15 ianuarie 2025

Aruncatorii de la SCM Bacau si-au stabilit „cartierul general”; la Slanic Prahova / Sport la mare adancime

Pentru a ajunge de la Bacau la Slanic Prahova trebuie sa mergi vreo 320 de km. Iti trebuie ceva rabdare si timp. Daca nu cunosti zona, ai toate sansele sa te ratacesti. Mai greu e sa strabati aceasta distanta noaptea. Asta pentru ca de la Ploiesti si pana la Slanic mergi mult prin pustiu. Pe ici colo mai zaresti cate o casa. Nefiind de prin zona, nici nu-ti dai seama cand ai ajuns la Slanic. Cateva blocuri si vreo 3-4 magazine alcatuiesc centrul orasului Slanic. Daca nu i-am fi zarit pe Mihaela Melinte si Sergiu Ursu imbracati in echipamentul nationalei, cu siguranta ca am fi trecut de Slanic. Cei doi sportivi de la SCM Bacau asteptau cu interes vizita noastra. aAici nu prea avem ce face. Dupa antrenament ne plictisim de moarte”, spune Mihaela Melinte. Dupa ce ne cazam la minihotelul din Slanic, unul de vreo doua stele, mergem la masa. Restaurantul unde servesc masa aruncatorii de la SCM Bacau e doar la un minut de mers pe jos de la hotel. Fiind si singurul restaurant din zona, trebuie sa accepti si conditiile de aici. Mult fum si tot felul de oameni. Mai petrecareti sau mai certareti. Astea sunt conditiile. Conditii acceptate de sportivi. aNoi ne vedem de treaba noastra. Lumea din oras ne cunoaste foarte bine si ne respecta”, spune Lucica Cucos, antrenorul Biancai Perie.

Doar TVR 1



Dupa ce au luat masa, sportivii se retrag in camere sau mai fac cate o plimbare prin oras. La minihotelul in care sunt cazati nu se prinde decat canalul TVR 1. aSuntem la zi cu toate filmele si serialele de pe TVR 1. Grila de programe ne este foarte cunoscuta”, spune Bianca Perie. Un joc de carti sau unul de rumy mai schimba din decorul unei zile plictisitoare. aMi-am adus laptopul la Slanic si ma mai uit la cate un film”, spune Mihaela Melinte care in week-end mai merge la Ploiesti la prietenul ei. aDaca nu am chef sa plec de-aici, vine prietenul meu la mine”, completeaza Meli. Vreo patru zile, n-a fost apa calda la hotel. aAm fost nevoiti sa incalzim apa. Cred ca atunci am facut si ruptura deoarece nu m-am putut reface dupa antrenament”, isi aminteste Mihaela Melinte. aAu inghetat tevile”, o completeaza Sergiu Ursu.

La 209 metri sub pamant

In salina de la Slanic Prahova s-au pregatit mai toti atletii campioni europeni si mondiali. Pentru aceasta perioada de iarna, conditiile din salina sunt foarte bune. La o temperatura constanta de 13 grade, atletii se pot antrena ca si cum ar fi la altitudine. In plus, au si terenul necesar sa arunce ciocanul ori discul. Nu-i deranjeaza nimeni. In fiecare dimineata ei coboara in salina, la 209 metri sub pamant. Pana in salina fac cu liftul vreo 90 de secunde. Daca cobori pentru prima oara in salina ai ceva emotii. Peretii liftului mai lovesc din cand in cand peretele de sare si ai senzatia ca liftul o ia mai repede la vale. In anii trecuti, s-a intamplat ca liftul sa nu opreasca la locul ideal pentru a intra in salina. aLiftul a coborat mai jos decat trebuia si ne-am trezit cu picioarele in apa pana la genunchi. Am avut ceva emotii atunci”, isi aminteste Mihaela Melinte. Dupa ce au coborat in salina, aruncatorii de la SCM Bacau merg pana spre locul special amenajat antrenamentelor. La ora 9.30 e lume putina in salina. Dupa ce-si iau pe ei echipamentul de antrenament, atletii bacauani isi incep antrenamentele, sedinte de pregatire ce dureaza doua ore. Fac asta in fiecare zi, iar de doua ori pe saptamana, coboara in salina. Pe peretii de sare se vad urme de ciocan ori de disc. Atletii se mai si joaca cu aceste obiecte. aVrem sa mai cada vreo bucata de perete”, spune Sergiu Ursu. La ora 11.30 e gata antrenamentul. Sportivii se schimba si urca la suprafata. In drum spre lift, Mihaela Melinte ne arata tarcul special amenajat pentru aruncatori. aA fost facut acum doi ani dupa ce m-am accidentat. Ciocanul a ricosat din perete direct pe piciorul meu si am stat trei luni pe margine dupa acel accident. De atunci s-a construit acest tarc”, a precizat Mihaela Melinte.

Mihaela Melinte are ruptura fibrilara

La unul dintre antrenamentele din zilele trecute, Mihaela Melinte a facut o ruptura fibrilara de 1 cm. aEram la finalul sedintei de pregatire. Am vrut sa mai fac cateva sprinturi si am simtit o durere puternica la muschii gemeni”, isi aminteste Mihaela momentul accidentarii. Cateva zile, fosta campioana mondiala nu s-a antrenat, dar si-a reluat pregatirile de vreo patru zile cu antrenamente usoare. aMa mai jeneaza un pic insa nu foarte tare. Nu pot sa arunc deocamdata ciocanul”, a precizat Mihaela Melinte. Scris de Cristi SAVA



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img