14 noiembrie 2024

Asaltati de stranieri: Aglomeratie, cozi interminabile si nervi

Asa cum ne-au obisnuit in fiecare an, stranierii veniti acasa in concediu imbina utilul cu placutul. Pe lânga activitatile de vacanta si intâlnirile cu rudele si prietenii, acestia isi rezolva diverse probleme legate de acte, plati si proprietati. La institutii se lucreaza cu lungi liste de asteptare, iar cozile sunt nelipsite.

Luna august este una de vârf pentru angajatii de la Serviciul de Pasapoarte, când bacauanii care muncesc peste hotare vin in vacanta, asa ca isi iau adio de la concediu. „In data de 13 august s-a inregistrat si un record de solicitari. S-au primit 310 cereri, un numar foarte mare pentru serviciul nostru. Se lucreaza la foc continuu, dupa program prelungit de la ora 8.00 dimineata pâna la ora 20.00”, a spus cms. Florentina Ciobanu, seful Serviciului de Pasapoarte Bacau. Pentru rezolvarea cazurilor speciale, comisarul tine audiente in fiecare zi. Bonurile de ordine se elibereaza de catre agentii locali care asigura paza serviciului, pentru a se evita cozile si imbulzeala si pentru a se renunta la acele liste care ii detereminau pe oamenii sa doarma noaptea in fata cladirii. Acum se elibereaza bonuri nominale cu serie de identificare, care nu sunt transmisibile, iar pe baza lor cei care au nevoie de pasaport stiu in ce zi sa se prezinte la ghiseu. Mai mult decât atât, in ziua in care este programat poate urmari când ii vine rândul din fata calculatorului, accesând pagina de internet a Prefecturii Bacau, acolo unde sunt transmise imagini in direct cu numarul de ordine aflat in lucru.



La Buletine lista este facuta pentru urmatoarele doua saptamâni

Nu doar de pasapoarte au nevoie bacauanii veniti de peste hotare. Si la Serviciul de Evidenta Persoane Bacau este o aglomeratie de nedescris. Zilnic se primesc intre 150 si 200 de cereri. Deja s-a intocmit lista cu solicitari si pentru urmatoarele doua saptamâni si s-ar parea ca situatia va persista pâna la jumatatea lunii septembrie. Aici programul nu poate fi prelungit din lipsa de personal. „Programul este de luni pâna vineri de la 8.30 la 16.30 si doar miercurea pâna la 18.30. Ca sa prelungim programul ar trebui sa facem doua schimburi si nu avem oameni. Am ramas cu jumatate de personal care face munca tripla. Din experienta anilor trecuti cred ca va fi foarte aglomerat pâna la 15 septembrie. Mai vin si cazuri speciale. Incercam sa-i ajutam pe toti cum putem, dar fizic nu se poate mai mult”, a explicat cms. sef. Ioan Prisecaru, seful Serviciului de Evidenta Persoanei Bacau.

Cer informatii despre pensiile comunitare

La Casa Judeteana de Pensii cele mai multe solicitari in aceasta perioada din partea stranierilor sunt pe tot ce inseamna pensiile comunitare. „Vin si cer informatii despre cum se intocmesc dosarele, despre conditiile de pensionare, despre ce acte trebuie sa prezinte in legatura vechimea in munca dobândita in tarile comunitare. Dar vin doar sa se intereseze, inca nu s-a concretizat nimic pe intocmire de dosare”, a explicat Daniela Adjudeanu, purtatorul de cuvânt al institutiei. Conform legislatiei europene, bacauanii care muncesc in strainatate, in tarile Uniunii Europene, au dreptul la o pensie comunitara. Asta daca au un stagiu minim de pensionare de 15 ani, cotizati in doua sau mai multe state din Comunitatea Europeana. Pensia comunitara cumuleaza drepturile din România la care se adauga drepturile de pensie pentru contributiile platite in tarile europene. De când s-a stabilit acest drept, la Casa Judeteana de Pensii au fost 865 de solicitari in vederea acordarii unei pensii comunitare. Dintre acestea, 521 au fost depuse in tara, iar restul la institutiile unde solicitantii au resedinta in strainatate. La toate aceste solicitari, Casa Judeteana de Pensii Bacau a eliberat un numar de 530 de formulare privind atestatul de asigurat al persoanelor care au cerut dreptul la o pensie comunitara. Cele mai multe solicitari de pensie comunitara sunt din Italia, Germania, Spania si Ungaria.

Isi pot inca inscrie copiii in clasa pregatitoare

Copiii crescuti in strainatate, care nu au fost inca inscrisi in clasa pregatitoare, pot fi introdusi in baza de date pâna la inceputul noului an scolar. Tot ce trebuie sa faca parintii aflati in aceasta situatie este sa se prezinte la unitatea de invatamânt de circumscriptie, unde va depune o cerere cu datele copilului si CNP-ul. Ulterior, scoala inainteaza la Inspectoratul Scolar o adresa, pentru aprobarea dosarului.

Elevii stranieri se întorc in banci

In aceasta perioada, inspectorii scolari primesc din ce în ce mai multe cereri prin care li se solicita echivalarea studiilor efectuate in strainatate de catre copiii bacauani plecati in diferite tari din Europa, impreuna cu parintii. Desi numarul lor nu mai este atât de mare ca in alti ani, sunt insa unitati de invatamânt care vor avea si astfel de elevi. Printre acestea sunt „Mihail Sadoveanu”, „Constantin Platon, dar si licee precum Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” sau „D.Mangeron”. Pentru inceput, acesti elevi vor avea doar statut de auditori. Abia dupa ce li se aproba dosarul de catre reprezentanti ai Ministerului Educatiei vor avea si o evidenta a situatiei scolare.

Traficul, mai putin aglomerat decât in alti ani

Potrivit oficialilor de la Biroul Rutier Bacau, valorile de trafic din municipiu nu au crescut spectaculos de când stranierii au sosit in tara si nici nu au provocat accidente grave. „Pe raza municipiului Bacau nu am avut decât un accident de circulatie in care a fost implicat un autoturism inmatriculat in strainatate. In rest, valorile de trafic nu sunt cu mult mai mari. Dimineata, in intersectii este ceva mai aglomerat decât in perioada anterioara”, a spus insp. Constantin Barbu, din cadrul Biroului Rutier Bacau. Si la prânz, in zona centrala si la iesirea din Bacau catre Bucuresti se circula pe anumite sectoare bara la bara.

Neinteresati de problemele din blocuri

In aceasta peroada, venirea acasa a celor care muncesc in strainatate a crescut usor nivelul incasarilor de la asociatiile de proprietari. „Cu cel mult 10 la suta, nu mai mult, ne-a declarat Dan Cristian Ciubotariu, presedintele Asociatiei de proprietari 67 (Mioritei). In general sunt neinteresati de intretinere, de asociatii. Sunt care platesc in avans, sunt care platesc totul dupa un an sau câteva luni, asa cum sunt si cu datorii. Ei nu au restante mari, fiindca, in general, si-au debransat apartamentele de la utilitatile comune. Nu avem probleme cu cei plecati, ci cu datornicii vechi si cu restante foarte mari.” Discutiile care apar se refera, in cele mai multe cazuri, la plata cheltuielilor comune si a salariilor angajatilor asociatiilor, cei care nu locuiesc in apartamente considerând ca ar trebui sa beneficieze de anumite scutiri.

Usoara dezmortire in imobiliare

In luna august si in prima jumatate a lui septembrie, piata imobiliara se misca usor cu banii celor care muncesc in strainatate. Acestia profita de vacanta pentru diverse tranzactii. „Vând, cumpara sau inchiriaza proprietati, ne-a declarat Florin Popovici, managerul unei agentii imobiliare. Este temporar, dar incurajator. Mai nou, se incheie tranzactii cu un avans si rate la proprietari. Pâna anul acesta nu s-a practicat acest tip plata. Se achitau proprietatile in rate, dar la dezvoltatori.” Cumparatorii „straini” cauta apartamente si case care sa coste sub 50.000 de euro.
Doina Mincu, Geta Panaite, Roxana Neagu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014