Suntem în plină pandemie, cazurile de infectări cu noul coronavirus sunt foarte multe, județul Bacău înregistrează zilnic circa 150 de noi cazuri (uneori și peste), rata incidenței cumulate pe municipiul-reședință este în jur de 4,8 (ultima raportare), iar spitalele băcăuane abia fac față acestui val. La solicitarea noastră, Direcția de Sănătate Publică (DSP) ne-a transmis câte locuri sunt stabilite în fiecare unitate medicală publică pe cazuistica COVID-19 și câte paturi sunt la ATI pentru tratarea și monitorizarea pacienților cu forme grave.
Astfel:
- Spitalul Județean de Urgență Bacău are alocate, în pavilionul Spitalului Municipal „Sf. Maria”, 96 de paturi COVID și 12 paturi pe ATI.
„De când s-a declanșat pandemia, noi am început cu 4 paturi ATI destinate bolnavilor COVID-19, am ajuns acum la 12 și ne pregătim să creștem la 17, pentru că avem capacitate. Au fost momente când cererea de paturi a depășit posibilitățile”, a declarat recent Adrian Popa, managerul spitalului.
Mai mult, zilele trecute, Secția ATI a fost dotată cu cinci ventilatoare cumpărate de spital, cu bani de la Consiliul Județean Bacău, aproximativ 250.000 de euro, care au fost instalate deja în secția ATI-COVID, la etajul cinci al pavilionului. În ATI, spitalizarea pe coronavirus este îndelungată, sunt cazuri care stau și o lună internate aici. Spitalul Județean de Urgență Bacău dispune și de laborator autorizat de testare RT-PCR.
- Tot în municipiul Bacău, la Spitalul de Pneumoftiziologie, pe Secția de Pneumologie sunt 8 paturi COVID. De Spitalul de Pneumoftiziologie ține și Secția externă COVID, amplasată de primărie în Baza Letea, cu 20 de module cu 1, 2 și 3 paturi, unde sunt alocate 50 de locuri pentru patologia cu noul coronavirus, aici fiind transportate cazurile ușoare și medii, care au nevoie de supraveghere medicală permanentă, însă fără a dispune și de aparate de ventilație.
„Cele 8 paturi de pe Secția de Pneumologie sunt pentru cazurile suspecte și pozitiv ușoare. Cele suspecte stau aici, până la diagnosticarea certă, prin testarea RT-PCR. În Baza Letea, în schimb, ajung pacienți confirmați cu noul coronavirus, care sunt supravegheați de personal medical de specialitate, coordonați de un medic infecționist și un medic școlar. Modulele au grup sanitar propriu și surse independente de încălzire. Decizia de înființare a acestei secții exterioare a fost luată conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 753/2020, în luna iulie, privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19”, a precizat Mădălin Pârâianu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău.
- Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești, stabilit ca spital-suport COVID, are cele mai multe locuri, un total de 140, și alte 8 paturi pe ATI.
Aici s-a reușit, după starea de urgență din lunile martie-mai, să se redeschidă și alte secții, inclusiv ambulatoriul de specialitate, pentru accesarea serviciilor medicale și de către pacienții non-Covid, respectându-se, bineînțeles, circuite funcționale separate (inclusiv în zona lifturilor) și măsurile de protecție, atât pentru personalul medical, cât și pentru cei care se adresează spitalului. Sunt tratate inclusiv urgenţele medico-chirurgicale din sistemul 112.
„La Infecțioase erau 37 de paturi, dar am extins secția până la 70 de locuri, de la Psihiatrie, unde nu avem pacienți și care era în același corp de clădire, plus Pneumologia pe care am integrat-o tot pe zona de Infecțioase pentru pacienții pozitiv coronavirus. Activitatea din zonele care tratează doar pacienții non-Covid este reglementată separat, prin proceduri clare și specifice privind acordarea serviciilor medicale pentru acești pacienți în CPU, ambulatoriu, secții/compartimente medicale, pentru internări de zi sau continue. Aceste zone au și personal medical special destinat care să trateze doar pacienții non-Covid”, a precizat managerul Gelu Nicolcea.
Spitalul Municipal Onești dispune și de laborator autorizat de testare RT-PCR.
- Spitalul Municipal de Urgență Moinești are pe Secția Boli infecțioase 6 locuri COVID, dar și 2 paturi pe ATI.
Pe ATI sunt rezerve, cu ventilatoare și toată aparatura necesară, iar în Secția Boli infecțioase ajung cazuri ușoare, dar și medii și severe, care dacă se decompensează sunt transferate imediat pe ATI. Unitatea medicală este cea care a solicitat avizare la Ministerul Sănătății pe aceste paturi, cu acordul DSP, ca spital de fază 2.
„Suntem foarte atenți permanent, pentru că sunt forme înșelătoare. Am avut pacienți care la prezentare nu aveau nicio simptomatologie și la câteva ore, sau a doua zi, dezvoltau niște forme de infectare cu noul coronavirus incredibile. Au fost cazuri internate cu radiografie pulmonară normală, cu toată bateria de teste biochimice și hematologice corecte, și la trei zile a apărut simptomatologie și cu modificarea tuturor analizelor care la internare erau normale. Deci, cazurile sunt atipice și diferite de la pacient la pacient. Sunt respectate, bineînțeles, cu strictețe circuitele, măsurile de prevenire, normele epidemiologice specifice. În continuare, orice pacient e suspect de infecție SARS-CoV-2 și trece prin triaj epidemiologic. Suntem în stare de alertă permanent, pregătiți cu tot ce e nevoie, și din punct de vedere al dotării, și din punct de vedere al personalului medical”, a arătat și prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.
- Spitalul orășenesc „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși, tot pe Secția Boli infecțioase, a alocat 25 de paturi COVID.
Aici sunt internați pacienți cu forme medii, folosindu-se inclusiv paturile de la spitalizarea de zi, pentru a face față cazurilor din ce în ce mai multe. Spitalul a achiționat și 16 concentratoare de oxigen (6 de 10l/min și 10 de 5l/min), dar sunt demersuri să se monteze și o stație de oxigen, absolut necesară în tratamentul pacienților cu infecție SARS-CoV-2. Durata medie de spitalizare a unui astfel de pacient este de 10 zile. Spitalul nu are Secție ATI pentru COVID-19, dar este asigurată o zonă de tampon, la Urgențe, unde pacienții suspecți așteaptă rezultatele testului RT-PCR. Circa 65% dintre pacienții care ajung aici sunt chiar din Buhuși, iar restul din localitățile învecinate.
„Zilele acestea, o societate din Buhuși a donat Asociației «Prietenii Spitalului Buhuși» o sumă importantă de bani, pe care i-am folosit pentru achiziționarea a 14 paturi, cu saltele și toate accesoriile incluse, pentru viitoarea structură medicală pe care vrem să o organizăm în spital, unde vor fi tratați pacienții COVID-19, care se pozitivează în timpul internării. De asemenea, va fi demarat și proiectul de realizare a instalației de oxigen medical la Secția Boli infecțioase, secție unde se tratează pacienți confirmați pozitiv COVID-19. Sunt două investiții deosebit de importante și necesare în contextul pandemic actual și a creșterii numărului de pacienți confirmați pozitiv din Buhuși și din localitățile învecinate”, a declarat Constantin Poiană, managerul spitalului buhușean.
- Spitalul orășenesc „Ioan Lascăr” Comănești are doar un salon de izolare de 17 locuri. Spitalul dispune și de laborator autorizat de testare RT-PCR.
Așadar, un total de circa 400 de paturi și 22 pe ATI pentru patologia COVID-19 în tot județul. Tot din evidențele DSP Bacău, numărul persoanelor internate cu infecția SARS-CoV-2 este în medie de 230/260 zilnic. O ultimă raportare oficială (din data de 8 decembrie a.c.) arată că, de la începutul pandemiei, au fost diagnosticați pozitiv coronavirus 14.164 de băcăuani. Circa 75% dintre aceștia (11.208) sunt declarați vindecați. S-au înregistrat, însă, și 422 de decese.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.