19 ianuarie 2025

Arta, Identitate și Memorie: Pictând Istoria în Bacău

Festivalul anual de pictură din Bacău este o manifestare culturală interesantă care a creat oportunități unice pentru artiști de a-și împărtăși creațiile cu comunitatea. Cu toate acestea, există mi se pare că temele selectate pentru picturile de pe zidurile blocurilor par să se concentreze prea mult pe subiecte generice și universale, în detrimentul identității locale și a istoriei naționale.

Picturile sunt frumoase, nimic de zis, dar temele parcă sunt ieșite din manualul micului agitator woke: Iubire, Sinceritate, Copilărie, Speranța… Aceste teme par să fie prea standardizate și lipsite de un context cultural și istoric specific.



Cu toate acestea, există două picturi care s-au îndreptat spre subiecte curajoase, Mircea Cancicov și George Bacovia, și merită să reflectăm asupra lor.

George Bacovia este un reper cultural de necontestat pentru Bacău. Lucrarea care îl reprezintă este, cu siguranță, un tribut la moștenirea sa literară, invitând comunitatea să exploreze operele sale și impactul lor asupra artei și culturii.

Mircea Cancicov, pe de altă parte, deși controversat din cauza condamnării sale, este un exemplu interesant deoarece ne arată cum, în vremuri tulburi, oricine poate fi victimă. Ministru al economiei în Guvernul Antonescu, Mircea Cancicov a fost condamnat pentru că așa au cerut Aliații. Atentie, Aliații, nu doar sovieticii.

În acest context, ideea de a-l reprezenta pe Lucrețiu Pătrășcanu, victimă a aceluiași malaxor, nu este deloc rea. Până la urmă, Pătrășcanu are meritul de a fi contribuit la ieșirea țării dintr-un război care îi amenința existența.

Acum, poate Pătrășcanu este controversat, deși încă mai există o stradă în Bacău cu numele său.

Mi-ar plăcea să-l văd pe Ștefan cel Mare pe un perete de 8 etaje.

Ecaterina Teodoroiu, Mihai Viteazul (am zis de ce: victoria din lupta de la Bacău consfințește unificarea celor trei principate), Constantin Ene (eroul de la Rahova), Gheorghe Donici (eroul al Războiului de Independență, mort în Primul Război Mondial în șarja de la Robănești, la 68 de ani), Emil Rebreanu (fratele lui Liviu Rebreanu, spânzurat pentru că a vrut să treacă în liniile române) sunt câteva exemple de posibile personaje…

Festivalul de pictură din Bacău este o bună oportunitate de a aduce în prim-plan istoria și cultura românească, precum și identitatea locală. Selectarea unor teme tematice mai legate de acest context ar putea consolida legăturile dintre artă, comunitate și istorie și ar putea crea o experiență culturală cu adevărat memorabilă.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img