Pentru poporul român, pentru armata româna, ziua de 9 mai are semnificatii si importanta deosebite, capitale pentru existenta lor. Pentru a marca aceasta zi si a evenimentelor legate de ea, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, în colaborare cu Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacau, a organizat Simpozionul 9 Mai – semnificatii istorice.
Au prezentat comunicari prof. dr. Vilica Munteanu, director al Arhivelor Statului Bacau: Razboiul de independenta din 1877 în iconografia presei contemporane. De data aceasta, profesoul Munteanu a ales o metoda inedita, mult mai sugestiva in evocarea luptelor purtate de ostasii români pe teritoriul Bulgariei, iconografia in presa vremii.
Pentru prima data, in Bacau au fost vizionate gravuri publicate in ziarul “Dorobantul”, cu scene de lupta, portrete de ostasi, de comandanti, din activitatea de pe front, sugestive fiind si legendele care le-au insotit, apartinând ziaristilor prezenti pe front, o istorie in imagini. 9 Mai – Victoria împotriva Germaniei naziste, a fost contributia col.(r) Paul Valerian Timofte, la implinirea manifestarii, in final exprimându-sI nedumerirea fata de faptul ca, in ultimii ani, nu se mai organizeaza manifestari oficiele sI festive pentru comemorarea eroilor, a faptelor de arme ale armatei române, in timp ce, in toata Europa se organizeaza, se vad asemenea manifestari. 9 Mai 2014 – Ziua Europei si noi – a fost comunicarea, suplinita de diapozitive sI fileme, prezentata de Luciana Pascu, consilier superior la Prefectura Bacau.
Cu acest prilej a fost vernisata expozitia Ordine si medalii românesti si straine, prezentata de prof. Mihaela Baitan si dr. Marius-Alexandru Istina. Manifestarea s-a incheiat cu cu un program sustinut de Muzica Reprezentativa a Garnizoanei Bacau.