Filmul documentar „The Joys and Sorrows of Young Yuguo”, o producție #Netflix, semnată de regizoarea Ilinca Călugăreanu, face celebră nu doar povestea de viață a tânârului chinez îndrăgostit de România, dar și orașul Bacău, prin artiștii și profesorii universitari, invitați, actanți în film, ca oameni care, întâlnindu-l pe Yuguo, au putut contura portretul acestui suflet, ce ne-a devenit lecție.
Printre artiștii invitați în film se numără și Ovidiu Ungureanu, membru al Uniunii Artiștilor Platici din România – Filiala Bacău, fondatorul Studioului de creație foto – video ”Chromatique”. Prezent la lasarea băcăuană a filmului, Ovidiu Ungureau a acordat un interviu Oanei Spulber (clasa a VI-a), elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
Oana Spulber: Sunteți și dumneavoastră creator de film documentar. Cu ce ați contribuit la realizarea filmului „The Joys and Sorrows of Young Yuguo”?
Ovidiu Ungureanu: Am susținut ideea, în primul rand, mi s-a părut foarte ingenioasă, din primul moment. Am folosit ceva arhivă fotografică și video, pe care am pus-o la dispoziția regizoarei Ilinca Călugăreanu și am devenit și actant în acest documentar, cunoscându-l pe tânărul chinez, dar nu aș numi-o ”contribuție”, ci a fost o placere să fiu alături și să ofer cât am putut, din ce am avut, pentru realizarea acestui documentar, pentru care o felicit în mod special pe regizoarea Ilinca Călugăreanu, cât și pe toți actanții care au ajutat ca acest documentar să fie bun. Și faptul că se află pe platforma Netflix este încă o dovadă că vorbim de un film foarte bun.
Oana Spulber: Ce înseamnă pentru dumneavoastră colaborarea cu regizoarea Ilinca Călugăreanu?
Ovidiu Ungureanu: Am lucrat foarte bine împreună, e un început de colaborare, am sprijinit-o cu ce a avut nevoie, am avut o aceeași frecvență, filmul, fotografia fiind și domeniile mele de activitate și de interes, așa că ne-a fost foarte ușor să comunicăm.
Oana Spulber: Considerați ca Yuguo a fost un exemplu al societății noastre?
Ovidiu Ungureanu: Mai mult decât un exemplu pentru societatea noastră actuală, Yuguo e un exemplu pentru viitoarele generații, aș spune, un chinez și, în același timp, un bun român. Mesajul lui este foarte puternic.
Oana Spulber: Ce sentiment v-a dat vizionarea acestui film?
Ovidiu Ungureanu: M-a mișcat foarte mult. Filmul a fost atât de bine realizat și conturat încât, mai ales acum, în preajma sărbătorilor, impactul e copleșitor și ne accentuează dorința de a fi mai buni, de a fi mai prezenți, de a-i observa mai bine pe cei din jur.
Foto credits: Mara – Ioana Lazăr (14 ani), elevă, în clasa a VIII – a, la Școala Gimnazială „Dr. Al. Șafran” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău