Unitatile din Bacau, profilate pe comercializarea legumelor si fructelor proaspete au fost verificate de catre comisarii bacauani ai Protectiei Consumatorilor, dupa o tematica de control, la nivel national, privind respectarea prevederilor legale la comercializarea acestor produse. Vizate au fost atât magazinele alimentare de tip aprozar, hipermarketurile si supermarketurile, cât si pietele agroalimentare, depozitele si pietele en-gros.
Astfel, au intrat in hora verificarilor nu mai putin de 15 operatori economici, toti fiind gasiti cu abateri.
„Din cantitatea controlata, de 2.069 kilograme, peste 1.900 erau cu abateri. Mai exact, in unele magazine, nu erau respectate conditiile de depozitare, produsele fiind tinute la temperatura de 20-21 grade C în loc de 7 – 8 grade, cum ar fi fost normal. In plus, au fost gasite, din nou, aceleasi probleme depistate si la controalele anterioare, respectiv, la produsele aflate in promotii, lipseau preturilor de referinta.
Grav este si ca s-au gasit diferente de gramaj la produsele ambalate în plasa, iar la unele produse, fie nu aveau afisate preturile, fie lipsea detaliul privind tara de origine, informatii obligatorii pe toate produsele”, a declarat Alin Nastasa, seful Protectiei Consumatorilor Bacau. Prin urmare, s-a impus aplicarea a 12 amenzi in valoare totala de 38.000 de lei si 6 avertismente. In acest context, Protectia Consumatorilor le recomanda clientilor magazinelor de fructe si legume proaspete sa verifice inainte de a cumpara caracteristicile acestora.
Astfel, produsele trebuie sa fie intregi, sanatoase, curate, fara materii straine vizibile, fara daunatori, fara miros si/sau gust strain. In plus, sa verifice existenta informatiilor obligatorii ce trebuie inscrise pe etichete, respectiv ambalatorul/expeditorul, produsul, specia sau soiul, tara de origine si categoria de calitate. Trebuie tinut cont si de modalitatea de depozitare care trebuie respectata, mai ales in aceasta perioada cu temperaturi ridicate.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.