28 septembrie 2024
ActualitateArde pământul! Sancțiuni pentru fermierii care-și ard ogoarele

Arde pământul! Sancțiuni pentru fermierii care-și ard ogoarele

Agricultorii băcăuani care sunt găsiți de autorități că au dat foc resturilor vegetale, după ce au încheiat recoltarea, riscă sancțiuni din partea autorităților. Amenzile sunt date de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în vreme ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate să le taie, parțial sau total, subvențiile acordate de stat și UE.

Încă din 2019, între Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură și Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost încheiat un protocol de colaborare prin care se urmărește reducerea, până la eliminarea totală, a situațiilor în care terenurile agricole sunt supuse arderilor. Prin urmare, angajații APIA, sprijiniți de ISU, efectuează, permanent, controale în teren, pentru identificarea acestor cazuri.



Mai exact, între cele două autorități au loc un schimb de informaţii referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea aproximativă în teren, elemente de orientare în teren sau adresa) și momentul (data şi ora) în care s-a identificat arderea. Softul informatic poate preciza inclusiv natura culturilor/miriştilor afectate şi datele de recunoaștere ale fermierilor. Odată ajunse la APIA, aceste informații (sunt marcate inclusiv zonele unde s-a produs arderea miriştilor şi a resturilor vegetale ori a vegetaţiei pajiştilor permanente), va putea fi identificat extrem de ușor fermierul în culpă.

Cum se poate scăpa de sancțiuni

Rațiunea acestor măsuri are la bază asigurarea bunelor condiții terenurilor agricole, știut fiind faptul că, prin arderea vegetației, crește riscul la eroziune a solului. În plus, prin arderi, este degajat în atmosferă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră. Prin urmare, fermierii cărora li se acordă subvenții de la stat și de la UE au obligația, prin regulament, de a respecta anumite standarde terenurilor agricole – GAEC, cel mai important referindu-se la menținerea unui anumit nivel în privința materiei organice din sol.

„Fermierii care utilizează teren agricol (teren arabil, pajişti temporare, pajisti permanente) nu trebuie să ardă miriştile şi nici resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc.). Interdicția este valabilă și în cazul vegetației pajiștilor permanente”, au precizat reprezentanții APIA Bacău. Dacă, din proprie inițaitivă, fermierul anunță autoritățile (Poliție, Pompieri sau Primărie) în privința incendiilor de pe exploataţie provocate de o cauză necunoscută, acesta are toate șansele să nu fie sancționat de ISU și nici penalizat de APIA.

Pentru asta, însă, în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, trebuie să prezinte la APIA o copie a sesizării depuse la autorități. În caz contrar, agricultorul poate fi penalizat, reducându-i-se cu 5% până la 100% cuantumul subvențiilor efectuate sau care urmează să fie efectuate. Reducerea plăților sau excluderea de la subvenții sunt posibile pentru anul în curs sau pentru mai mulţi ani, în funcție de caracterul repetitiv al faptei.

Zeci de agricultori au rămas fără subvenții de la stat

Potrivit APIA Bacău, anul trecut, au fost înregistrate 234 de sesizări primite de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, majoritatea indicând incendii pe terenuri agricole (teren arabil, culturi permanente și pajiști permanente) – 149, diferența, pe terenuri neagricole – 85. În urma acestor incendii, au fost afectate culturile aparținând unui număr de 84 de fermieri. Interesant este că doar 7 fermieri au anunțat autoritățile de producerea incendiilor, depunând documentele cerute de regulament. Restul de 77 de agricultori nu au putut dovedi că nu au legătură cu incendiile de pe pripriile tarlale și, ca atare, au fost penalizați de APIA.

„Sunt nebuni, nu se uită la televizor ce se întâmplă în alte țări”

Datele provizorii pe acest an indică un număr de 45 de sesizări primite de la ISU privind terenurile agricole incendiate. Doar 11 fermieri au depus documente justificative. „Oricum, se constată o scădere semnificativă a cazurilor de incendiere a terenurilor agricole, fapt care poate fi pus pe seama unor activități de prevenție mai intense din partea primăriilor. De altfel, ni s-a comunicat că, la orice urmă de fum care se zărește, primarii trimit imediat polițiștii locali pentru a identifica eventuala cauză”, au precizat reprezentanții APIA Bacău.

Bunăoară, edilul din Horgești avertizează încontinuu populația în privința riscurilor care pot apărea în astfel de cazuri. Nu mai departe de zile trecute, primarul Luminița Temea transmitea un film mai mult decât edificator cu sinistrul care a cuprins un ogor din zonă, fenomenul iscând inclusiv reacții virulente din partea sătenilor. „Sunt nebuni, nu se uită la televizor ce se întâmplă în alte țări unde România a trimis echipaje pentru stoparea focului?”, spun localnicii.

De data asta, au ars circa 10 hectare de teren agricol, pentru stingerea incendiului ajungând echipaje de la unitatea de militari de la Sascut și de la serviciul local de pompieri voluntari.

Din păcate, cu o lună în urmă, un astfel de incendiu a afectat și pomii fructiferi, butucii de vie și porumbul oamenilor nevinovați. În ceea ce privește implicarea ISU în această problematică, numai anul acesta s-a intervenint la circa 90 de astfel de incendii (față de 389, anul trecut). „În doar un singur caz s-a putut aplica o sancțiune de 2.500 de lei, pentru un caz depistat la Agăș. Anul trecut, însă, au fost date patru amenzi cu o valoare totală de peste 15.000 de lei. Incendiile ua fost identificate la Poduri, Livezi și Sănduleni. Din păcate, este destul de dificil să aplici sancțiuni, pentru că făptașul trebuie identificat în flagrant”, a declarat mr. Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img