Forme care-si viseaza schimbarea, o multime de astfel de forme vadind o spectaculoasa bogatie a imaginatiei, asta vom vedea în ampla expozitie a sculptorului Gheorghe Zarnescu de la Muzeul de Arta Contemporana a Centrului de Cultura „George Apostu”.
O expozitie surprinzatoare, plina de idei, care te provoaca sa gândesti. Multi vizitatori vor fi surprinsi sa vada cum, din tot felul de obiecte banale, combinate într-un anume fel, colorate, iese o poveste în plina desfasurare si neasteptata interactiune. Arta conceptuala, arte povera, colajele, minimalismul, cu mijloacele lor extraordinar de inventive sunt ilustrate în expozitia lui Gheorghe Zarnescu, într-o superba etalare de forta, de energie creatoare. Artistul salveaza materiale umile, resemnificându-le prin scoatere din context, trecând cu o admirabila usurinta de la sculptura la pictura, colaj, instalatie, pentru a isca sensuri noi.
Dar pentru cei care vor sa înteleaga mai mult din ceea ce face acest ingenios artist sau vor sa pastreze imagini ale lucrarilor sale, atunci albumul „Etape” editat de Centrul de Cultura „George Apostu” le va fi de mare folos. Conceptia grafica a elegantului catalog îi apartine chiar lui Gheorghe Zarnescu, el alaturându-se talentatelor Anca N. Mihaila si Mari Bucur si în operatiunea de tehnoredactare. Albumul dezvaluie o întreaga lume de forme, un fabulos univers creat de mintea scânteietoare a unui artist proteic, pentru care creatia este „o sirena care-si striga la nesfârsit melodiile amagitoare”.
În câteva cuvinte, foarte inspirate, sculptorul îsi defineste profesia de credinta. Vorbeste despre eterna transformare a lucrurilor, despre miraculoase transmutari, mergând de la grotesc la sublim, de la contradictie la armonie. Despre drumul nesfârsit al artei, despre chin si bucurie, taine de necuprins. Despre sacru si profan. Gheorghe Zarnescu este un profesionist de exceptie (manualitatea lui este proverbiala), un artist adevarat, sensibil, profund, cu o viziune proprie asupra lucrurilor, asupra vietii si artei. Iar faptul ca ne este contemporan, ca traieste lânga noi, în acelasi oras, nu poate decât sa ne stârneasca un sentiment de mândrie.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.