Câte un pic, câte un pic, fosta Comunitate Europeană a Cărbunelui și Oțelului, extinsă, în 1951, devenind Comunitatea Economică Europeană (CEE), prin Tratatul de la Paris, consolidată, în 1957, prin Tratatul de la Roma, formată doar din șase țări, a devenit, în doar câțiva ani, mastodontul de astăzi – Uniunea Europeană -, cu atribuții lărgite, devenind, prin organismele și instituțiile sale, o uriașă caracatiță, care-și întinde tentaculele peste cele 26 de țări membre, insinuându-se ca un guvern de talie europeană, dictând și hotărând asupra destinului a peste 400 de milioane de oameni, care, din 1993, prin Tratatul de la Maastricht, au devenit cetățeni europeni, apoi s-a înființat uniunea monetară, în 2002, la care au aderat 19 state, astfel că, tot atunci, în portofoliu s-au adăugat noi domenii economice, sociale și politice, iar, mai nou, și militare.
Ușor, și nu chiar peste noapte, cu acordul tacit al parlamentelor naționale, avem, iată un stat global, visul de aur al omenirii!. Cum sfera economicului și socialului a fost, în cea mai mare parte acoperită, se marjează pe domeniul politic, un teren vast și foarte important în gândirea și acțiunea acestei mult lăudate uniuni. Aderarea României la UE a fost un act politic benefic, care a născut și cultivat speranțe, pentru o țară ieșită de sub o dictatură care a mistuit-o economic, social și politic.
Suntem, așadar, în rând cu lumea civilizată, însă acum s-a ajuns prea departe, mult prea departe, iar românii, luați cu evenimentele tragice din Ucraina, nu au reacționat. Curios că nici presa, nici societatea civilă nu au luat poziție față de noua Directivă a UE, aprobată pe repede înainte de Senat, prin care nu se recomandă, ci se hotărăște că orice cetățean european poate candida la orice funcție politică în România, de la consilieri, la primari, deputați și senatori și chiar la funcția de președinte al țării. Cum vă aranjează? Nu-i așa că abia așteptați o asemenea directivă?
Veți avea un primar austriac, un consilier belgian, senatori și deputați din Germania, Franța, Letonia, Cehia, Bulgaria etc., cetățeni mult mai potenți financiar, care vor avea multe atu-uri, în fața amărâților din România, slab pregățiți, corupți, necivilizați, săraci și fără albastrele orizonturi democratice europene. Președinte? Puteți alege pe oricare din cele 26 de țări. Sunteți liberi, nu? Curat global! Așa a spus Uniunea Europeană, iar noi am semnat și ne-am predat, pardon!, și suntem de acord. Trăiască globalizare și directivele dătătoare de liniște, pace și prosperitate.