22 ianuarie 2025

Artistul Dionis Pușcuță, despre proiectul ”Bestiarium” : ”Poate fi o caricaturizare a omului politic”

Una dintre expozițiile de artă contemporană de care s-au putut bucura, cu acces gratuit, vizitatorii Muzeului de Artă din Bacău, în Noaptea Muzeelor, a fost expoziția personală de pictură ”Bestiarium 2”, a artistului plastic Dionis Pușcuță, o serie de lucrări care impresionează de la prima privire. Maria – Alexandra Vaman (clasa a VIII-a), elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, i-a adresat artistului câteva întrebări despre expoziție.

 



Maria-Alexandra Vaman: De ce v-ați orientat spre această temă – Bestiarium – care este predilectă pentru artistul Dionis Pușcuță?

Dionis Pușcuță: Ține de inspirația mea, de formula mea de a mă inspira din mitologie, din imaginar, din bandă desenată. Felul de a fi și de a-ți imagina aceste creaturi îți lasă, bineînțeles, o oportunitate, o plajă mare de orientare în a le transforma în ce crezi tu, în imaginația ta. O să găsiți aici tot felul de personaje chiar din mitologia românească, cum e Solomonarul, cum e Păstorul Lupilor, care sunt foarte interesante. Și chiar pentru voi, pentru generația voastră, este interesant să vedeți cât de încărcate de fantastic sunt aceste personaje. Asta nu înseamnă că sunt un dacopat sau că pentru mine contează mai mult mitologia românească, decât cea internațională. Nicidecum! Dar ele se pot întrepătrunde și de multe ori găsim lucruri chiar interesante. Cumva, tot timpul ne gândim, când dăm peste personajele astea, cum ar arăta într-un film. Deci pot fi privite din mai multe unghiuri.

Maria-Alexandra Vaman: Care este povestea expoziției ”Bestiarium 2”?

Dionis Pușcuță : Nu are o poveste. Fiecare tablou are povestea lui. Sunt mai multe personaje fantastice strânse la un loc.

 

Maria-Alexandra Vaman: Ce perspectivă a lumii vrea să arate această expoziție din punctul dumneavoastră de vedere?

Dionis Pușcuță: Din punctul meu de vedere, poate fi o caricaturizare a faunei politice, a omului politic. Poate fi o privire asupra societății, poate fi o readaptare a acestor personaje mitice la viața de acum, prin intermediul benzii desenate, care e o a noua artă, dar care este cât de cât modernă.

Maria-Alexandra Vaman: Ce înseamnă pentru dumneavoastră Noaptea Muzeelor?

Dionis Pușcuță: Este evenimentul cel mai important în viața muzeelor și a celor care lucrează în aceste instituții. Muzeul este depozitarul, cel care strânge tot ce înseamnă palpabilul în civilizația omenească, dar este și creator de evenimente. Și în această noapte fantastică, că tot suntem cu bestii, este traficul cel mai mare de vizitatori, care au motivații diferite pentru a veni, fie că este vorba de bani, că nu se ia bilet, fie că e vorba de tradiție, că deja sunt câțiva ani de când aceste nopți sunt libere pentru vizitatori, sau pur și simplu, pentru generația voastră, nouă, de exemplu o motivație este petrecerea nopții altfel. Important este că, indiferent de motivație, alegerea este una culturală, că arta devine alegerea principală.

 

Maria-Alexandra Vaman: Care este din punctul dumneavoastră de vedere rolul Muzeului de Artă  în comunitate?

Dionis Pușcuță: Este un rol important. Repet, aici aveți, tezaurizate, lucrări care reprezintă etape importante din istoria artei. Toată lumea îmi spunea așa: ”Poți citi Biblia din mai multe perspective, din punct de vedere religios, din punct de vedere istoric sau din punct de vedere beletristic”. Așa și la muzeu, vă puteți întâlni cu imaginea unor oameni de demult, cu lucruri de demult, cu felul de a picta din diferite epoci, dacă vreți să aveți o mică istorie a artei.

 

Maria-Alexandra Vaman, 15 ani, clasa a VIII-a, elevă la Școala Gimnazială „Doctor Alexandru Șafran”

Membră a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor din Bacău

 

Foto credits: Mara Lazăr, clasa a VIII-a, elevă la Școala Gimnazială „Doctor Alexandru Șafran”

Membră a Cercului de Jurnalism de la Palatul Copiilor din Bacău

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img