15 noiembrie 2024

Arhitectura utopica in sufrageria Alexandrinei Gainuse

Utopica nu a fost numai arhitectura, mai bine zis proiectele prezentate de elevii clasei a XI-a C de la Colegiul National “George Apostu”, o utopie a fost si ora la care am fost invitati sa venim: 17. Dupa o foiala inutila de mai bine de 30 de minute, de la parter la etaj, de pe balcon in sala in care s-au asezat cuminti parintii si invitatii, dupa ce, in sfârsit, a sosit si invitatul de onoare, profesoara Iuliana Geliman a reusit sa transforme UTOPIA in… realitate.

Locul unde s-a desfasurat “activitatea culturala” a surprins pe toata lumea: Casa dr. Patrascanu, de pe str. Vasile Alecsandri, opera arhitectului Richard Bordeanache, construita in 1932 (astazi cladire de patrimoniu, monument istoric). Arhitectul Bordenache s-a nascut la Botosani, a studiat in Bucuresti si Italia, fiind adeptul stilului functionalist, autorul mai multor cladiri celebre din România., dar si a satului Antonesti – Arges, distrus de inundatiile din 1941, un proiect comandat de Ion Antonescu, insa abandonat dupa arestarea si executarea generalului, originar din Pitesti. Sa revenim la “utopia” noastra. Casa dr. Patrascanu a fost nationalizata, devenind, in timp, rezidenta demnitarilor comunisti, acolo au locuit prim secretarii Rosu, Gainuse, Baluta, Tanase, iar dupa 1990 a fost sediul revistei Ateneu. In 1992 este preluata de S.O. Vântu, o transforma in banca, apoi intervine sechestrul din 2011, parasirea si degradarea.



Pentru 700.000 de euro, Primaria Bacau ar fi putut-o prelua, cu intentia de a o transforma in Casa Casatoriilor. N-a fost sa fie. In prezent, casa apartine Camerei de Comert si Industrie Bilaterala România – Columbia. Am ramas surprins sa o vad deschisa, chiar daca nu are lumina electrica sau apa.

Prin amabilitatea presedintelui acestei Camere, dl. Ovidiu Stanica, ni s-a spus, trei camere au fost puse la dispozitia elevilor de la Colegiul “George Apostu”, pentru diverse activitati. Intr-o camera au fost expuse lucrarile de atestat ale elevilor din clasa a XII-a Arhitectura, pe hol pot fi vizionate lucrarile elevilor de la Cercul de Fotografie. Mare animatie, asadar, miercuri, 28 mai: Arhitectura Utopica. 29 de elevi, dupa ce au studiat arhitectura taraneasca si moderna, acum au ajuns la cea utopica.

arhitectura utopica

„Deschideti ochii si urechile la timp”

Fiecare elev si-a ales o cladire celebra din lume, a studiat-o pe internet si a prezentat-o powerpoint. De exemplu, Rares Scurtu s-a oprit la impunatoarea Kingdom Tower din Emiratele Arabe, un alt elev a ales o cladire din Abu Dhaby, alti colegi s-au orientat catre China sau Taiwan.

Arhitectul Gelu Tudorache, presedintele Filialei Bacau-Neamt a Uniunii Arhitectilor din România le-a taiat un pic din elan viitorilor arhitecti (toti se pregatesc pentru facultatea de Arhitectura) “Arhitectura este profesia, meseria cel mai mult influentata de politic, economic si social. Se vede, se stie.

Priviti constructiile de la 1900 pâna in 1950 si cele de la 1950 pâna in 1990. Una la mâna, a doua este ca, surprinzator, nici dupa 1990 lucrurile nu stau prea bine. Mai sunt inca neaveniti care proiecteaza, construiesc tot felul de urâtenii, fara stil, fara orizont. Apreciez insa ceea ce faceti astazi, ma bucur ca lasati gândurile, imaginatia sa zboare. Va apreciez efortul, cheltuiala de timp. Deschideti ochii si urechile la… timp, sunt acceptate, construite doar proiectele mai pamântene, agreate de comunitati. Proiectele utopice sunt pentru sertar.”

arhitectura utopica2

Un alt invitat a fost Eugen Sendrea, scriitor, cu multi ani de stagiu la Patrimoniul National: “Bacaul are, mai are inca, multe cladiri de patrimoniu, cum la fel de multe au ajuns intr-o stare deplorabila. Mai sunt urme pe care le puteti vedea. Nu ar strica. Datoria noastra este sa le pastram, sa le valorificam, insa banul, inertia, indiferenta au primat. Mergeti la arhive, consultati ce a mai ramas, dupa care va puteti juca si cu… arhitectura utopica.”

S-a lasat seara, intunericul. Scarile erau luminate doar de lumânari. A urmat demonstratia: a fost minunat, fiecare proiect fiind rasplatit cu aplauze, din partea parintilor, a colegilor.

Nu am inteles de ce viitorii arhitecti nu sunt incurajati (am vazut si la lucrarile de atestat) sa “utopiseze” cu lucrari proprii, de ce sunt incurajati sa “plagieze”? Eu, de exemplu, as fi vrut sa vad niste “towere” si “kingdomuri” originale, românesti. O a doua nedumerire…nelamurita a fost: de ce este arhitectura utopica, in conditiile in care cladirile alese si prezentate sunt construite deja sau se afla in faza finala de strapungere a norilor!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014