Filiala Teritoriala Bacau-Neamt a Ordinului Arhitectilor din România (OAR) organizeaza, in perioada 10-12 iunie, in Bacau, a doua editie a Forumului zonal de arhitectura si urbanism MOLDOVA REPER 2030. Aceasta editie este dedicata continuarii dezbaterilor referitoare la perspectivele posibile pe termen mediu ale dezvoltarii teritoriului Moldovei. Lucrarile Forumului vor avea loc la Centrul de Afaceri si Expozitii „Mircea Cancicov” si incep vineri, 10 iunie, de la ora 14,30.
Temele propuse dezbaterii vor fi sustinute de personalitati recunoscute din domeniul arhitecturii si urbanismului din România, Republica Moldova si Regiunea Cernauti-Ucraina. Vor fi analizate posibile solutii pentru viitorul dezvoltarii echilibrate a teritoriului de pe ambele maluri ale Prutului, în care traiesc circa zece milioane de oameni. Organizatorii sustin ca va fi examinat contextul actual si vor fi cautate idei si viziuni constructive si aplicabile pentru ca zona Moldovei sa devina în termen scurt un reper al dezvoltarii investitionale într-un mediu curat, având ca obiectiv alinierea nivelului de trai al populatiei, al gradului de confort si al peisajului urban, la standardele regiunilor dezvoltate ale Europei.
„Dorim sa discutam proiectele existente la ora actuala si cum raspund ele dorintei noastre de a crea urmasilor conditii de trai mai bune într-o infrastructura moderna, inteligenta, cu sisteme de transport eficiente si economice, cu spatii publice prietenoase, cu o estetica functionala a cladirilor, demna de mileniul trei” – a precizat Liliana Bârgu, presedintele Filialei Bacau a OAR.
Arhitectii si urbanistii vor detalia si cu acest prilej temele din „Declaratia de la Bacau”, semnata la prima editie a „Moldova Reper 2030”, pe care o considera „menita sa puna în actiune concreta formele anchilozate ale birocratiei si ale apatiei administrative”. Astfel, arhitectii se considera consecventi în afirmarea necesitatii implicarii factorilor decizionali ai administratiei locale si centrale în abordarea unei atitudini percutante în fata inertiei, apatiei, mediocritatii si prostului gust care afecteaza peisajul urban si nivelul de civilizatie în multe spatii publice din orasele noastre.
„Demersul organizarii acestui forum este înca un pas în declansarea unei emulatii comune care sa genereze si sa puna în practica un contract social între arhitecti, politicieni, tehnicieni, constructori si cetateni, printr-un tip de atitudine si actiune «smart» care poate face, în scurt timp, din zona estica a Europei un spatiu dezvoltat armonios, cu o înalta calitate a vietii.”
Liliana Bârgu, presedinta Filialei Bacau-Neamt a OAR