nu sunt aidoma unui brici periculos pe care-l punem in mâna acestora. Am gasit in generosul univers online si jocuri pentru copii care numai jocuri ale inocentei nu sunt. Impusca-l pe Mos Craciun!, 2011, este prezentat de catre inventatori ca un superb joc din categoria jocuri shootere, „care este foarte interesant si amuzant totodata”, deoarece va trebui sa tragi cu un pistol imbracat in beteala si camuflat, astfel incât sa intelegi si tu ca este Craciunul… Trebuie sa-l impusti pe Mos Craciun, care fuge printr-o curte si incearca sa scape de tine fara sa fie impuscat. Pentru a-l nimeri pe Mos Craciun va trebui sa setezi tinta exact pe capul lui si sa-l impusti exact in cap, deoarece atunci vei primi mai multe puncte si astfel vei trece la un nivel mai complicat. Nu-l lasa, spune producatorul jocului, sa scape, trage in el cu toate gloantele si toate armele pe care le ai asupra ta, pentru a-l dobori. Educativ, nu?… Razbunarea lui Mos Craciun este o alta „perla” educativa. Mos Craciun cauta razbunare, iar tu, Copilul, trebuie sa-l ajuti in acest joc cu impuscaturi. Pleaca si tu, ti se spune, cu Mos Craciun si ajuta-l sa se razbune pe cei care vor sa-i faca rau. Dar nu oricum: incarca-ti armele si pregateste-te de macel… Acestea sunt indemnurile… Spiritul malefic al razbunarii este cultivat din fasa. Iata un alt joc: Mos Craciun, Terorist. „Ce poate fi mai tare decât un joc de impuscaturi Counter Strike?, intreaba producatorii jocului. Un joc cu impuscaturi Counter Strike cu Mos Craciun pe post de terorist. Fii cu ochii in patru dupa Mos Craciun si impusca-l oriunde il vezi. Dupa fiecare nivel vei schimba decorul si vei primi mai multi morti impuscati in vacanta de Craciun, pentru puncte bonus” .
Cândva, l-am asasinat pe Mos Craciun substituindu-l cu Mos Gerila. Acum, prin unele jocuri online, in cautarea cu orice chip a spectaculosului profit, il asasinam fara sa mai oferim nici macar un substitut amarât. Democratia creatiei sau creatia „democratiei”?