25 noiembrie 2024

Artistul cu peste 10.000 de amintiri

aPentru colectionari, senzatia de foame trece atunci cand face rost de o piesa rara pentru colectia sa”, spune Aurel Stanciu, artist plastic din vechea garda a pictorilor bacauani, profesor de multi ani la Liceul de Arta aGeorge Apostu”. Energic si sensibil, in acelasi timp, dascalul de arta are o pasiune adanca pentru tot ce tine de istorie, vechime, trecut. aDaca ar fi sa mai traiesc odata as vrea sa studiez arheologia. Imi place sa merg pe firul trecutului, sa redescopar atmosfera din alte timpuri”, zice melancolic Aurel Stanciu privind o veche fotografie a Bacaului. Cu migala de artizan, profesorul de la aGeorge Apostu” a strans un mic tezaur in care trecutul este readus la viata prin cartile postale: peste 10.000 de vederi cu o tematica foarte bogata, aproape luxurianta. De zece ani, artistul bacauan colectioneaza cu impatimire carti postale.a De un deceniu, clasoarele cu vederi au inceput sa ocupe un tot mai mare spatiu in casa, fiind depozitate, in valize, in debara, s.a.m.d.

Vederi din alte vremuri



Vederile au patina timpului si sunt de o frumusete aparte. In Romania vederile au inceput sa apara la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul sec. XX. Multe vederi din colectia lui Aurel Stanciu sunt din anii 1900, 1901, 1902…Pastrate in conditii foarte bune, ele arata imaginile unei alte lumi, cu alte cladiri, alte mijloace de transport, alt tip de imbracaminte. Desigur, toate alb-negru si cu multe elemente disparute in negura timpului. Dar nu numai poza conteaza, ci si mesajul care nu de multe ori este emotionant: a Sambata seara avem serbare in aceasta gradina. Tu nu vii?”, se spune pe o vedere din Tg. Ocna din 1924. Sau aam sosit cu bine la Bucuresti. A dvoastra supusa eleva”, pe o vedere din 1901.

Istorie intr-un clasor

[ad#stire] Artistul bacauan are multe teme prin care sunt clasate cartile postale – scoli, statui, personalitati, etnografie si folclor, actori si chiar… dezastre. Iubirea pentru carti postale poate sa para neinteleasa pentru un novice: aSotia a dus gunoiul intr-o zi si a vazut acolo niste vederi vechi. Imediat m-am dus si le-am luat”, spune, fara jena, pictorul Stanciu. Fireste, ca nu gunoiul este cel care completeaza imensa colectie, ci schimburile cu alti colectionari, expozitiile de gen, Internetul, cunoscutii si… norocul. Trebuie subliniat ca in afara de temele curente, colectionarul nostru are suprateme ca aTg. Ocna”, aBacau” sau „Iasi”. Pentru ca trebuie sa o spunem si pe asta – sufletul lui Aurel Stanciu este permanent nostalgic dupa „Iesi” – acolo s-a nascut si o demonstreaza miile de vederi cu marea urbe culturala. Dar pictorul are superbe vederi cu Tg. Ocna si Bacaul de la inceputul sec. XX – toate acestea vor figura intr-o viitoare expozitie, prima din viata de colectionar a profesorului de arta, care se va desfasura in acest an. S-ar putea vorbi pe o pagina intreaga despre vederile din judetul Bacau – Darmanesti, Buhusi, Moinesti, cu cladiri si peisaje de nerecunoscut astazi. aCand sunt trist ma uit pe cartile postale si supararile dispar ca prin farmec”, ne spune Aurel Stanciu.

Gabriel Pop



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014