De Ziua Drapelului României, pe 26 iunie 2023, în cadrul ședinței ordinară a Consiliului Local al municipiului Bacău, a fost aprobată Hotărârea de conferire a titlului de „Cetățean de Onoare, post mortem, al municipiului Bacău” arhitectului George P. Sterian (1860 – 1936). În semn de recunoaștere pentru contribuția sa remarcabilă la dezvoltarea arhitecturii și la conservarea patrimoniului cultural al orașului Bacău, primarul Municipiului Bacău a înmânat Diploma și Cheia Orașului Bacău arhitectului Gelu Tudorache.
George P. Sterian s-a născut la Iași, pe 29 aprilie 1860, într-o familie cu rădăcini în județul Bacău. A urmat studii la „Institutele unite” din Iași și apoi, între 1880 și 1886, la Facultatea de Litere din Paris și la Ecole de beaux arts din Paris, specializându-se în arhitectură, pictură și arheologie. A fost unul dintre cei 24 de membri fondatori ai Societății Arhitecților Români, constituită la București în 1891. Tot în același an, a contribuit la înființarea primei forme de învățământ superior de arhitectură din România prin înființarea unei școli private de arhitectură.
Arhitectul George P. Sterian a avut o contribuție deosebită în Bacău, unde a realizat primele și cele mai importante lucrări de arhitectură. Printre acestea se numără Cazinoul Regal din stațiunea Slănic Moldova, construit în stil „art nouveau” între 1894 și 1895, care este cel mai vechi cazinou din România și care astăzi este clasat ca monument istoric de valoare națională și universală, având funcțiunea de Casă a Culturii.
De asemenea, în perioada 1895-1897, arhitectul Sterian a proiectat și construit Ateneul Cultural „Vasile Alecsandri” din Bacău, care a avut o importanță deosebită în viața culturală a orașului. Din păcate, acesta a fost distrus de un incendiu în 1960 și ulterior demolat pentru a face loc unei zone rezidențiale conform noului plan de sistematizare a orașului.
Un alt proiect semnificativ al arhitectului Sterian în Bacău a fost lucrările de transformare și extindere ale „Palatului municipal” din Bacău în 1896. Acesta a adăugat un tronson de birouri care a completat forma actuală a fostei Biblioteci județene a orașului, care este astăzi clasată ca monument istoric de valoare locală.
George P. Sterian a avut și o contribuție importantă în restaurarea și conservarea monumentelor istorice. El a coordonat lucrările de restaurare a Bisericii Precista din Bacău între anii 1924 și 1933, aceasta fiind declarată monument istoric în 1907. Arhitectul Sterian a susținut importanța păstrării autenticității monumentelor și a evidențiat elementele vechi în contrast cu cele restaurate sau refăcute.
În afara activității sale arhitecturale, George P. Sterian a fost și un om cu o bogată activitate în domeniul public și cultural. A fost deputat de Bacău din 1891 și a contribuit la votarea primei Legi pentru ocrotirea monumentelor istorice în octombrie 1892, precum și la înființarea Comisiei pentru conservarea și restaurarea monumentelor istorice. A fost ofițer și comandor al Coroanei Române, ofițer al Ordinului Steaua României și ofițer al Legiunii de Onoare. A fost membru corespondent al Societății Centrale a Arhitecților Francezi și membru al Societății Arhitecților din Italia.
Cu toate aceste realizări și contribuții remarcabile, arhitectul George P. Sterian a trăit în sărăcie și a fost uitat de societate în ultimii ani de viață. La 19 aprilie 1936, el a încetat din viață la Bacău. Cu titlul de „Cetățean de Onoare, post mortem, al municipiului Bacău” acordat acum, se aduce un meritat omagiu și recunoaștere pentru moștenirea sa arhitecturală și culturală de excepție.