8 ianuarie 2025

Aproape o suta de cupluri vor spune DA in acest weekend/Record de casatorii in Bacau

In acest sfarsit de saptamana, numarul nuntilor a batut toate recordurile din acest an. Numai la Oficiul de Stare Civila a municipiului Bacau se vor oficia sambata si duminica aproape 100 de casatoriii. Traditiile neaose ale nuntilor se imbina cu cele importate. Orice nunta ar trebui sa aiba aspectul unui film de Oscar. Saptamana aceasta a fost una de foc pentru cofetari si decoratori. Programarile in saloanele de infrumusetare s-au facut cu doua luni inainte, iar florariile au mai multe comenzi ca niciodata, iar bucatarii din toate restaurantele se intrec in a-i multumi pe nuntasi.In premiera saptamana trecuta s-au oficiat casatorii si in zilele de luni si marti.
Se pare ca zicala aCand intri in saptamana oarba, nu mai conteaza nimic” se adevereste in unele cazuri. 196 de persoane isi vor uni destinele si vor rosti cuvantul magic aDA” in fata ofiterului de stare civila si in fata martorilor. aS-au facut pentru acest week-end 98 de programari, adica 74 pentru sambata si 24 pentru duminica, a afirmat Ana Sasu, referent sef la Oficiul de Stare Civila. Au mai fost perioade cu foarte multe nunti, insa aceasta saptamana a depasit recordurile, daca putem spune asa, din acest an”. Era de asteptat, dat fiind faptul ca este prima saptamana de dupa post, iar majoritatea bacauanilor plecati la munca in strainatate s-au intors. Viitorii insuratei au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, insa sunt si cupluri care se casatoresc si au varste ceva mai inaintate, adica 40 sau 45 de ani. Curios este faptul ca, desi se oficiaza aproape 100 de casatorii, printre cei care au decis sa faca acest pas nu se afla nici un strain. Spre deosebire de alti ani, cand vara veneau multi italieni si se casatoreau cu femei bacauance, anul acesta moda casatoriilor cu straini a trecut. Si in orasul Moinesti se vor oficia zece casatorii, iar in Comanesti patru. La Buhusi, media saptamanala a casatoriilor este de 2,5. In ultimele doua luni, insa, buhusenii au dat la navala la primaria buhuseana pentru oficierea casatoriilor. Navala isi are, mai ales pentru luna august, o explicatie fireasca: sositi in tara, in concediu, aoccidentalii” buhuseni indragostiti foc si hotarati pentru intemeierea caselor de piatra intrucat trebuiau sa plece din nou la munca, au grabit cat au putut formalitatile de celebrare a casatoriei. Au fost consemnate casatorii in care unul dintre parteneri era cetatean strain. In premiera buhuseana, saptamana trecuta primarul a oficiat casatorii si in zilele de luni si marti. Mai mult decat atat, chiar in ultima zi a postului
Sf. Maria a fost organizata si o nunta. Evenimentul a putut avea loc in post cu dispensa de la Episcopie.
Astazi si maine, primarul va trebui sa faca fata unui val neobisnuit de casatorii: nu mai putin de 16! Acesta este un adevarat record pentru Buhusi. Cei mai multi dintre fericitii care vor spune aDa” vor pleca apoi in strainatate.

Nunti moldovenesti
cu iz occidental



Datinile legate de desfasurarea unei nunti se afla intr-un continuu proces de acizelare” occidentala. Nuntile taranesti, ale caror cutume isi au radacinile in perioade de care nimeni nu-si mai aminteste, sunt insa acele mai adevarate”, dupa cum declara Constantin Gavrilii, unul din cei 7 nasi ai unei nunti traditionale desfasurate la Balcani saptamana trecuta. aNunta a inceput sambata la ora 7.00 dimineata si s-a incheiat duminica la ora 10.00. Casatoriile care au loc la oras au tenta mai mult nemteasca ori italieneasca”. Aceasta occidentalizare a nuntilor din mediul urban este resimtita de toate persoanele care joaca un rol mai mare sau mai mic in organizarea lor. Daniela Campeanu, sefa unui magazin specializat in desfacerea de articole pentru evenimente festive, a simtit pe pielea ei aceasta schimbare a gusturilor. Fluxul mai mare de clienti din aceasta luna, si in particular cei care se casatoresc in acest week-end, a adus in atentia comerciantilor noi detalii importate. aEi au vazut in occident ce se poarta, iar cand au revenit in tara au ales lucruri mai fine, mai rafinate si evident, mai scumpe. Nu sunt lucruri care nu s-au mai facut niciodata in Romania, dar ceea ce le scoate in evidenta este tocmai elementul pompos al nuntii”.

Nuntile mileniului trei

Amintirile de la o nunta sunt adesea trecute pe CD-uri, DVD-uri ori pe suport magnetic (VHS). Marius Fundulea, proprietarul uneia dintre casele de inregistrari video din Bacau, ne-a declarat: aEu vad nunta ca pe un eveniment care nu va mai putea fi trait de protagonisti de doua ori la fel. Este filmul inceputului vietii lor, iar ei joaca rolurile principale. Din acest motiv nu pot trata la modul simplu un astfel de eveniment, altfel filmul vietii lor va aparea ca o productie de categoria B”. Pentru o nunta care a avut loc in comuna Traian mirii au inchiriat o limuzina amai mare decat Primaria”. Nunta aceasta a continuat apoi in vechea traditie tiganeasca: la cort. Un al doilea exemplu il constituie prima nunta din lume care, prin intermediul Internetului, a fost transmisa pretutindeni in lume, live, din incinta unui cunoscut hotel bacauan. Cuplul Crina si Adrian Marin a apelat la aceasta extravaganta intrucat cea mai mare parte a rudelor mirelui se aflau in America. Intre serviciile oferite de firmele de acest gen, in conformitate cu evolutia tehnicii, se numara inscriptionarea de materiale calendaristice cu poze de la fericitul eveniment, inregistrari cu declaratii ale nasilor, parintilor si ale unor invitati ori combinari video cu momente de la nunta socrilor, din copilaria mirilor si din perioada logodnei acestora, al caror efect lacrimogen este garantat.

Comenzi refuzate
de cofetari

Unda seismica pe care a declansat-o multitudinea casniciilor ce vor fi oficiate in acest sfarsit de saptamana a fost resimtita de la cofetari la depozitele de bauturi. Lenuta Faraoanu, directorul unui laborator de cofetarie, a declarat ca a fost nevoita sa decline parte din cererea de produse de patiserie si cofetarie pentru acest week-end. Comenzile au fost duble comparativ cu celelate sambete iar in ceea ce priveste pozitia buna pe care laboratorul respectiv o ocupa pe piata Bacaului, aceasta este explicata prin experienta pe care directoarea a dobandit-o in Italia: aClientii au observat ca produsele pe care le pregatesc sunt comparative calitativ cu cele din Italia”. Frisca este cuvantul de ordine pentru majoritatea nuntilor. Depozitele de bauturi s-au adaptat si ele afluxului mare de nunti cu o oferta cel putin omeneasca. Iei toata bautura de care ai nevoie, aduci ce ti-a ramas inapoi si platesti doar ce-ai consumat, astfel se poate prezenta sumar aceasta idee de afaceri.

Gusturi rafinate in materie de decoratiuni

Anul acesta, in materie de decoratiuni, se remarca preferinta pentru culoarea portocalie, aranjamentele florale naturale si ornamentele din fier forjat (candelabre, sfesnice, etc.). aIn fiecare an, in ultimele doua saptamani din luna august ma hotarasc sa ma las de afaceri”, declara George Oprisan, decorator de evenimente festive. Tendinta apeste medie” a nuntilor de anul acesta a remarcat-o si Oprisan, care, impreuna cu colaboratorii sai, e nevoit sa se adapteze conditiilor italiene de desfasurare a nuntilor: bomboniere, floricele de nunta, invitatii la norme europene. Mai mult, mai precizeaza Oprisan, restaurantele din Bacau au rezervate lunile iulie, august si septembrie pana in 2007. Exista, de asemenea, un acerc de calitate al nuntilor” care poate fi contractat doar la targurile de nunti, acolo unde neavenitii nu au curaj sa se prezinte.

Saloanele de infrumusetare sunt neincapatoare

Daca v-ati propus sa mergeti in week-end sa va aranjati parul sau sa va faceti manichiura, ar fi mai bine sa renuntati, pentru ca sambata si duminica sunt doua zile destinate mireselor si naselor. In unele saloane de infrumusetare programarile s-au facut si cu doua sau chiar trei luni inainte. Multe centre si-au prelungit programul de functionare pentru a putea face fata numarului foarte mare de cereri. Programarile au fost facute ala minut”. Adica, coafat – 50 de minute, machiat – 50 de minute, manichiura/pedichiura – 40 de minute. La final, toate ajung intre 1.000.000 si 3.000.000 de lei, in functie de complexitatea machiajului si a coafurii, de materialele consumate si de manichiura dorita. aPentru mirese, in mare voga sunt cocurile efectuate din bucle, tepi, rasucituri sau impletituri, a afirmat Liliana Higiu, director al salonului de infrumusetare „Foarea de Colt”. De asemenea, tinerele se axeaza foarte mult pe accesorii, perle, trandafiri, care se asorteaza cu rochia sau voalul. In materie de machiaj, se poarta machiajul natural si foarte stralucitor, cu combinatii ciudate. Pret de o noapte, multe mirese apeleaza la extensii de par si unghii false”.

Florariile si-au triplat vanzarile

Se pare ca nuntile sunt, in aceasta perioada, o afacere buna si pentru florarii, care inregistreaza vanzari de trei ori mai mari decat de obicei. Si asta pentru ca unele femei doresc ca buchetul de mireasa sa fie realizat din flori naturale. Un buchet de mireasa facut din trandafiri costa intre 700.000 si 1.000.000 de lei, iar unul din orhidee ajunge cam 1.500.000 de lei. aVanzarile merg bine in aceasta perioada, ba chiar am adus mai multe flori, a declarat Mariana A., angajata a unei florarii. Cele mai vandute flori sunt trandafirii, gerberele, care rezista mai mult, si orhideele. Saptamana aceasta am avut chiar grupuri de clienti care cumparau mai multe buchete”. La cerere, se realizeaza si aranjamente florale pentru mese sau pentru masini.

Scris de Alina RATA/Cristian MIHAILA/Ion FERCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img