8 septembrie 2024
EvenimentArmament si icoane de Ziua Internationala a Muzeelor

Armament si icoane de Ziua Internationala a Muzeelor

Ziua Internationala a Muzeelor a aparut in calendar in anul 1977, cand la sedinta ordinara a Consiliului International al Muzeelor a fost acceptata propunerea organizatiei ruse despre instituirea acestei sarbatori. Si din 1978, pe 18 mai, este marcata anual in peste 150 de tari ale lumii, printre care si Romania. Miercuri, in toate complexele muzeale din judetul Bacau au fost organizate multiple manifestari artistice, expozitii, simpozioane, colocvii, vizionari de filme, la care a participat un numeros public.
De la ora 12, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, a fost vernisata expozitia “Evolutia armamentului de-a lungul timpului”, realizata in colaborare cu Muzeul Militar National “Regele Ferdinand”, filiala Bacau. In prima parte au fost expuse arme din perioada de vanator a omului, exponate din patrimoniul Complezului Muzeal, provenite din diferite situri de pe teritoriul judetului Bacau, din epocile paleolitic, neolitic si medievala. “Ceea ce am adus noi in fata publicului din perioada paleoliticului sunt rezultate ale cercetarilor de pe doua santiere, cele de la Buda si Lespezi, iar din neolitic am expus pentru publicul nostru obiecte, arme din siturile de la Vermesti – Comanesti, Leontinesti – Ardeoani, Brad – Negri, Poduri, Margineri, Viisoara, Fulgeris, unde se efectueaza si astazi cercetari. Avem exponate si din epocile bronzului si a fierului. A fost o munca extrem de minutioasa, dificila si este de datoria noastra sa le multumim tuturor celor care s-au aplecat cu migala si profesionalism asupra istoriei noastre vechi si contemporane”, a spus Manuela Ghiurca, muzeograf, sef de proiect. Asteptata cu interes a fost si prezentarea armelor din epoca moderna, sabii, pusti, pistoale, mitraliere, grenade, arme care au facut parte din arsenalul armatei romane de-a lungul timpului. De asemenea au fost expuse uniforme si steaguri, purtate de soldatii romani. “Multe arme expuse sunt arme din import, de provenienta germana sau franceza, austriaca, dar si din Rusia, dupa 1948. O sectiune aparte o constituie si armele fabricate la Cugir, mitraliere, pistoale, grenade. Suntem convinsi ca recenta expozitie va starni un interes deosebit pentru bacauani”, ne-a declarat Mihaela Baitan, sef sectie, filiala Bacau a Muzeului de Istorie “Regele Ferdinad” din Bucuresti.
Cu aceeasi ocazie, la Sectia de Arta a Complexului a fost vernisata expozitia de icoane “Ferestre spre cer – icoane din sec. XVII-XX”, dedicata si Marilor Sarbatori Pascale Nasterea Domnului si Invierea lui Iisus Hristos. Alte manifestari organizate de Ziua Internationala a Muzeelor au avut loc si la Vivariu, Observatorul Astronomic, sectia de naturale a Complexului Muzeal “Ion Borcea” din Bacau.
Gheorghe Baltatescu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img