Trebuie sa-ti închizi robinetul de la glandele salivare, daca zilele acestea ai drum prin localitatea bucovineana Milisauti, cu treburi sau doar ca turist. Locul este tot mai frecventat de bacauani, chiar daca distanta nu este de neglijat, circa 180 km. Locul este vestit deja pentru produsele agricole, pentru varza, ceapa si cartofii ieftini si de calitate, dar mai ales pentru muraturile puse in toate combinatiile de gusturi si culori posibile.
Aproape toata localitatea e o expozitie cu vânzare a muraturilor si a tot felul de alte conserve apetisante, care au dus faima locului în toata tara. La aproape fiecare poarta sunt scoase la drum rafturi cu castraveti murati, gogonele, muraturi asortate decorate cu morcov si conopida, castraveti cu sfecla rosie, gogosari cu conopida sau umpluti cu ghebe, ardei grasi umpluti cu varza, ardei iuti, fructe la conserve, varza tocata, moare de varza, toate pregatite dupa retete doar de ei stiute. De pe marginea drumului te mai imbie miere de albine, munti de cartofi, ceapa, varza proaspata etc.
Dupa ce se pritocesc in butoate mari mari cât casa, din lemn de stejar, la buza carora ajungi cu scara, sau mai mici si scufundate in bazine cu saramura, muraturile se scot la vânzare in borcane de unul, trei sau cinci kilograme, la preturi intre 20-30 lei. Acestea sunt pentru tranzactii rapide, la marginea soselei, pentru momit soferii, care nu întârzie sa opreasca si sa se înfrupte macar de pofta, daca nu chiar sa se aprovizioneze pentru iarna sau sa dea comanda pentru când or crede ca le trebuie bunatatile pe masa.
Oamenii
Daca opresti doar ca la expozitie, nesigur ca vrei sa cumperi intr-adevar, inima iti da ghes macar sa lauzi produsele gazdei, asa ca ii spui un banal: “Arata foarte apetisant muraturile dumneavoastra”. Replica femeii e ferma, desi spusa pe ton cuminte: “Daca doar le laudati, sa stiti ca nu îmi tine de foame”.
Un reprezentant al gospodarilor din Milisauti isi vinde produsele si in Piata Centrala din Bacau. Este vorba despre Andrei Danielet, care are cantonate in Piata câteva butoaie cu varza sau catraveti murati. Prin rotatie, câtiva membri ai familiei sale vin si vând. Când unul e aici, ceilalti ramân la munca, acasa, mai ales acum, toamna, când se strâng si se pun la iernat roadele câmpului. Familia Danielet a gasit vad la Bacau, unde vinde fara intrerupere de cel putin vreo sase-sapte ani. Produsele bucovinene de la Milisauti au ajuns insa si au cautare in cele mai indepartate colturi ale tarii, de la Timisoara, la Bucuresti si Constanta.